Hopp til innholdet

Når bøkene finnes der ordene mangler. Boktips til «Jeg er her» – Redd Barnas kampanje om overgrep

I 2015 reiste Redd Barna landet rundt for å snakke i hjel tabuer om seksuelle overgrep mot barn. Siden lanseringen av kampanjen har de satt overgrep på dagsorden i samarbeid med skoler, barnehager, idrettslag, barn, unge og voksne. Med på laget hadde de allerede helsesøstre, støttesentre mot seksuelle overgrep, rektorer, lærere, kunstnere, politikere, fotballklubber og folk flest. Men hvordan nå frem til dem som ikke snakker høyest?

_cached_0x0__51b6bd04-fba2-4a14-8c42-acad503f3d79

Foto: Redd Barna/Lisbeth Michelsen

Norsk barnebokinstitutt mottok en henvendelse fra Redd Barna både med et ønske om å synliggjøre kampanjen, men også fordi det underveis hadde meldt seg et stort behov for bøker om temaet. Etterspørselen kom fra lærere, barnehagepersonell og andre, som ønsket å ha noe å tilby: Finnes det bøker for barn og ungdom som de kanskje kan kjenne seg igjen i, eller som kan være en inngangsport til å prate om temaet? Det å vite at man ikke er alene kan være det første steget mot å våge å fortelle.

Omtrent halvparten av Norges befolkning kjenner personlig én eller flere som har blitt utsatt for seksuelle overgrep som barn, og barn som er utsatt for dette holder i gjennomsnitt på hemmeligheten i over 17 år, ifølge Redd Barna. Det er lenge. Hvis bøker kan bidra til at denne statistikken blir bedre er det flott hvis vi kan være med å endre på det.

Det viste seg å være svært mange bøker som på en eller annen måte omhandler temaet. Så mange at det ikke var mulig å lage en liste i en sak som denne. Vi har derfor valgt å legge ut linker til relevante søk, der det er mulig å finne bøker om dette, og til beslektede temaer. For kanskje er det den stille og snille jenta som trenger en bok? Eller gutten med den sinte pappaen, eller hun som ikke er glad, men ikke kan si hvorfor. Kan Blekkspruten, Snill eller Sinna Mann av Gro Dahle og Svein Nyhus åpne en dør? Eller Det røde treet av Shaun Tan?

Vi i Norsk barnebokinstitutt har ikke lest alle bøkene nedenfor. Men kanskje er det noen av dem som kan treffe akkurat den ene? Vi er heller ikke eksperter på temaet seksuelle overgrep. Nederst i saken har vi  derfor lagt linker til Redd Barnas ressurssider, hvor det er mulig å finne informasjon til hjelp både for barn og voksne, og alle som arbeider med barn og unge.

Linkene er hentet fra søk i bokbasen til Deichmanske bibliotek og Oria. Takk til forskningsbibliotekar Anne Kristin Lande i Nasjonalbiblioteket for god hjelp. Noen av titlene overlapper hverandre innenfor de ulike søkekategoriene, men vi håper det er mulig å finne det det er behov for. Oversiktene ligger også på Redd Barnas ressurssider.

Om kampanjen

Jeg er her sort 2

Ressurser:
Her finner du kampanjens hovedside.
Redd Barna har laget en verktøykasse for blant annet skoler, barnehager, fritidsarenaer og kommuner
I tillegg har de laget en side for voksne og en side for barn og unge som ønsker mer informasjon.
Ti historier fra anonyme overgrepsutsatte har blitt til ti filmer der kjente personer gir sin stemme til historiene. Filmene har blitt vist over 1 million ganger og blitt delt over 10 000 ganger på Facebook. De som fronter historiene er blant annet Nicolai Cleve Broch, Margreth Olin, Tobias Santelmann, Heidi Gjermundsen Broch, Silya Nymoen, Frank Kjosås, Linn Skåber, Marie Blokhus og Henriette Steenstrup.

Se alle oppslagene om kampanjen

Ønsker du å vite mer? Send e-post til: jegerher@reddbarna.no

Kilde: Redd Barna og kampanjen Jeg er her.

Relaterte innlegg