Hopp til innholdet

Forelesninger om barnelitteratur

Skjermdump av Bokprovningen fra Sveriges Utbildningsradios nettsider

Det svenske barnebokinstituttet har nå tilgjengeliggjort forelesningene fra sin Bokprovning, deres gjennomgang av fjorårets litteratur.

Et av de største årlige arrangementene ved Svenska barnboksinstitutet er det de kaller Bokprovningen. Hvert år lager de en rapport som presenterer analyser og statistikk fra forrige års utgivelser på barne- og ungdomsfeltet. I tillegg til rapporten så drar Bokprovningen på turne, og det lages en åpen foredragsrekke. Disse foredragene er nå tilgjengelige på Sveriges Utbildningsradios nettsider, og et arkiv over tidligere års bokproving finnes på det svenske instituttets nettsider. Der ligger det fire forelesninger som i tillegg til en generell oppsummering av bokåret 2019 tar for seg aktuelle temaer fra årets som gikk.

I 2019 ble det utgitt 2 217 barne- og ungdomsbøker i Sverige, og antallet utgivelse har falt for andre år på rad. Temaer som miljø og klima, fantasylitteratur, skildringer av sex og seksuelle overgrep og den nakne kroppen er temaer som var fremtredende i 2019. I tillegg tar de for seg mangfold og representasjon i barnelitteraturen, og løfter blant annet frem bøker utgitt på andre språk enn svensk i Sverige. Dette gjelder bøker utgitt på de store innvandrerspråkene, arabisk, persisk og somali, og også på de offisielle minoritetsspråkene. Det utgis også svenske bøker oversatt til minoritetsspråk, og de har også hatt noen parallellspråklige utgivelser – en type utgivelser vi også etterlyser flere av i Norge.

Relaterte innlegg