Hopp til innholdet

Høytlesing med øynene, ørene, hendene og fingrene

Lesing av taktilt bilde, foto: Niklas R. Lello

Vi ønsker å vise et bredt utvalg av bøker som passer til flere grupper, og samarbeider derfor med Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) om å presentere taktile bøker og bøker med punktskrift.

Håndbok for superhelter

Første bok vi viser frem er Håndbok for superhelter av Agnes og Elias Våhlund:

Lisa må bo hos mormor i noen måneder, fordi mamma skal jobbe i en annen by. Hun begynner på en ny skole, men mistrives veldig. En guttegjeng erter henne for de utstående ørene hennes, og hver kveld presser hun hendene mot ørene når hun sovner i håp om at de skal slutte å stå ut. En dag når hun blir plaget som vanlig, flykter hun inn på biblioteket. Nederst i en hylle er det bok som lyser mot henne. Lisa blir nysgjerrig og dras mot boka med den mystiske tittelen Håndbok for superhelter.

Opprinnelig bok vedlagt i taktil versjon
Taktil bok med punktskrift og opprinnelig versjon
Taktile kanelboller
Tekst, punktskrift og taktile bilder
Punktskrift

Taktil bildebok 

Denne versjonen av Håndbok for superhelter består av tekst i punktskrift og taktile bilder. Den originale utgaven av boka ligger i en lomme bakerst, som gjør mulig for blinde og seende å lese boka sammen.

Lese og lytte 

Boka passer for de som kan en del punktskrift fra før, men som synes overgangen fra taktile bøker til punktskriftbøker kan bli litt tung.
 
NLB har også denne tittelen som lydbok i samlingen sin. Dette gjør det er mulig å veksle mellom å lytte til boken og lese selv.

Skoler, barnehager, institusjoner og privatpersoner kan låne taktile bøker fra NLB. Det er laget 8 eksemplarer av boka, du finner den her.

Om Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) er en bibliotektjeneste fra Nasjonalbiblioteket som lager og låner ut tilrettelagt litteratur. Tilbudet er gratis og landsdekkende til alle som strever med å lese trykt tekst. NLB produserer og låner ut lydbøker, e-bøker og bøker i punktskrift til barn, ungdom og voksne. Tilbudet omfatter studielitteratur for studenter på universitet, høyskole og fagskole. Biblioteket er instituttets nærmeste nabo i Observatoriegata 1B i Oslo.

Relaterte innlegg