Hopp til innholdet

Boller, ballonger og boksøk.no

Med boller og ballonger lanserte Leser søker bok nye boksøk.no på Litteraturhuset tirsdag 20. januar.

Arild

Arild Rossebø. Foto: NBI

Lanseringen fant sted i Wergelandsalen med en fanfare, bokstavelig talt. 10 år gamle Joni Lundevall spilte en trompetfanfare før Arild Rossebø kom på scenen. Han delte sine erfaringer med dysleksi, som blant andre hans mor hadde. Videre kunne han fortelle at hele 5% av det norske folk har dysleksi. Dette gjør det enda viktigere å finne den riktige boka. Det er ikke lett når det gis ut over 1000 barne- og ungdomsbøker i året. Men forhåpentligvis blir dette lettere med boksøk.no. På Leser søker bok sine nettsider forteller rådgiver Ingebjørg Lundevall om deres arbeid:

«Vi har i mange år fått henvendelser fra lærere og andre som jobber med barn som sliter med å lese. De ønsker seg lesetips. Høsten 2014 fikk vi midler fra Utdanningsdirektoratet til å utvide boksøk.no til også å omfatte bøker for barn og unge. Vi har lett med lys og lykt etter bøker som er både lette og gode å lese. Av de vel 1200 bøkene for barn og ungdom vi har vært gjennom siden august 2014, er 150 vurdert som lette og gode nok til å legges inn i boksøk.no.»

 

Klipp og quiz

Vinnere

Vinnerne av quizen. Foto: NBI

Tilbake i Wergelandsalen har daglig leder Liv Gulbrandsen tatt scenen og hilser på alle publikummerne. Det er flere skoleklasser, folk fra forlagene, NBU, Dysleksiforbundet og oss. Liv presiserer at når man skal åpne noe nytt må man jo klippe et rødt bånd. Da er det fint at det er strukket et rødt bånd foran scenen. Spørsmålet blir da: hvem skal få lov til å klippe det? For å være helt rettferdige har de valgt å holde en quiz. Og det er vinnerne av quizen som skal få klippe båndet og offisielt åpne boksøk.no.

Vi deler oss i grupper, og hver gruppe må ha med barn. Deretter deles spørsmålene ut mens det rulles inn boller og saft i lokalet. Og kaffe til de voksne. Etter pausen blir vinnerne kåret. En gruppe på fire gutter går opp til scenen og klipper båndet. Nye boksøk.no er åpnet! På deres sider står det hva formålet med boksøk.no er:

«Leser søker bok jobber for at alle skal få tilgang til god litteratur. Et hinder for å komme i gang med lesing er at boka er for vanskelig. Lærere bruker ofte 5-finger-regelen når de skal hjelpe elever å finne en bok som passer. For hvert ord eleven ikke forstår skal hun løfte en finger. Dersom hele hånda er løftet etter en side er boka for vanskelig. Det hjelper ikke på leselysten å måtte legge fra seg mange bøker. Gjennom boksøk.no håper vi å gjøre veien inn til en god bok lettere å finne for alle.»

 

Lilleeng

Sigbjørn Lilleeng. Foto: NBI

Blant de 150 bøkene som er med i boksøk finner man Apefjes-bøkene av forfatter Tor Erling Naas og illustratør Sigbjørn Lilleeng. Begge inntar scenen og leverer en flott presentasjon av bøkene, med opplesing, musikk og bilder. Ikke minst står Lilleeng lenge foran en flip-over, og når han flytter seg til siden hører vi et ”Whoaaa” fra publikum, som nå ser at han har tegnet en skrikende ape.

Til slutt er det en danseoppvisning av jentene i Jellyfish og Gulbrandsen takker for oppmøte. Men man kan ikke slutte mindre spektakulært enn man startet. Så vi får enda en flott fanfare fra Joni!

Les mer om Leser søker bok her, og boksøk.no her.

 

Relaterte innlegg