Hopp til innholdet

Barnelitterære treff på Lillehammer

Her kan du følge samtalen direkte fra Felix pub på Lillehammer

23. september kl. 18.30 kan du høre vinner av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, Kristin Roskifte, i samtale med Rune Markhus og Anne Schäffer på Lillehammer.

Arrangementet er gratis, men billett må bestilles her.

Her finner du hele Pegasusprogrammet for barn og programmet om barnelitteratur for voksne, som arrangeres i perioden 21.-26. september, og består av skoleprogram, samtaler, foredrag og opplesninger.

Norsk litteraturfestival måtte i år endres og delvis utsettes, slik som så mye annet. Et plaster på såret var nyskapningen Norsk litteraturfestival rett hjem, som bød på innhold digitalt, over nettet, i tillegg til sendinger på NRK P2 og NRK2 i dagene 29.- 31. mai. Arrangementet nådde ut til en kvart million seere og lyttere.

Rune Markhus, foto: Markhus/Gyldendal

Kristin Roskifte, foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Anne Schäffer, foto: Niklas R. Lello

Livet i detaljene

Norsk barnebokinstitutt arrangerer årlig i samarbeid med Norsk litteraturfestival en programpost med vinneren av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i foregående år.

I 2019 mottok illustratøren og forfatteren Kristin Roskifte prisen for bildeboka Alle sammen teller, og illustratøren Rune Markhus mottok Kulturdepartementets illustrasjonspris 2019 for boka På omveien hjem av Lillehammerforfatteren Vilde Kamfjord. Her møter de frilansjournalist, kunst- og litteraturkritiker Anne Schäffer til samtale om bøkene og illustratørlivet.

Tid: Onsdag 23. september kl. 18:30-19:20
Sted: Felix Pub og scene
Pris: Gratis, men billett må bestilles her

Kristin Roskifte har en mastergrad i illustrasjon fra Kingston University i England, og har mottatt flere priser for sine bildebøker. Alle sammen teller vant Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2019. Boka ble også nominert til Brageprisen og er solgt til en rekke land.

Rune Markhus er utdannet ved Westerdals School of Communication og jobber som illustratør. Han har mottatt flere priser for sine illustrasjoner, blant annet har han de siste årene gjort seg svært bemerket under Årets vakreste bøker.

Anne Schäffer er kritiker, og har anmeldt kunst og litteratur i en rekke aviser og tidsskrifter, blant andre Bergens Tidende, Dagsavisen og Barnebokkritikk.no. Hun har også vært jurymedlem for Kulturdepartementets priser for barne- og ungsomlitteratur.

Her kan du lese om arrangementet på festivalens nettsider.

Programfestet podkast

Kristin Roskifte skal også delta i Arne Svingens podkast, Svingens barnebokverden, der hun møter Anders Totland til samtale under forfatter Svingens ledelse. Podkasten er en månedlig forekomst, der Svingen snakker med to andre norske barne- og ungdomsbokforfattere. For anledningen tas sendingen opp med publikum i salen.

Eierskap og ALMA-vinner

Det kan hende at det blir temperatur på litteraturhuset når kritiker Guri Fjeldberg leder en samtale om hvem som bør få skildre minoritets-perspektiv i barne- og ungdomslitteraturen. På de øvrige setene finner vi Kjersti Løken Stavrum fra Norsk PEN, lege og samfunnsdebattant Mina Adampour og forfatter Kathrine Nedrejord. Samtalen arrangeres i samarbeid med Barnebokkritikk.no.

Dessuten møter vi vinneren av ALMA-prisen i 2019, bruggenseren Bart Moeyaert, til en samtale med forfatter Heidi Sævareid om hans forfatterskap. Moeyaert er aktuell med Nå heter alle Sorry i norsk oversettelse.

Pegasus på vingene igjen

Festivalen tilbyr vanligvis også en rekke arrangementer til barn og unge som en del av festivalen på Lillehammer i mai under merkevaren Pegasus. Disse måtte også utsettes, men Pegasus-arrangementene gjennomføres nå parallellt med det barnelitterære programmet for voksne i september. Festivalen lover 100 arrangementer med plass til 12 000 barn og unge fra hele landet. Programmet finner du her.

Komma igjen

Men i forkant av Pegasus-arrangementene, 21.–22. september, arrangeres dessuten Komma, visningsarena for litteratur. Programmet har til hensikt å synliggjøre god litteratur og bidra til bedre spredning, større bredde og mangfold innen Den kulturelle skolesekken og i andre sammenhenger der det er ønske og behov for god formidling av litteratur. Komma er et samarbeid mellom Den kulturelle skolesekken i Innlandet, Den kulturelle skolesekken i Viken, Turnéorganisasjonen, Forfattersentrum, Norsk Litteraturfestival og Kulturtanken.

Relaterte innlegg