Hopp til innholdet

«Det kan hende at du må reise. Og at det blåser så mye at du glemmer hvem du er og hvor du kommer fra.»

Foto: Svein StørksenVeronica Salinas er skuespiller og forfatter med mange jern i ilden. Nå er hun aktuell med figurteaterforestillingen REISEN, på Trikkestallen, Oslo Nye, fra 20. september. Forestillingen retter seg mot barn mellom 3 og 6 år, og er regissert av Espen Dekko. Den bygger på Salinas’ egen bildebok Reisen, som ble til mens hun tok NBIs forfatterutdanning 2009-2011.

Hva har vært spesielt i denne prosessen?

Det er «reisen» jeg gjorde med Reisen. Prosjektet begynte som en serie på 24 dikt på NBIs forfatterutdanning, men jeg ble utfordret til å skrive dem om, og jeg endte opp med en lang historie om en and, som jeg til slutt gjorde om til en bildeboktekst.

Jeg sendte teksten til Dramatikkens hus og høsten 2011 deltok jeg på et verksted der, ”Fra bildebok til scenetekst”. De stilte opp med dramaturg Lisa Marie Nagel, regissør Niels Peter Underland og dukkespiller og regissør Espen Dekko.

På verkstedet undersøkte vi om manuset til bildeboken kunne fungere som en scenetekst. Vi reflekterte rundt teater som empatibygger, at det å være sammen i et rom med en som er ensom ikke er det samme som å lese i en bok om en som er ensom. Teatret konkretiserer. Det gjorde at jeg ble veldig inspirert til å lage en forestilling. Etter dette har vi hatt flere små verksteder hvor vi har forsket på forskjellige ting. Dette endte med en perle av en forestilling med nydelig nykomponert musikk fra Per Einar Watle. Vi har også fått en fantastisk scenograf og kostymedesigner, Katherine Tolo.

Hva var ideen bak boken og forestillingen?

Jeg tror jeg hadde en erfaring i meg som bare lå og ventet på å bli oppdaget. Reisen handler om en and som blir tatt av en kraftig storm og lander på et helt nytt og fremmed sted. Den må lære seg språket og skaffe seg nye venner. Forestillingen er for yngre barn, men tematikken er noe alle kan kjenne seg igjen i enten man må flytte, eller flykte fra hjemlandet sitt. Gjennom et forfatterbesøk møtte jeg en voksen kvinne som oppfattet Reisen som en fortelling om sorg, det hadde jeg ikke tenkt på før, jeg hadde mest tenkt på den som en historie om å være alene.

Foto: Magikon og Kristin Aafløy Opdan

Hvilke utfordringer møtte dere underveis?

Da vi jobbet med sceneproduksjonen måtte jeg gi teksten en helt ny drakt, den skulle fungere i et scenerom, og vi måtte gi liv til en andedukke. Vi måtte spørre oss hvem, hva og hvor på nytt. I Spania har de en flere hundre år gammel tradisjon innenfor figurteater, og jeg deltok på en workshop i Barcelona hvor jeg lærte masse av Tomi Rimbau, landets eldste lærer i faget.

Som tekst bruker vi bare de få setningene fra bildeboken, men vi trengte noe mer å fylle historien med og fikk laget egen musikk til forestillingen. Teater er en fest, lyset senkes og musikken gjør at det hele blir magisk. Anda har en stor personlighet, det er ikke viktig om den er gutt eller jente, og den har ingen hudfarge, den er bare Anda. Det skaper raskt en unik kontakt med barna som ser på.

Jeg har reist mye rundt med fortellingen på biblioteker, i barnehager, på bydelsdager og festivaler, og responsen har vært stor, det er tydelig at dette treffer mange. På Bjørnson-festivalen i Molde denne måneden skal jeg holde fem presentasjoner, i barnehager, på skoler og for folk med innvandrerbakgrunn.

Jeg er glad og stolt over Oslo Nye fordi de satser på ny dramatikk!
Bildeboken Reisen ble utgitt på Magikon forlag i 2012, illustrert av Camilla Engman.

Fakta om REISEN
En figurteaterforestilling av og med Veronica Salinas og Espen Dekko om en reise, om å være alene og poesiens mulighet til å hjelpe oss å overleve.

Skuespiller og dramatiker: Veronica Salinas  Regi: Espen Dekko
Figurmaker: Mariann Aagaard  Scenografi og kostyme: Kathrine Tolo
Komponist: Per Einar Watle  Foto og video: Kristin Aafløy Opdan.

Forestillingen spilles f.o.m 20/9-2013

Om Veronica Salinas
Skuespiller og forfatter. For tiden jobber hun hos Leser søker bok som en del av Kulturrådets Aspirantordning. Skuespillerutdannet fra Teaterhøyskolen i Buenos Aires, og forfatterutdanning fra NBI. Hun arbeider ellers med en master i spanskspråklig litteratur fra Universitetet i Oslo med oppgaven «Markører av interkulturalitet i lyrikken til Maria Teresa Andruetto sett fra et dekolonialt perspektiv».

Les mer om Veronica Salinas

Relaterte innlegg