Hopp til innholdet

For moro skyld

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Dagsseminar for kritikere og andre interesserte på Norsk barnebokinstitutt, Oslo, 25. oktober: Barnebokkritikk setter søkelyset på humor i litteraturen og i litteraturkritikken. Hva kjennetegner en morsom bok? Er det morsomt for forfatterne, illustratørene eller leserne når kritikerne tøyser? 

Det er mange typer humor: den sorgmuntre, den skadefro, den latterkrampeskapende, slap-stick-humoren og prompehumor. Hender det at kritikere avskriver en bok fordi den ikke er morsom, mens kanskje 4-åringen, som boken var ment for, ler seg skakk? Hender det at forlag roper så høyt om humornivået i en bok at luften går ut av den i møte med en ungdomsleser? Hvordan måler vi humor hos en treåring? Kan vi sile ut og peke på ingrediensene som gjør en bok morsom? Kan humor både forsterke og forringe et budskap? Hva kan vi bruke humoren til, og hvor kommer den fra? Barnebokkritikk lanserer i dette kritikerseminaret alle svarene. Neida, bare tulla.

Program

9.30–10.00: Kaffe, registrering
10.00: Velkommen – Ingvild Bræin, redaktør i Barnebokkritikk
10.15–11.00: Innledning av Sven Svebak, professor og humorforsker ved NTNUs institutt for nevromedisin: «Sosialisering til fellesskap er nøkkelen til vennlig humor».
11.00–11.45: Workshops I
11.45–12.00: Pause
12.00–12.45: Workshops II

12.45–13.30: Lunsj

13.30–14.15: Workshops III

Innholdet i workshops:

    1. Hvor morsom er egentlig «Papirfly» av Liv Gulbrandsen? Leder: kritiker Guri Fjeldberg.
    2. Å more en målgruppe. Håkon Bast Mossige er tekstforfatter for serien «Rodde og Kikkan» på NRK Super. Han tar oss gjennom hva som fungerer og ikke, når man skal treffe barn med humor.
    3. Den morsomme kritikken. Kan kritikere være morsomme og saklige på samme tid? Når blir kritikken slem? Leder: kritiker Walter Wehus

14.15–14.45: Forfatter og skribent Ida Jackson: Høytlesning og humor. Hva er det som er så morsomt med «Bukkene Bruse på badeland» av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund?
14.45–15.45: Debatt: Hva er god humor for barn og ungdom?

Panel: Bibliotekar og ungdomsbokforsker Hedda Rosenberg, kritiker Guri Fjeldberg, forfatter Arne Svingen, redaktør i Ena/Vigmostad & Bjørke Nicolai Houm, faglig leder for forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt Steffen Sørum. Moderator: kritiker og universitetslektor Marius Emanuelsen.

15.45: Oppsummering v/ Periskop

Seminaret er et samarbeid mellom Barnebokkritikk, Periskop og Norsk barnebokinstitutt. Arrangementet er støttet av Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug, Samlaget, Omnipax, Kagge, Vigmostad & Bjørke, og Ena, et imprint i Vigmostad & Bjørke, Periskop og IBBY.

Praktiske opplysninger

Sted: Norsk barnebokinstitutt, Observatoriegaten 1B, Solli plass, Oslo
Arrangementet er gratis for kritikere og støttegivere. For andre koster inngangsbilletten 200,-.
Lunsj koster 200,- for alle deltakere.

Påmelding innen 10. oktober til: redaksjonen@barnebokkritikk.no. Gi sammen med påmeldingen beskjed om dere ønsker lunsj, og om dere har noen matallergier.

Relaterte innlegg