Hopp til innholdet

Gro Dahle og Leser søker bok vant avstemningen om å bli nominert til ALMA-prisen 2020

Gro Dahle. Foto: Line Fresti/Cappelen Damm.

Foto: Leser søker bok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gro Dahle er nominert for sitt samlede forfatterskap for barn og unge, og fordi hun gjennom en årrekke har skapt litteratur som sprenger grenser ved å ta opp tabubelagte emner. Samtidig har hun bidratt til å fjerne skammen for de leserne som kjenner seg igjen når livets skyggesider blir beskrevet.

Leser søker bok er en forening som arbeider for å bedre vilkårene for litteratur til mennesker som av ulike årsaker har vansker med å lese vanlig tekst. De fremmer utvikling, produksjon, salg og formidling av tilrettelagt litteratur og jobber for at alle skal ha tilgang til gode bøker. Leser søker bok er nominert for sitt arbeid for et reelt, kulturelt demokrati.

Hvem er vi?

Norsk barnebokinstitutt, IBBY (International Board of Books for Young People) Norge, Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU), Norsk bibliotekforening barn og unge og Norsk Litteraturfestival har nominasjonsrett til Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA-prisen), verdens største pris for barne- og ungdomslitteratur.

I år brukte vi denne retten til å la lesernes mening bli hørt gjennom en offentlig avstemning over 6 kandidater, der de 2 som fikk flest stemmer ville bli meldt inn som Norges kandidater.

Her er de 6 kandidatene det ble stemt over:

Astrid Lindgren Memorial Award ble opprettet etter forfatterens død i 2002 av den svenske stat, og administreres av kulturrådet i Sverige. Målsettingen er å styrke og øke interessen for den gode barne- og ungdomslitteraturen fra hele verden. Prisen er på 5 millioner svenske kroner, og deles ut til en eller flere forfattere, illustratører, fortellere eller lesefremmende organisasjoner som holder høyt kunstnerisk nivå og virker i Astrid Lindgrens ånd. I tillegg til juryen på 12 er det mange organisasjoner som har anledning til å sende inn sine nominasjoner, cirka 200 fordelt over hele verden pr. nå.

Offentliggjøringen av avstemningsresultatene skjedde på arrangementet I Astrid Lindgrens ånd torsdag 23. mai 2019 på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

I oktober vil ALMA-sekretariatet i Stockholm offentliggjøre listen over samtlige nominerte fra hele verden.

Vi gratulerer Gro Dahle og Leser søker bok!

Kontaktpersoner:
Kristin Ørjasæter, Norsk barnebokinstitutt
Ragnhild Malfang, IBBY (International Board of Books for Young People) Norge
Taran Bjørnstad, Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU)
Marie Louise Ask Moss, Norsk bibliotekforening barn og unge
Anne-Thea Haavind, Norsk Litteraturfestival

 

Relaterte innlegg