Hopp til innholdet

Bragepris til Maria Parr og Kari Grossmann

Maria Parr, foto: Agnete Brun / Samlaget

Maria Parr har blitt tildelt Brageprisen 2017 i kategorien barne- og ungdomsbøker for Keeperen og havet.

På nettsiden til Brageprisen kan vi lese følgende om boka: «I Keeperen og havet byr Maria Parr på mer av det vi gledet oss over i Vaffelhjarte, den første boka om Trille og Lena i Knert-Matilde. Samtidig klarer Parr å få det kjente universet til å fremstå nytt og friskt ved å skildre det gjennom øynene til to tolvåringer. Lena og Trille plasseres i brytningspunktet mellom barn og ungdom og dette gir rom for de motsetningsfylte, klisjefrie karakterene til å utvikle seg videre. I Keeperen og havet fremstår de to hovedkarakterene mer kompliserte og nyanserte enn før. Handlingsrommet er utvida, følelsene er større og begivenhetene mer alvorlige. Det troverdige tolvåringsperspektivet er drivkrafta både i handlinga og i språket, og viser hvor intenst livet kan oppleves i denne alderen. Det trygge de alltid har kjent er i forandring og de Trille og Lena blir satt inn i nye sammenhenger og utfordringer som forelskelse, sjalusi, refleksjoner rundt død – og ikke minst behovet for å bli sett som den man er. Fra den lille bygda ved havet skaper Maria Parr et litterært univers som er både tidløst, universelt og godt å vende tilbake til.»

Parr mottok også i 2009 Brageprisen i samme kategori for boka Tonje Glimmerdal, illustrert av Åshild Irgens.

Illustratør og forfatter Kari Grossman har i år mottatt Hedersprisen for sitt mangeårige bidrag til litteraturen: «Årets vinner har gjennom et langt kunstnerliv latt barns nysgjerrighet og vitebegjær være førende og forførende.  Denne kunstneren er, som barnelitteraturen selv, tverrestetisk. Få, om noen, har preget norsk barnelitteratur og norsk visuell offentlighet som vinneren av årets hederspris. Hun står bak en omfattende produksjon av tekst og bildebøker. Hun har illustrert mer enn 35 titler for andre forfattere, og forfattet og illustrert nesten tilsvarende antall selv. Forfatterskapet spenner seg over de fleste sjangere, fra sakprosa til skjønnlitteratur. Hun er tidløs og hun leses på tvers av landegrenser.» Slik beskrives vinneren på Brageprisens nettsted. Grossmann har tidligere mottatt Grafills klassikerpris.

Prisen for skjønnlitteratur gikk til Olaug Nilssen for Tung tids tale, for sakprosa til  Thomas Reinertsen Bergs Verdensteater og i åpen klasse gikk prisen til Cecilie Løveids diktsamling Vandreutstillinger.

Relaterte innlegg

Stikkord: