Hopp til innholdet

U-showet på Norsk Litteraturfestival 2014

I festsalen i Banken i Lillehammer under Norsk Litteraturfestival var flere skoleklasser og ungdomslitteraturinteresserte samlet torsdag 22. mai. Alle spente på hvem som skulle vinne U-prisen for 2013.

De nominerte var Marte Aune for May Lenda, Tom Egeland for Katakombens hemmelighet, Thomas Enger for Den onde arven, Hilde Hylleskaar for Det er her jeg skal være, Tor Arve Røssland for Svarte Mathilda III.

Programmet ble ledet av musiker Heidi Marie Vestrheim, som startet det hele med å fortelle hva som gjør U-prisen unik. Nemlig det at det er ungdommene som bestemmer. Deretter leste hun opp klassene som har deltatt i arbeidet med å finne en vinner, til stor jubel fra klassene som ble ramset opp.

Heidi Marie Vestrheim og Tom Egeland. Foto: Neha Naveen/NBI

Heidi Marie Vestrheim og Tom Egeland. Foto: Neha Naveen/NBI

På den ene siden av scenen stod en lenestol og et bord, satt opp for skuespilleren Henrik Slåen som leste utdrag fra de nominerte bøkene. Etter opplesning av den første nominerte, ble forfatteren invitert opp på scenen. Første mann ut var Tom Egeland, som fortalte om hvordan det er spennende å skrive for ungdom siden ungdommer er kritiske lesere.

Neste opplesning var fra ungdomsromanen Det er her jeg skal være. Hilde Hylleskaar var ikke tilstede, men fikk allikevel stor applaus.

Nestemann ut var Thomas Enger som fortalte Vestrheim og publikum at da han skrev boka tenkte han på hvordan han hadde reagert på situasjonene han skriver om, om han hadde vært 24 år yngre, og var en jente.

– Jeg liker å pushe meg litt, gjøre ting som utfordrer meg selv.

 

 

– Skriver du ut fra egne erfaringer?

– Når jeg skriver for voksne gjør jeg det, men ikke her. Det er forfriskende å skrive helt fritt fra fantasien.

Deretter fikk vi høre et utdrag fra boken May Lenda, av Marte Aune på 19 år, som ble spurt om hvordan er det å bli nominert.

 

Vestrheim og Marte Aune. Foto: Neha Naveen/NBI

Vestrheim og Marte Aune. Foto: Neha Naveen/NBI

– Det er en stor overraskelse. Dette er noe jeg skal ta med videre i livet, at jeg er nominert med disse forfatterne og av mine egne lesere.

 – Hvorfor tror du bokens tema appellerer?

– Jeg ville skape en verden for ungdommer der foreldre ikke er i sentrum, der de lever uten å ha noen i ryggen. Jeg har veldig  støttende foreldre, så jeg prøvde å se hvordan hadde vært uten dem.

 – Er det lettere for deg å skrive for ungdom enn for de som er eldre?

– Jeg gjør det fordi jeg syns det er artig. Som tenåring har jeg kanskje mer fantasi og språket til ungdommen. Jeg ville vise at ungdommen klarer det de og.

Ungdommen var enig og trampeklampet for å demonstrere det.

 

Sistemann opp var Tor Arve Røssland som er nominert med tredje bok i Svarte- Mathilda serien. Røssland bekreftet at det ikke blir noen flere bøker i serien. Vestrheim lærte opp publikum og sa det var nå de skulle si ååååå. Ååååå, svarte det lydige publikummet.

Så kom øyeblikket alle ventet på. Prisutdelingen. To elever fra storjuryen kom opp på scenen, sammen med Wanda Woldner, leder av foreningen !les, som var imponert over juryens arbeid. Deretter presenterte juryrepresentantene sin begrunnelse.

Thomas Enger, vinner av Uprisen for 2013. Foto: Neha Naveen/NBI

Thomas Enger, vinner av Uprisen for 2013. Foto: Neha Naveen/NBI

– Vi har lest masse, det har vært krevende. Diskusjonen varte lenge og det har vært en lang prosess. Vinnerboka tar seg god tid til å skildre miljøet og karakteren. Forfatteren forteller ikke, men viser oss, og selv om boka er lang, virker den faktisk kort. Selve handlingen er lang, men uforutsigbar. Den er troverdig for sin sjanger. Vi måtte bare lese videre.

Og i kor ropte de ut vinneren: Thomas Enger for Den onde arven!

Vinneren ble så invitert opp til scenen der han mottok et diplom. Enger takket sin redaktør, forlagsredaktør og leserne. Og ikke minst var det en han ville takke, en som andre kanskje ikke pleier å takke. Han takket nemlig seg selv for at han aldri slutta å skrive. Og om U-prisen er en indikator, så var det flere som var takknemlige for det.

 

Relaterte innlegg