Hopp til innholdet

Svenske tilstander

Fjorårets barne- og ungdomsbøker kommenterer samtiden. Dette er den sterkeste tendensen i Svenska barnboksinstitutets «Bokprovning«, en gjennomgang av fjorårets svenske barne- og ungdomsbokutgivelser.

For åttende året på rad var det i 2017 en økning i antall utgivelser av barne- og ungdomslitteratur i Sverige. Bildebøkene sto for den største økningen, der vi ser at antallet utgivelser var femten prosent flere enn i 2016, og endte på 121 titler. Både svenske og oversatte utgivelser økte i antall, og svenske bøker står i dag for 56 prosent av utgivelsene i Sverige. Totalt ble 2 532 barne- og ungdomsbøker utgitt i Sverige i 2017, dette var en økning på fem prosent over foregående år. Til sammenligning ble det utgitt cirka 1 700 titler her til lands ifølge tall fra Mentor. Det er for øvrig noen færre titler som har blitt oversatt fra norsk til svensk i året som gikk. Da det i 2016 ble oversatt 35 norske titler, er antallet for 2017 28.

Aktuelt

Svenska barnbokstinstitutet offentliggjorde i dag sin Bokprovning, en grundig gjennomgang av forrige års utgivelser innen barne- og ungdomslitteratur. Her ser de også etter tematiske tendenser, og den sterkeste føringen de finner er at en stor del av utgivelsene har en sterk kobling til aktuelle samfunnsidéer og -problemer; litteraturen tar for seg å kommentere vår samtid på ulike måter. De lister også opp noen temaer som gjengangere: seksualitet og kjønnsuttrykk, flukt fra krig, integrering og fremmedfientlighet, nettmobbing, seksuell trakasering og #metoo samt kosthold og helse.

Til sammenligning omtalte Mari Eeg, juryleder for Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur, i sin tale under prisutdelingen for et par uker siden: «Virkeligheten har kommet enda tettere på gjennom barne- og ungdomslitteraturen i år. Flykninger og det flerkulturelle aspektet er en av de mest fremtredende trendene.» I forrige uke mottok også Demian Vitanza Ungdommens kritikerpris for boka Dette livet eller neste, som omhandler utenforskap og radikalisering.

Identitet

Gjennomgangen finner at, der det tidligere har vært vanlig for barne- og ungdomslitteraturen å skildre bi- og homoseksuelle barn og voksne med en viss selvfølgelighet, har det nå også blitt vanligere å skrive om transseksualitet og ikke-binære kjønnsidentiteter. Blant fjorårets svenske utgivelser finner vi et titalls fortellinger der ikke-binære og transpersoner er hoved- eller bipersoner.

Overgrep

Iben Akerlies Lars er LOL er en av titlene som trekkes frem for å eksemplifisere hvordan mobbing og netthets er aktuell tematikk i litteraturen. Boka handler om Lars som har Downs syndrom og som utsettes for hets på en hemmelig blogg. Ellers nevnes temaer som mobing i sosiale medier og spredning av nakenbilder som aktuelle. Det gjør også seksuelle overgrep. Gro Dahle og Svein Nyhus sin bok, Blekkspruten fra 2016 blir trukket frem, da boka ble utgitt i svensk oversettelse (Bläckfisken) i fjor. I boka blir Gullet utsatt for incest av sin bror, og jobber seg opp motet til å fortelle dette til en voksen.

Skogen

Blant de mer kuriøse tendensene søskenlandets institutt har funnet groer av er skildringer av skogen. I 2017 var det omtrent 200 utgivelser der skogen spiller en sentral rolle. både som sted og/eller som symbol. Dette gjelder spesielt de svenske utgivelsene. Men også her trekkes det frem en norsk oversettelse. Tone Almhjells middelsalerbok, Maretorn (2016) (Törnspökets hemlighet (2017) på svensk). Vi har flere eksempler av skog i det norske barneboklandskapet om dagen: Thore Hansens Treet som hvisket, der et magisk tre gir gamle Leonard Holm en revy av livet hans, Frank Lande og Åshild Kanstad Johnsens Åttemeterskogen, der en byutvidelse er i ferd med å svelge det siste av skogen og Anna Fiskes personlige arboret i Trær jeg har møtt.

Bokprovningen

Bokprovningen består av åpne forelesninger, en utstilling med årets barne- og ungdomsbøker og dokumentasjon med statistikk og analyser, og gjennomføres hvert år av Svenska barnboksinstitutet med støtte fra Stockholm by. Utstillingen kan sees mellom 21. mar og 17. mai i Svenska barnboksinstitutets bibliotek. Mer om Bokprovingen finner du på deres nettsider.

Lytt også på:

Norge baby!
Den svenske podcasten Bladen brinner har vært i Norge for å lære mer om den norske bokbransjen,
og har møtt forlegger Sverre Henmo, bildebokskaper Mari Kanstad Johnsen, og Norsk barnebokinstitutts formidlingsleder Birgitte Eek.

Relaterte innlegg