Hopp til innholdet

Hysj, en brakdebut

Hysj, Aschehoug 2017

Magnhild Winsnes har med Hysj gjort sin forfatterdebut til en suksesshistorie av de få. Men selv om hun aldri hadde skrevet bok før, er ikke historiefortelling nytt for debutanten.

«Arbeidsprosessen handlet fortsatt om bilder og dramaturgi, men teksturen, stoffligheten i papiret og opplevelsen av å kunne bla, det er ren bonus for en som er vant til skjerm og filmlerret.»

Dette forteller Magnhild Winsnes til Anne Schäffer i et intervju på Grafills nettsider. For selv om Winsnes er debutforfatter, har hun lang erfaring med historiefortelling. Hun har jobbet som animatør i en årrekke tilknyttet animasjonsselskapet Mikrofilm, og som medarbeider på Torill Koves Oscar-vinnende kortfilm Den danske dikteren.

Men nå har hun altså vunnet gull Visuelt-kåringen for debutboken Hysj, og også Best of Show, prisen som går til den beste av årets gullvinnere. Det er første gang Best of Show blir tilegnet en bok. Juryen skriver i sin begrunnelse:

«Utøveren utnytter alle aspektene av sekvensiell historiefortelling. Dette gjenspeiles i størrelse og avgrensing på hver tegning, fargevalg, kommunikasjon mellom karakterene og helhetlig grafisk oppsett. Årets vinner av Best of show-kategorien tilhører ikke dem som brøyter seg fram og roper høyest om vår oppmerksomhet. Denne grafiske romanen vitner om et stort fortellertalent som stillferdig berører både hjerte og tanke hos mottakeren.»

Og dette er ikke den første utmerkelsen Magnhild Winsnes har mottatt for debutboka. Winsnes ble med Hysj plukket ut til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok i konkurranse med Arnfinn Kolerud, Synne Sun Løes og Maria Parr, og bare noen dager senere mottok hun også Kulturdepartementets debutantpris. Og hun ble nylig også tildelt Trollkrittet, Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres debutantpris.

Winsnes forteller til Schäffer at hun nå jobber med et nytt bokprosjekt, denne gangen en eventyrlig bildebok for yngre barn. Forventningsnivået forventes å være høyt.

Relaterte innlegg