Hopp til innholdet

Debutantene kommer – her er vinnerne av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur

Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag delte 9. mars 2015 ut Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2014. Juryen nedsatt av Norsk barnebokinstitutt kommenterer bokåret slik:

”Det er et stort innslag av debutanter blant årets nominerte, 6 stykker, og av dem står 4 igjen som vinnere. Det er gledelig at det er så høyt nivå. Det står bra til med mye av norsk barnelitteratur, det er variasjon i teksttyper og temavalg. De negative utopiene, dystopiene, er tungt til stede i ungdomslitteraturen i 2014, men en ny trend i nordisk fantasy- og fabellitteratur er at man i økende grad søker seg til en hjemlig myteverden befolket av tusser og troll. Juryen har med glede og nysgjerrighet lest mange gode fagbøker, men med noen få, hederlige unntak er norsk litteratur for barn og ungdom fremdeles hvit og monokulturell. Det er få bøker som oversettes til nynorsk, og det er bekymringsfullt. I tillegg kommer det ut en forsvinnende liten mengde lyrikk for barn og unge.”

Fellesbilde 3

Prisvinnerne: Eli Hovdenak, Lise Forfang Grimnes, Erik Falk for Xue Ting Yang, Tiril Broch Aakre, Bjørn Ousland, Stein Erik Lunde, Liv Marit Weberg, Ragnar Aalbu, Anna Fiske og statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag. Foto: NBI

Pressemelding

Prisutdelingstalen til statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag

Juryleders tale ved prisutdelingen 9. mars 2015

Norsk barnebokinstitutt administrerer jury og prisutdelingsarrangement.
Om Kulturdepartementets priser

For spørsmål kontakt:
Juryleder Anne Schäffer
aschaeff@online.no, mobil: 911 31 125

Direktør Kristin Ørjasæter, Norsk barnebokinstitutt
mobil: 416 82 158
kristin.orjasater@barnebokinstituttet.no

Pressekontakt Birgitte Eek, Norsk barnebokinstitutt
mobil: 415 00 622
birgitte.eek@barnebokinstituttet.no

Musikalsk innslag under prisutdelingen var ved musiker og komponist Ole Hamre, og pianist Eivind Austad.

 

Prisvinnerne for bokåret 2014 med juryens begrunnelser

For bokåret 2014 var til sammen 25 forfattere, illustratører, oversettere og tegneserieskapere nominert innenfor syv priskategorier: Litteraturprisen, Bildebokprisen, Fagbokprisen, Debutantprisen, Illustrasjonsprisen, Oversetterprisen og Tegneserieprisen. Priser for til sammen 335 000 kroner gikk til 9 forfattere, oversettere, illustratører og tegneserieskapere. I tillegg ble det delt ut en Spesialpris.

 

Litteraturprisen

Jeg blir heldigvisLiv Marit WebergLiv Marit Weberg

            Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til

Aschehoug ( kr 50 000)

Hovedpersonen i Liv Marit Webergs førstepersonsfortelling Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til vil ikke utmerke seg på noen måte, og tenker at om hun gjør det som forventes av henne – så vil hun kunne eksistere i lykkelig anonymitet. Hun begynner å studere, hun skaffer seg kjæreste og hun begynner å merke at ingen av delene passer for henne.

Virkemidlene i Webergs tekst er få, men velvalgte. Med minimalistiske nyanser skildres de ulike stemningene og bevegelsene i hovedpersonens indre liv. Viljen til å forfølge ideen om en kortprosaframstilling av et individ skaper et flott og originalt litterært verk. Stilen er korthogd med små, aforistiske tekstfragmenter som inneholder tristesser, humor og temmelig mye visdom. Romanen framstår som en vel gjennomført bærekraftig idé.

Nettopp idet hovedpersonen gir slipp på kravene alle andre har til henne, klarer hun å komme videre i tilværelsen. Juryen har med rødmende ansikter og med stigende engstelse og spenning lest denne mest av alt morsomme og underfundige teksten som er så kort, men som likevel sier så mye.

Foto: Aschehoug

 

Bildebokprisen 

 

 Eli Hovdenak

             Øya

Cappelen Damm (kr 35 000)Øya

Med sans for akvarellens vannoppløselige farger debuterer billedkunstneren Eli Hovdenak med en bildebok der hun lar teknikken påvirke både form og iElinnhold. Øya er en genuin bildebok der teksten er sparsom. Bildene fyller ut den humoristisk undrende fortellingen fra første til siste innsatsside der våre fjærkledde venner Bertil og Bettina forlater fyrtårnet for å dra på fisketur. De seiler i fred og ingen fare på en stille fjord, men under overflaten lurer uante skapelser. Alt er ikke det som det ser ut som. Boka kan leses på flere plan – over og under vann. Der noen ser hele bildet, er detaljene forunderlige nok for andre. Glede, humor og spenning i store, fantasifulle oppslag fører fortellingen lenger enn teksten tar oss – og trygt tilbake igjen. Verdt å nevne er designer Elisabeth Vold Bjone, hvis formsikkerhet går hånd i hånd med bildebokskaperens.

 Foto: Cappelen Damm

 

Fagbokprisen

 

 Stein Erik Lunde (forf.) og Ragnar Aalbu (ill.)

            Dra krakken bortåt glaset. Ei bok om Alf Prøysen,

Gyldendal (kr 60 000 deles mellom forfatter og illustratør)

I 2014 var det 100 år siden forfatteren, visesangeren og radiokunstneren Alf Prøysen ble født. I denne biografien går Stein Erik Lunde tett på og gir oss et vakkert og personlig bilde av kunstneren. Lunde forteller om Prøysens oppvekst på Hedmark, om kunstnerdrømmen han bar på, om veien til gjennombrudd og suksess. Han peker på hvor viktig radioen var som medium for Prøysen. Lunde har en nærhet til det han formidler og vi får et rikt og nyansert bilde av kunstneren. Han setter ting i sammenheng og gir det et perspektiv.

Ragnar Aalbu forteller den samme fortellingen, men på sitt vis. Også han går tett på den biograferte. Illustrasjonene er stemningsskapende. Aalbus karakteristiske retrostil kler teksten. Illustrasjonene gir denne fortellingen en ekstra dimensjon. Dette er blitt ikke bare en bok å bli klok av, men også en svært vakker en.

Foto: Gyldendal

 

Illustrasjonsprisen

anna fiskeAnna Fiske

            for sitt samlede bidrag til illustrert litteratur for barn og unge i 2014.

(kr 35 000)

Eget forfatterskap

                Alle har en bakside, Cappelen Damm

                Gruppa, No Comprendo Press

                Hallo havet!, Cappelen Damm

Illustrasjoner til andres forfatterskap

                 Geir Gulliksen, Joel og Io – en kjærlighetshistorie, Aschehoug

                 Sigrun Nygaard Moriggi, Tegnordboka – se hva jeg sier, Aschehoug

                 Anne Osvaldsdatter Bjørkli, Herr Finkel, Margbok

I Anna Fiskes bøker er alt nøye gjennomtenkt ned til den minste detalj, både i de bøkene hun skriver selv og der hun illustrerer andres tekster. I hennes tegninger inkluderes leseren i en leken verden der ingen er perfekte, men der alle har et egenverd. Denne ektefølte humanistiske tanken speiles i Fiskes høyst ulike utgivelser; fagbok, bildebok og tegneserie. Tegningene hennes er lette å lese, de er morsomme, rause og utprøvende. Bak de rare, såreog sjarmerende figurene med markerte konturer, hårete bein og talende skråblikk, ligger et bevisst øye for annen kunst – for medmennesker og andre skapninger. Samtaler, mimikk og kroppsspråk observeres og transformeres til umiskjennelige Fiskefigurer i Annas univers. I det inngår tegneserien om gruppeterapi, en bok som savner sidestykke, boka om tegnspråk, den muntert grensesettende boka om kroppens ulike sider, myldreboka om havet, en vakker kjærlighetshistorie mellom to på mellomtrinnet, og illustrasjonene av den tynne herr Finkel og den ballongrunde kona hans.

Foto: Aschehoug, Cappelen Damm, Margbok, No Comprendo Press

 

 Debutantprisen

 KaoshjerteLise GrimnesLise Forfang Grimnes

            Kaoshjerte

Aschehoug  (kr 35 000)                                                         

Lise Forfang Grimnes roman viser en økende trend i barne- og ungdomslitteraturen: Benyttelsen av hjemlige, norsk folklore og mytologi i litterære verk. Lenge har vi hatt mer fremmede arter som vampyrer og zombier blant oss, men nå synes tiden mer enn moden for hjemmeavlede arter. Hos Grimnes er det huldra som danner det originale tematiske elementet – og som skaper mye dramatikk og spenning i teksten. For hva skjer om du er en hulder, men ikke vet om det? Og hvordan kan en konfrontere ubehagelige sannheter fra fortiden?

Den stramme og elegante komposisjonen bidrar til å holde leserens interesse fanget i lesningen på vei mot en løsning. Ved forsiktig å presentere ledetråder avdekkes gradvis sannheten for Minja og leseren – og knytter romanen an til mysteriefortellingen.

Samtidig knytter huldremotivet an til det å bli voksen og å bli kjent med seg selv og egne ønsker og begjær – og med dette har Grimnes skapt en velskrevet, spennende og ikke minst original fortelling med mytologisk forankring.

 Foto: Aschehoug

 

Oversetterprisen

Boy NobodyTiril Broch AakreTiril

            for oversettelsen fra amerikansk-engelsk av Allen Zadoffs Boy Nobody

            Serie: Boy Nobody (1)

Schibsted ( kr 35 000)

Denne thrilleren skiller seg positivt ut i en flom av oversatte bøker for ungdom. Først og fremst er det en uhyre spennende fortelling, med et originalt og finurlig plot. Boy Nobody er en 16 år gammel attentatmann. Han er topptrent for å kunne gå inn i ethvert miljø og blande seg med folk som står målet nær. Han kommer som den nye gutten i klassen, blir kjent med barna til den som skal likvideres, dreper når han kommer nær nok, og så forsvinner han til en ny by, der han får et nytt navn og et nytt mål.

Språket er, som hovedpersonen, kjapt og effektivt. Tiril Broch Aakre har med poetisk presisjon klart å få fram og rendyrke denne stramme og nøytrale, nesten følelsesløse fortellerstemmen. Men under den maskinelle overflaten Boy Nobody opererer med, ligger det en forhistorie som iblant presser på, og menneskelige følelser som heller ikke alltid lar seg fortrenge. Ikke når det neste målet er borgermesteren i New York, og den unge mannen må gjøre seg kjent med den meget intelligente og vakre datteren hans … Denne utgivelsen viser hvor vellykket det kan bli når man finner fram til de gode bøkene og lar de gode oversetterne ta jobben.

 Foto: Schibsted

 

Tegneserieprisen

EtAnnetStedXue Ting YangXue

            Et annet sted

Jippi forlag  (kr 35 000)

Kinesiske Xueting Yang debuterer med denne meget personlige tegneserieromanen. Med studier fra Kunsthøgskolen i Oslo har hun hatt et godt utgangspunkt for å skape en fortelling om å være revet mellom to kulturer. Temaene i boka dreier seg rundt identitet og tilpasning. Man får fort inntrykk av at hovedpersonen i boken er inspirert av forfatteren selv, og hun følges av fantasivennen Shi, som har fått navn etter det kinesiske ordet for poesi. Og det har i sannhet blitt en vakker og poetisk bok. Både strek og formspråk i boka er sterkt preget av forfatterens kinesiske opphav, med lette elegante tusjtegninger og en klar referanse til kinesisk akvarell. Hver side kan leses som en egen liten, avsluttet historie, men de er alle del av et større hele. Historiene hennes oppleves høyst allmenngyldige og er lette å kjenne seg igjen i. 

 Foto: Jippi forlag

Spesialprisen

Bjørn Ousland

 

Bjørn Ousland

For polarserien:

NORDOVER med Nansen mot Nordpolen (2008), SYDOVER kappløpet mot Sydpolen (2009), NANSEN over Grønland (2012) og AMUNDSEN gjennom Nordvestpassasjen (2014).

Cappelen Damm (kr 50 000)

Prisen går til en forfatter og illustratør som genialt kombinerer bildebok, tegneserie og fagbok i en dokumentarisk tegneserie. I polarserien, utgitt i perioden 2008-2014, tar Bjørn Ousland leseren med på historiske oppdagelsesreiser. Sammen med Nansen sliter vi oss fram mot Nordpolen, og vi følger Amundsen i kappløpet mot Sydpolen. Vi går over Grønland sammen med Nansen og følger Amundsen på hans lange ferd gjennom Nordvestpassasjen.

Polarhistorien i ruter, striper og oppslag treffer opplagt målgruppen barn og ungdom – men når også langt utover, til dem det ellers er vanskelig å nå med teksttung sakprosa. I boken ”Den dokumentariske teikneserien” skriver forsker på visuell kultur, Øyvind Vågnes, – ”tegneserier kan vise det som er så vanskelig å få frem i fotografi eller filmopptak: uhåndterlige subjektive erfaringer og opplevelser, minner, følelser, tanker og sanseinntrykk.”

Bøkene er vanskelige å passe inn i rammen til en tradisjonell kategori som tegneserie eller fagbok. Fortellingene er faglig fundert i tekst så vel som i detaljrike illustrasjoner; av GJØAs seilrigg, av tverrsnittet av skroget på FRAM, eller kartet som viser Nansens rute over Grønland. Her er vakre naturskildringer, og hele faktasider om andre polarekspedisjoner. De billedlagte anekdotene, sirlige konstruksjonstegningene, de illustrerte historiske hendelsene, ordforklaringene og de tekniske detaljene, alt faller på plass i Ouslands utvidete tegneserieformat. Det er prisverdig!

Foto: Cappelen Damm

 

Relaterte innlegg