Hopp til innholdet

Ondskap i barnelitteratur

Stipendiat ved Norsk barnebokinstitutt, Kjersti Lersbryggen Mørk, forsker på ondskap i barnelitteratur. I denne filmen, laget til vårt førtiårsjubileum, snakker hun om bildeboka Sinna Mann av Gro Dahle og Svein Nyhus, som handler om familievold.

Ondskap i barnelitteratur

Kjersti Lersbryggen Mørk er stipendiat ved instituttet, og forsker på ondskap i barnelitteraturen. I denne filmen, laget til vårt 40-årsjubileum, viser hun til bildeboka Sinna mann av Gro Dahle og Svein Nyhus.https://barnebokinstituttet.no/40-aarsjubileum/ondskap-i-barnelitteratur/

Posted by Norsk barnebokinstitutt on Monday, December 16, 2019

Boka er også tema for Mørks tekst i antlogien På tværs af Norden: Nye tendenser i børne- og ungdomslitteratur med nedslag i forskning og formidling, som nylig ble utgitt av Nordisk Ministerråd. I teksten «Ordene er fanger i hodet på Boj» – Barneperspektivet på familievold i Sinna Mann, skriver Mørk:

På tværs af Norden: Nye tendenser i børne- og ungdomslitteratur med nedslag i forskning og formidling
Omslag: Nordisk Ministerråd 2019

Fortellingene setter ord og bilder på det unevnelige. Her er bøker om incest, om depresjon, om omsorgssvikt. I Sinna Mann fra 2003 er det familievold som utforskes i krysningsfeltet mellom psykologi og estetikk. Hovedpersonen Boj er vitne til fars vold mot mor, noe som påfører gutten traumer.

Antologien På tværs af Norden: Nye tendenser i børne- og ungdomslitteratur med nedslag i forskning og formidling er åpent tilgjengelig for nedlasting på Nordisk Ministerråds nettsider.

Norsk barnebokinstitutt 40 år (1979–2019)

Ytringer om barnelitteratur

Norsk barnebokinstitutt fyller 40 år i 2019. Vi har invitert noen fagfolk, organisasjoner, forfattere, illustratører og andre til å dele en hjertesak om barnelitteratur eller fra barnelitteraturfeltet her og nå.

Bidragsyterne har valgt tema og format selv, og gir oss oppfordringer, tips, råd, korttekster, essays, tegneserier og illustrasjoner.

Flere av instituttets ansatte bidrar også med sine tanker i korte filmer basert på samme idé. Alle bidragene blir publisert på våre nettsider i løpet av de siste ukene i 2019.

Relaterte innlegg