Hopp til innholdet

En prat med Hilde Hagerup før neste «Snøfall»

Vi synes vi har litt ekstra grunn til å være stolte her i Norsk barnebokinstitutt om dagen. Ikke bare har vi en god kollega i forfatter Hilde Hagerup, hun har også sørget for å gjøre oss alle avhengig av Barne-TV i desember, sammen med resten av landet.

Hagerup-Hilde

Hilde Hagerup. Foto: privat

Sammen med søsteren Hanne Hagerup, og faren Klaus Hagerup, har hun skrevet NRK-suksessen «Snøfall», en adventskalender som har slått an langt utover den tiltenkte målgruppen. Tilbakemeldingene i media og blant seerne har vært overveldende positive, og følger man med i sosiale medier ser man at serien kommenteres av engasjerte følgere, blant dem vår egen kunnskapsminister.

Serien handler om Selma, som er foreldreløs og drømmer om å få sin egen familie. Hun finner veien til eventyrverdenen Snøfall, der hun møter selveste julenissen. Forfatterne startet skriveprosessen i 2012, og produksjonen av serien startet i 2014.

Kan du si litt om prosessen bak Snøfall?

– Snøfall ble til fordi Hanne, søsteren min, hadde en idé til noe hun trodde kunne bli en julekalender. På våren i 2012 fikk hun pappa og meg med på å sende inn et bidrag til en konkurranse NRK utlyste. Så ble historien utvikla videre i nært samarbeid med redaksjonen. Vi har jobbet mye med å finne fram til karakterer som skulle ha flere lag, og på en måte drive historien gjennom sine handlinger og valg. Emosjonene i bånn skulle føles ekte, selv om det selvfølgelig også er et eventyr der, med mange klassiske elementer.

Hva tenker du som forfatter om å jobbe på tvers av medier?

– Det er utrolig gøy å få lov å skrive for et medium som når så mange barn. Det er nytt for meg, og veldig spennende. Og så har det vært interessant å se hvor mye fiksjonskompetanse selv ganske små barn har – at de for eksempel umiddelbart synes synd på Ruth fordi de ser at hun har mange flere sider ved seg enn den stramme maska. Jeg tenker det handler om at barn i dag er vant til å bli fortalt mange ulike historier, om komplekse karakterer, på ulike flater.

Hva slags forventninger hadde du selv til serien?

– Jeg var både nervøs og spent, men har stolt veldig på vår fantastiske regissør Synne Teksum, som har jobbet tett med oss fra starten, og tatt det videre da vår del av jobben var over. Jeg synes både hun og resten av folkene bak har gjort en super jobb, og jeg synes skuespillerne er helt strålende, både voksne og barn. Så nå er jeg glad, letta og takknemlig for å ha fått lov til å være med.

Vi gratulerer Hilde Hagerup og resten av forfatterteamet med suksessen!


Les mer om Hilde Hagerup

Les mer om Snøfall her:
Snøfall (1:24) – premiere! NRK, 10.11.2016
Etter 10 000 sider, fire år og 50 millioner kroner er årets julekalender premiereklar, Dagbladet 24.11.2016

 

Om Hilde Hagerup i NBI

Hilde Hagerup har over 17 års erfaring som barne- og ungdomsbokforfatter bak seg, og ble ansatt i NBI i 2015. Her leder hun det kunstneriske utviklingsarbeidet i forskningsprosjektet Litteratur, litteraturformidling og kunstopplevelse, underviser ved NBIs forfatterutdanning og nettstudiet i samtidslitteratur, og holder kurs for forfattere og formidlere. Å ha en forfatter som ansatt er viktig i prosessen med å bygge opp instituttet som et møtested for både kunstnerisk og akademisk refleksjon over barne- og ungdomslitteratur.

 

Relaterte innlegg