Hopp til innholdet

Årets vakreste bøker 2019

Årets vakreste bøker

Omslag: forlagene

Grafills jury har kåret årets vakreste bøker, og blant disse er det selvfølgelig en rekke barne- og ungdomsbøker. Vi gratulerer vinnerne!

Årets vakreste bøker er kåret, og i klassen for bildebok gikk årets pris til Kristin Roskifte for boka Alle sammen teller (Magikon). Juryen er full av begeistring:

Det ligger et imponerende arbeid bak denne utgivelsen. En myldrebok som også er en poetisk historie, en tellebok, en lete og finne-bok og en multifortelling. Over et bredt spekter av miljøer i lette lyseblå streker, trer fargerike mennesker fram én etter én. Vi kan telle dem, studere dem, le av dem, bli irritert på dem, føle med dem – og finne dem igjen i stadig nye situasjoner.

Jenny Jordahl mottok gull i kategorien faktabok for barn og unge for Kvinner i kamp (Cappelen Damm). Jordahl har laget illustrasjonene til Marta Breens tekst om kvinnebevegelsens slag, og juryen sier blant annet dette om tildelingen:

Tegningene varierer fint mellom det humoristiske og lette og det mer alvorlige. Den begrensede fargepaletten skaper et kraftfullt uttrykk, og det er et fint og effektivt grep at alle regnbuens farger først er tilstede i den delen som handler om fri kjærlighet.

Årets best tilrettelagte bok ble tegneserien Nagel (Jippi) av Sigbjørn Lilleeng. Prisen ble delt ut i samarbeid med Leser søker bok, og gis til en utgivelse der form og illustrasjon gjør boken tilgjengelig og bidrar vesentlig til at boken når sine lesere.

Kristian Hammerstad og Jonas Boström fikk gull for illustrasjon og design av omslaget på Bjørn Sortlands ungdomsbok Livredd for å leve, dødsredd for å dø (Piggsvin). Juryen bemerker:

Omslaget til denne roadmovien i bokform har en stor tiltrekningskraft. Det skjeve utsnittet av karakterene i et underlig landskap har sammen med den svimlende Van Gogh-himmelen en både vakker og urovekkende virkning.

Illustratør Mari Kanstad Johnsen og designer Torill Stranger mottok gull for omslaget til Skogen den grøne (Samlaget) av Ruth Lillegraven, og Tord Torpe og Steffen Kverneland fikk begge gull i kategorien tegneserier for henholdsvis Kjøt (Magikon) og En frivillig død (No Comprendo)

Relaterte innlegg