Hopp til innholdet

Hallo, langt der inne i skogen?

André Bjerke, foto: Klaus Forbregd (CC/Wikimedia)

I anledning 100-årsmarkeringen for André Bjerke inviterer Nasjonalbiblioteket og Norsk barnebokinstitutt til et halvdagsseminar om poesi i barne- og ungdomslitteratur.

Med åpningslinja fra Arild Nyquists dikt «Langt inne i skogen» tar vi opp poesien for barn og ungdom etter André Bjerke (1918-1985). For moro skyld (1956) av Bjerke var med på å fornye norsk poesi for barn på 50-tallet. Mye har skjedd siden Inger Hagerup og Jan-Magnus Bruheim med illustratører som Paul René Gauguin og Reidar Johan Berle ga ut de første samlingene sine for barn.

Tid: torsdag 26. april fra 12.30 til 15.30.
Sted: Nasjonalbibliotekets store Auditorium, Henrik Ibsensgate 110, ved Solli plass i Oslo, se kart
Se også seminarets Facebook-event.
Arrangementet er åpent og gratis, og kan også følges direkte på Nasjonalbibliotekets nettsider.

Program

12.15–12.30 Kaffe og te
12.30–12.40 Åpning og velkommen
12.40–13.20 Anne Kristin Lande og Sofie Arneberg: Illustrasjonene til Bjerkes dikt for barn
13.20–14.05 Dag Larsen: Undre meg fordundre: Det poetiske språket i barnelitteraturen
14.05–14.25 Pause med forfriskninger og noe å bite i
14.25–15.10 Mine dikt, vår poesi – Per Olav Kaldestad, Synne Lea og Ruth Lillegraven i samtale om poetisk praksis
15.10–15.25 Hjertelyd – utdrag fra en poesiforestilling for ungdom av Helene Guåker og DJ Ingebling
15.25–15.30 Takk & farvel

Bidragsytere

Sofie Arneberg

Sofie Arneberg er bibliotekar og Cand. philol i allmenn litteraturvitenskap (UiB).  Hun jobber som forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket.

Per Olav Kaldestad

Per Olav Kaldestad debuterte med diktboka Kikkert i 1973 og har skrive bøker i alle sjangrar for vaksne og barn. Fire av diktbøkene hans er for barn, den siste er Med kråkenebb og kråkeføter (2010), illustrert av Hilde Kramer. Den nyaste barneboka er den poetiske forteljinga Dronninga kallar (2016), illustrert av Hilde Kramer.

Han har gitt ut fleire fagbøker, bl.a. Diktboka (1984, siste reviderte utgåve 2006), skriven saman med Hanne Knutsen.

Anne Kristin Lande

Anne Kristin Lande er forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, og tidligere bibliotekleder ved Norsk barnebokinstitutt. Hun lager den årlige bibliografien «Barnelitteraturforskning. Bibliografi over norsk fag- og forskningslitteratur om barnelitteratur».

Dag Larsen

Dag Larsen

Dag Larsen er utdanningsleder ved Norsk barnebokinstitutt. Han er forfatter, og har skrevet dikt, romaner og barnebøker. Larsen har også vært leder for Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU) og Son poesidager.

Synne Lea, foto: Yina Chan

Synne Lea skriver både prosa og lyrikk, og har utgitt lyrikk for både barn og voksne. Sammen med Stian Hole skrev hun i 2013 Nattevakt, dikt til barn, som ble nominert til Brageprisen og Kritikerprisen. Den er også oversatt til flere land.

Ruth Lillegraven, foto: Paal Audestad

Ruth Lillegraven debuterte som forfattar i 2005, og har skrive ti bøker for barn og vaksne. For boka «Urd» fekk ho Brageprisen 2013. I 2016 kom diktsamlingane «Sigd» og «Eg er eg er eg er». «Eg er eg er eg er» blei kåra til Årets vakraste skjønnlitterære bok for barn og ungdom 2017, og nominert til Brageprisen og Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2016.

 

Hjertelyd, Helene Guaker og Ingeborg Aarsand, foto: Caroline Strømhylden

Helene Guåker er forfatter, foredragsholder og formidler. Hun debuterte i 2010 med romanen Kjør! og har siden da utgitt ytterligere to romaner for voksne, en lettlestroman for ungdom og nå sist langdiktet Kanskje det er hjertet.

Ingeborg Husbyn Aarsand (DJ Ingebling) er DJ ved Dansens Hus i Oslo. Hun spiller med dj-kollektivet Too Many Girls og i duoen Chopworld.

Hjertelyd er en diktforestilling for elever på ungdomsskolen og videregående

Relaterte innlegg