Hopp til innholdet

Inger Cathrine Spangen 1941 – 2014

Nekrolog

Inger Cathrine Spangen, tidligere førsteamanuensis og studieleder ved Bibliotek- og informasjonsstudiene, Høgskolen i Oslo, er død 73 år gammel. Sykdommen som rammet henne, gjorde kort prosess. Selv bar hun den tappert til det siste og sendte vennlige hilsener til sine sørgende venner. Med sin karakteristiske, sirlige håndskrift priste hun livet, som hun visste ebbet ut.

 Inger Cathrine Spangen. Foto: Erling BerganSlik var hun, og slik vil vi huske henne. Alvorlig, men vennlig. Korrekt og saklig, men faglig nysgjerrig. Personlig oppmerksom mot venner og arbeidskamerater, iblant overraskende. Inger Cathrine Spangen var høyt respektert, faglig og menneskelig.

Hun var tilknyttet Bibliotekstudiene i over 30 år fra 1972 og etterlater seg en stor faglitterær produksjon.  For det sparsomme norske fagmiljøet som eksisterte rundt barneboka i på 1970/80-tallet ble hun en betydelig kraft.  Hun kom til fagfeltet gjennom arbeid med barnebibliotek og organisering av barneboksamlinger. Her var hun internasjonalt orientert. Det var forfatteren Jo Tenfjord, som også arbeidet ved bibliotekutdannningen på den tida, som trakk henne med i faggruppen som lenge hadde kjempet for å få etablert et norsk barnebokinstitutt. Et lag av folk som Åse og Sigmund Skard, Sonja Hagemann, Kari Skjønsberg, Leif Mæhle og William Nygaard valgte Inger Cathrine Spangen til leder av  interimstyret for Norsk barnebokinstitutt da det vel var stiftet i 1979. Og fra da og gjennom hele året 1980 var det hun som var Norsk barnebokinstitutt. Det vil først og fremst si at hun foresto oppbygging og organisering av Barnebokinstituttets boksamling. Organisering for gjenfinning var hennes spesiale, og etter som samlingen vokste, viste det seg at hennes katalog var perfekt for formålet. 

Samlingen bygde seg bokstavelig talt opp rundt henne. Kasse på kasse av innsendte gaver stablet seg opp i hennes kontor, inntil Barnebokinstituttet omsider kom i hus med bibliotekfaglig personale til å ta seg av boksamlingen fra 1981. Det krevde både engasjement og arbeidsomhet, for ikke å si seig utholdenhet, å stake ut en retning og stå på for instituttet i oppbygningsfasen da midlene var ytterst sparsomme. Med Inger Cathrine Spangens nøkterne og målrettede styring strakk de likevel til. Etter sju år som styreleder og ytterligere noe tid som styremedlem, kunne hun trekke seg tilbake i 1988. Da var Barnebokinstituttet blitt en institusjon å regne med, var flyttet inn i eget lokale med fire ansatte og en boksamling på 35 000 bind.

Inger Cathrine Spangen skal ha en stor og ærbødig takk for alt hun har betydd for instituttet og dermed for barnebokforskningen.

For Norsk barnebokinstitutt

Karin Beate Vold

Relaterte innlegg