Hopp til innholdet

Folkemøte om familiefattigdom i Drammen

Illustrasjonsfoto: Sandy Millar via Unsplash

Norsk barnebokinstitutt og Redd Barna vil i høst samarbeide om ulike arrangementer og prosjekter knyttet til temaet familiefattigdom.

Første arrangement ut er: Fakta og fortellinger om familiefattigdom

Redd Barna inviterer til folkemøte i samarbeid med instituttet. Det blir panelsamtale, politikerdebatt, bokprat og fortellinger om hvordan det er å vokse opp i familiefattigdom i Drammen.

Dato: 5. september, 18:00–20:00
Sted
: Drammen Kulturhus, Grønland 57, 3045 Drammen
Arrangør
: Redd Barna
Medarrangør
: Norsk barnebokinstitutt

Familiefattigdom er et stort samfunnsproblem. 16,2 % av barna i Drammen vokser opp i en familie med lite penger. Det er høyere enn landsgjennomsnittet. Å vokse opp i en familie med vedvarende lavinntekt har store konsekvenser. Barn fra fattige familier får dårligere skoleresultater, deltar mindre på fritida og er konstant bekymret for familieøkonomien. Barn sier at det er flaut og skamfullt. Familiefattigdom er en stressfaktor som påvirker deres psykiske helse og framtidstro.

Ayse Koca, forfatter og prosjektleder for Bærekraftsbiblioteket i Norsk barnebokinstitutt, leder bokpraten under arrangementet med forfatter Karianne Braathen om boka Amahl Pellegrino – fotballproff mot alle odds.

For 20 år siden var det lite som tydet på at den spedbygde unggutten Amahl Pellegrino skulle nå drømmen sin og bli seriemester og toppscorer i Bodø/Glimt. Da «Pelle» var liten, hadde ikke moren hans råd til å betale for fotballtreningen. Dette er historien om en sta gutt fra Drammen som kunne bli fotballproff mot alle odds. Boka omhandler mange av FNs bærekraftsmål og inngår i Bærekraftsbiblioteket.    

Bærekraftsbiblioteket er et opplegg som inviterer barn og unge i alderen 6–15 år til gode leseopplevelser, leselyst og en konstruktiv forståelse av FNs bærekraftsmål. Opplegget er gratis og er rettet mot skoler, biblioteker, andre organisasjoner og til privat bruk.      

FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030, i Norge og internasjonalt. Bærekraftsmål nummer 1 er utryddelse av fattigdom.

Hva trengs for å utrydde et slikt stort samfunnsproblem? Hva kan den enkelte bidra med? Velkommen til et viktig folkemøte om barns oppvekst!

Program

Redd Barna Drammen ønsker velkommen ved Rina Yamamoto

Visning av Redd Barnas nye kortfilm Fotballdrømmen om Maja som vokser opp en familie med lite penger

Bokprat med forfatter Karianne Braathen og Ayse Koca, prosjektleder for Bærekraftsbiblioteket i Norsk barnebokinstitutt om boka Amahl Pellegrino – fotballproff mot alle odds.

Familiefattigdom i Drammen – samtale med de som er tett på barna ledet av Vilde Adolfsen, regionrådgiver i Redd Barna Region Øst
Du hører fra:

 • Signe Rismyhr Engelund fra Strømsgodset
 • Jan Rune Justad fra Kirkens Bymisjon
 • Johanne L. Sandnes fra Forandringshuset
 • Joakim Bjørklund fra Brandengen skole
 • Sadi Emeci fra Ungdomskulturhuset G60

Hvordan opplever ungdom familiefattigdom i Drammen? TBA

Politikerdebatt om hva som må gjøres for at ingen barn skal vokse opp i fattigdom i Drammen – ledes av journalist Siri Narverud Moen.
Deltakere:

 • Lina Strandbråten, AP
 • Kristin Surlien, Høyre
 • KrF
 • Cathrin Janøy, MDG
 • Rødt
 • Tanja Vatnås, SP
 • Tony Burner, SV
 • Herman Ekle Lund, Venstre

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Meld deg på herMer om arrangementet på Facebook.

Relaterte innlegg