Hopp til innholdet

Flukt, følelser og humor – her er vinnerne

HER ER VINNERNE AV KULTURDEPARTEMENTETS PRISER FOR BARNE- OG UNGDOMSLITTERATUR UTGITT I 2017

Statssekretær Frida Blomgren delte i dag, 8. mars, ut sju priser for til sammen 325 000 kroner til forfattere, oversettere, illustratører og tegneserieskapere.

Arnfinn Kolerud, Line Almhjell, Mari Kanstad Johnsen, Mariann Youmans, Iben Sandemose, Magnhild Winsnes, Ida Eva Neverdahl og statssekretær Frida Blomgren.

Juryen nedsatt av Norsk barnebokinstitutt kommenterer bokåret slik
«Flykninger og det flerkulturelle aspektet er trenden som peker seg tydeligst ut dette året. Tekstene spenner fra det poetiske, vakre til det mer didaktiske, og alle aldersgrupper har fått sine utgivelser. Det er liten tvil om at vi også i år finner mye realisme, utfordrende familieforhold og utenforskap i litteraturen, svært mange av dem har jenter som hovedpersoner. Homofil kjærlighet ser vi også mer av, men oftere mellom jentene enn mellom gutta. For å finne kjærlighet mellom gutter må vi til den oversatte litteraturen.»

Her kan du lese juryleders tale. Norsk barnebokinstitutt administrerer jury og prisutdeling. Her kan du lese mer om Kulturdepartementets priser. Her kan du laste ned presseinformasjon om årets prisvinnere.

For mer informasjon ta kontakt med: Juryleder Mari Eeg: 924 08 912 eller pressekontakt i Norsk barnebokinstitutt Birgitte Eek: 415 00 622.

Her er vinnerne i de sju priskategoriene: Litteraturprisen, Bildebokprisen, Fagbokprisen, Illustrasjonsprisen, Debutantprisen, Oversetterprisen og Tegneserieprisen. Vi gratulerer alle prisvinnerne!

Litteraturprisen

Litteraturprisen (kr 50 000) går til Arnfinn Kolerud for Snillionen (Cappelen Damm). Lottorekka til Mor og Frank slår med eitt inn, og dei vinn mange pengar. Mor vil at dei skal leve som før, og skeier svært lite ut, medan Frank har draumar om både symjebasseng med lyseblått vatn og slalåmbakke oppe i lia. Frank må fint vente til han blir atten før han får sin del av gevinsten, noko han ikkje er særskild nøgd med. Verre blir det når mora lovar ein million, eller ein snillion, til den som gjer noko fint for andre i bygda. Men når bygdefolket kappast om å vere snillast, får det fram både det beste og verste i folk. Frank og mora flyktar til Syden for å kome vekk frå alt som snillionen har ført til heime, men også her kjem det opp i ulike forviklingar. Personar og hendingar blir skildra på ein detaljrik, levande og humoristisk måte, og med ein alvorleg undertone. Her blir verdiar og moral diskutert utan moralisering. Kolerud får lesaren til å reflektere over kvardagsspråket med overraskande vendingar. Ei underhaldande forteljing om kor vanskeleg det er å vere styrtrik og samstundes eit godt menneske.

Foto: Kristin Oldeide

Arnfinn Kolerud (f. 1968) kjem frå Isfjorden i Romsdal. Han debuterte med Berre ikkje brøyteplogen kjem i 1996, og han fekk Kulturdepartementet sin debutantpris for barne- og ungdomslitteratur for denne boka. Den som ikkje har gøymt seg no (2004) har blitt samanlikna med oppvekstskildringane til Tarjei Vesaas. For denne fekk Kolerud Kritikarprisen, Nynorsk barnelitteraturpris og Guro Sandsdalens litteraturpris, og vart nominert til Brageprisen. Kolerud bur på Flatraket i Nordfjord. Han skriv for både barn og vaksne og liker godt å spele sjakk og besøke barneskular.

Bildebokprisen

Bildebokprisen (kr 50 000) går til Mari Kanstad Johnsen for ABC (Gyldendal). Mormor og Anna er på vei hjem fra barnehagen da det plutselig faller en gullring i hodet på Anna. Hvor kommer den fra? Noen må ha mistet den. Noen i det store huset med alle leilighetene – og mormor og Anna ringer på alle dørene, fra A til Å, for å finne ringens herre. Bak hver dør er det et eventyr – av folk og dyr, hvert oppslag gir assosiasjoner til en myldrebok, i Kanstad Johnsens løsslupne slackerstil i talende strek og akvarell, markerte konturer og rufsete former. Slik fortsetter det med fantastiske åpenbaringer bak alminnelige dører. De mange historiene blir til sammen én før ringen kommer på plass. Ganske heseblesende kunne det blitt, hadde det ikke vært for at annethvert oppslag er et hvileskjær, før neste dør åpnes. Kanstad Johnsen står selv for tekst, illustrasjon og design. Resultatet er blitt en helt uvanlig ABC der tekst og bilder, bokstav for bokstav, åpner nye rom i fantasien.

Mari Kanstad Johnsen, foto: Augon Johnsen

Mari Kanstad Johnsen (f. 1981) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Konstfack i Stockholm, og jobber som illustratør, billedkunstner og forfatter. Hun barnebokdebuterte i 2011 med illustrasjoner til de kritikerroste bildebøkene Barbie-Nils og pistolproblemet og Vivaldi, og som forfatter med Livredd i Syden. Hun har hatt en omfattende produksjon som illustratør, også som magasin- og avistegner for blant annet Morgenbladet og høstet en rekke priser og internasjonal oppmerksomhet for arbeidet sitt. Kanstad Johnsen fikk i 2017 «special mention» i den internasjonale prisen BolognaRagazzi Awards. Kanstad bor og arbeider i Oslo. Les mer på marikajo.com.

Fagbokprisen

Fagbokprisen (kr 45 000) går til Mariann Youmans for Følelser til å bli sprø av (Gyldendal). Fagbøker for ungdom om psykisk helse er mangelvare, men her har disse leserne fått et viktig tilskudd. Boken tar utgangspunkt i følelsene, som inngang til å beskrive de ulike psykiske lidelsene som er vanligst blant ungdommer, samtidig som den normaliserer sterke følelser. Forfatteren intervjuer en rekke unge mennesker, som deler av sine erfaringer om hva som har hjulpet dem i deres situasjon. Fagfolk forklarer og lærer leseren om de ulike lidelsene på en ryddig, enkel og direkte måte, og det refereres til forskning og statistikk. Til tross for det alvorlige temaet gis leseren håp om at det kan ordne seg, med et eget kapittel hvor det beskrives hvor og hvordan en kan få hjelp om en har problemer. Forfatteren presenterer og formidler stoffet med alvor, humor og varme, til ettertanke og refleksjon. Ørjan Jensen har stått for design og illustrasjoner. Layouten er i en enkel og ryddig stil, med både informative og humoristiske innslag, og knytter det hele sammen til en velfungerende helhet.

Mariann Youmans, foto: Grete Bro Thuestad

Mariann Youmans (f. 1971) bor i Oslo og jobber som konsulent, forfatter og foredragsholder, og holder også skrivekurs for barn og unge. Hun har en dobbel bachelorgrad innen humaniora og samfunnsfag fra UiO og NTNU, og en master som manusforfatter fra UCLA, Los Angeles. Hun var prosjektleder for Barnekonvensjonssatsningen «Barn i fokus – unge premisser» og satt i Interrimstyret i Forum for Barnekonvensjonen og var en del av Norges delegasjon til FN i forbindelse med barnetoppmøtet i 2001. Senere har hun ledet ungdomssatsninger og utviklingsarbeid i samarbeid med ulike organisasjoner. Hun har også skrevet teaterstykker, manus til animasjonsfilm, TV-drama og hørespill for TV2 og NRK.

Illustrasjonsprisen

Illustrasjonsprisen (kr 45 000) går til Iben Sandemose for illustrasjonene til Eva Jensens Kom si, kom sa (Aschehoug). Kom si, kom sa er utgitt posthumt etter at Eva Jensen gikk bort i 2016. Iben Sandemose har både illustrert og designet diktsamlingen, som rommer underliggjørende og observerende dikt. Diktene tar barnet på det dypeste alvor, der gutten Åge binder diktene sammen. Fortellerstemmen ligger vekselvis hos de to karakterene, gutten og forfatteren, som fester de absurde øyeblikksobservasjonene til papiret. Iben Sandemoses stiliserte formspråk, med fantasifigurer, mennesker, katter og landskap, treffer diktene. Illustrasjonene er både poetiske og humoristiske, og virker utvidende på Jensens tekster. Andre steder holder de seg tilbake, antyder landskap, og gir luft og rom til tekstene. Eller de står som silhuetter i ørkenen, til hvislingen av et indianer-haiku.

Iben Sandemose, foto: Cappelen Damm

Iben Sandemose (f. 1950) utdannet seg ved Emerson College i Sussex i Storbritannia 1970–72 og ved Statens lærerskole i forming 1974–78 og arbeidet i flere år som sløyd- og formingslærer på Rudolf Steiner-skolen. Debuten som bildebokforfatter kom i 1984, med Kort, Katt & Genever. Boka ble utnevnt som årets vakreste bok ved Bokmessen i Leipzig. Siden har hun utgitt en rekke bildebøker, alt fra kjærlighetshistorier for voksne til bildebøker for de yngste, som blant annet de seks bøkene i serien om Fiat og farmor (2002–10). Sandemose har også illustrert bøker av andre forfattere, som Tor Åge Bringsværds trilogi om Mesterdetektiven Fellini (1998–1999), og diktsamlingen Elefantmusikken (1985) av Ragnar Hovland. I 2012 illustrerte hun Vladimir og Estragon, en underfundig bildebok om vennskap, skrevet av hennes tidligere samboer Trond Brænne.

Debutantprisen

Debutantprisen (kr 45 000) går til Magnhild Winsnes for Hysj (Aschehoug). Hysj! er en grafisk roman om den sommeren alt forandrer seg. Hanna skal på ferie til onkel og tante og Siv. Men i år er noe forandret. Hanna er fremdeles et barn, for henne er lykken det rituelle, hun er opptatt av leken, og forstår ikke de sosiale kodene. Hun plumper ut med hemmeligheter som ikke skal deles med de voksne. De eldre jentene har blitt opptatt av nye ting, spesielt gutter, de har fått pupper, de røyker og går ut om kveldene uten lov. Historien fortelles hovedsakelig gjennom Winsnes’ uttrykksfulle illustrasjoner, preget av dempede pastellfarger. Forfatteren bruker filmatiske virkemidler, zoomer ut og inn og fanger opp karakterenes opplevelser, og veksler mellom blikket til de to hovedpersonene og deres syn på omverdenen. Formatet utnyttes godt, med varierende oppslag som gir god plass til å formidle historien. Den sparsommelige teksten sammen med et mer krevende bildespråk gjør dette til en stilsikker debut, både bildemessig og fortellerteknisk.

Magnhild Winsnes, foto: Åse Holte

Magnhild Winsnes (f. 1980) er illustratør og animatør, designer og producer. Hun har blant annet hatt art direction på kinofilmen om Albert Åberg, og vært på animasjonsteamet til filmen Den danske dikteren av Toril Kove som vant Oscar i 2007, og hovedanimatør på filmen Moulton og meg også av Kove, som ble nominert til Oscar i 2015. Hysj er hennes første bok. Les mer på magnhildwinsnes.no.

Oversetterprisen

Oversetterprisen (kr 45 000) går til Line Almhjell for oversettelsen fra svensk av Jessica Schiefauer: Guttene (Gyldendal) Om dagen må 14 år gamle Kim og venninnene Bella og Momo leve med å bli krenket og gjort til objekter. Men i drivhuset til Bella vokser det en magisk blomst med nektar som kan forvandle dem til gutter om natta. Drivhuset og livet i guttekroppene blir en frisone, et sted der andre lover gjelder, og Kim får ikke nok av denne friheten. Det maskuline blir en rus og kroppen blir til en krigssone. Dette er en original skildring av oppvekst og pubertet, om venninner, kjærlighet og forandring. Fortellingene er fascinerende, både mystisk og spennende – en idéroman som utforsker alternative fortellinger og virkeligheter om kjønn og identitet. Almhjell klarer å videreformidle dette magiske i naturen på en forbilledlig måte. Hun beholder Schifauers poetiske kvaliteter i språket, godt tilpasset temperaturen i fortellingens ulike partier.

Line Almhjell

Line Almhjell er oversetter og jobber fra engelsk, svensk og dansk til norsk. Hun har en master i medier, kommunikasjon og IT fra NTNU, med mellomfag i engelsk fra Universitetet i Oslo, og har lang erfaring som journalist, blogger, tekstforfatter og innholdsprodusent i tillegg til arbeidet som oversetter. I to år på rad har hun vært nominert til Kulturdepartementets oversetterpris, for henholdsvis Bare i Brooklyn (2015) og Som Ild (2016). Les mer på linealmhjell.com.

Tegneserieprisen

Tegneserieprisen (kr 45 000) går til Ida Eva Neverdahl for I’m a girl, it’s fantastic (Jippi forlag). Fire noveller for ungdom som spenner fra det poetiske og magiske til det rå og fysiske. I Polarnatta får vi innblikk i den kreative prosessen til forfatteren. Vi blir møtt av kraften i denne, og også sårbarheten i en kunstners store behov for å uttrykke seg. Den fungerer også som en innramming av de øvrige novellene. Sulten fremstiller spiseforstyrrelser konkret og kroppslig der hovedpersonens monster er billedlig fremstilt, og vokser eller minsker etter hvordan hun tilfredsstiller det. Hennes syn på seg selv er grotesk. Novellen Tormented ghost cum beskriver kropp, sex, menstruasjon, surrealistiske drømmer og kjærlighet i et rått bildespråk. Tittelnovellen avslutter boka, der vi blant annet tar en tur innom den kosmiske livmor, som minner om at jenter bør ta vare på hverandre. Vi blir vist den uoppnåelige higen etter et perfekt ytre, spiseforstyrrelser, hår, menstruasjon, tilfeldig sex – rått, brutalt og nådeløst ærlig i en blanding av filmruter fra splash-horrorfilm, ailien-aktige figurer, mensblod og blomster.

Ida Eva Neverdahl

Ida Eva Neverdahl (f. 1993) er kanskje mest kjent for Gele og andre stripeserier som har vært på trykk blant annet i Dagbladet, VG, Pondus og Nemi. Hun er også Norges mest internasjonalt delte serieskaper – webserien Like an artist er i dag delt langt over en million ganger. Som femtenåring kom hun på tredjeplass i Dagbladets tegneseriekonkurranse, og to år senere la hun ut nettserien Like an artist, som gikk sin seiersgang på internett, og ble trukket frem som et eksempel på god fortellerkunst av Scott McCloud da han gjestet Oslo Comic Expo i 2013. Siden den gang har Neverdahl produsert tegneserier. I 2013 kom boka Moskva som hun lagde sammen med Øystein Runde, etter at de i mai samme år var offisielle gjester på Russlands største tegneseriefestival.

Relaterte innlegg