Hopp til innholdet

Barnebok er årets vakreste

Omslag: Aschehoug, illustrasjon av Mari Kanstad Johnsen, formgitt av Eller med a

– At en illustrert bok for barn får den gjeveste utmerkelsen viser viljen norske forlag, formgivere og forfattere har til å tilby høy kvalitet til barn.

Dette sier leder i Grafill, Lene Renneflott, når Dyrene sover (Aschehoug), skrevet av Kjersti Annesdatter Skomsvold, illustrert av Mari Kanstad Johnsen og designet av Eller med a mottar utmerkelsen Årets vakreste bok. I sin begrunnelse skriver juryen blant annet:

«Vi aner at samarbeidet mellom forfatter og illustratør har vært unikt, for tekst og illustrasjon smelter sammen helt sømløst, og historien fortelles med en fremragende innlevelse og inderlighet. Det er frodig, intenst, lekent, humoristisk og en fenomenal blanding av abstrakt og konkret. Hver side har en skyhøy kunstnerisk kvalitet uten å være ekskluderende. Fargepaletten er sjeldent finstemt og sofistikert, og hadde vi kunnet ville vi rammet inn hvert eneste oppslag og hengt det på veggen.»

Boka mottok også gull i bildebok-kategorien for sine illustrasjoner, og juryen mener Johnsen har lykkes i å treffe bredt og smalt samtidig, og at illustrasjonene innbyr til medskaping hos barneleseren.

Inga Sætre mottok gull i kategorien skjønnlitteratur for barn og ungdom med sine illustrasjoner til Åse Ombustvedts diktbok for ungdom, Ring hvis det er noe (Ena). «llustratørens enkle strek viser en upolert og ærlig hverdag, som treffer oss midt i magen», skriver juryen.

Gull i kategorien bokomslag for barn gikk til Hilde Hodnefjeld for Uppsa og Skinkeape (Marianne Gretteberg Engedal) for Bak den svarte porten, skrevet av Anders Bortne. For bokomslag for ungdom går gullet til Jørgen Brynhildsvoll for omslaget til Litt redd, bare av Alexander Kielland Krag (alle tre fra Gyldendal).

Totalt ble 45 utgivelser premiert i Årets vakreste Bøker-konkurransen, der Grafill gir heder til den visuelle litteraturen. Vi gratulerer alle prisvinnerne!

Du kan lese mer om konkurransen og vinnerne på Grafills nettsider.

Relaterte innlegg