Hopp til innholdet

Hvis det var krig i Norden

Daglig kan vi se og lese om alle dem som legger ut på livsfarlige reiser for å komme unna krig, ødeleggelse, tortur, overgrep, sult eller dårlige kår. Hva med dem som vil belyse flukten i bøker for barn og ungdom? spør NBIs Dag Larsen i et innlegg i Stavanger Aftenblad.

Hvis det var krig i Norden
Innlegg av Dag Larsen, publisert i Stavanger Aftenblad 24.3 2017.
(NB: Innlegget ligger bak betalingsmur, men kan leses for en rimelig sum.)

Innlegget bygger på programposten «Krig og flukt i barne­litte­raturen» under den nordiske barnebokkonferansen i februar, hvor Larsen intervjuet forfatterne Pijja Lindenbaum fra Sverige, Tyra Tronstad fra Norge og Jane Teller fra Danmark, som i sine bøker speiler virkeligheten for barn og ungdom på flukt fra krig.

Foto: Energica

Foto: Ascehoug

Foto: Lilla Piratförlaget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvis det var krig i Norden og Mørket kommer innenfra viser hvordan en virkelighet på flukt kan være, og hvilke grusomheter man faktisk kan fortelle om til unge mennesker. Dette er også et av temaene under seminaret Holocaust som kunst for barn 30. mars i Norsk barnebokinstitutt. Hvordan vi alle kan møte på egne fordommer rundt inkludering og integrering finner vi igjen i Pijja Lindenbaums bildebok, der tre hunder tvinges på flukt og havner hos tre ikke fullt så forståelsesfulle pudler. I Svenska barnboksinstitutets oppsummering av bokåret 2016 er nettopp inkludering en hovedtendens (i vid forstand).  Midt i en tid der flyktningekrisen står på agendaen for mange land i Europa, og norske forfattere samler seg bak et opprop, speiler barne- og ungdomslitteraturen det som skjer både på et overordnet plan, og i vår egen hverdag.

Relaterte innlegg