Hopp til innholdet

Kristin Roskifte får Nordisk råds pris

Kristin Roskifte mottok Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris
Kristin Roskifte mottok Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i Stockholm 29. oktober, foto: Nordisk råd (cc)

Kristin Roskifte ble 29. oktober 2019 tildelt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for boka Alle sammen teller. Vi gratulerer!

Alle sammen teller av Kristin Roskifte (Magikon forlag)
Alle sammen teller, omslag: Magikon forlag

«Kristin Roskifte mottar prisen for et verk som er annerledes og enestående i sin sjanger», het det da prisen ble overrakt av Sveriges statsminister Stefan Löfven under den direktesendte prisutdelingen på Konserthuset Stockholm 29. oktober. Juryen begrunner tildelingen slik:

Årets vinnerbok har en litt gåtefull tittel. Den viser til bokas sjanger som myldre- og tellebok, men viktigere er det at tittelen sier at alle sammen skal regnes med og bety noe, at alle er unike og verdifulle. I økende antall fyller de fargerike menneskene bildene, fra én gutt som ser på stjernene, til tusen mennesker som betrakter en sjelden komet. Selv om personene på bildene er mange og stiliserte, har alle individuelle trekk som gjør at vi kjenner dem igjen. I ulike miljøer og sammenhenger trer de etter hvert fram med sine egne, særpregete liv. Teksten er både poetisk og humoristisk, den vekker nysgjerrighet og gir oss ledetråder til å forstå hva som foregår i bildene. Med Alle sammen teller lar Kristin Roskifte tekst og bilde inngå i en sammenheng som er annerledes og enestående innenfor tellebok- og myldretradisjonen. Det er et verk man kan lese mange ganger og hele tiden oppdage noe nytt.

Alle sammen teller mottok våren 2019 også prisen for beste bildebok under Grafills kåring av Årets vakreste bøker. Da omtalte juryen blant annet boka som «en myldrebok som også er en poetisk historie, en tellebok, en lete og finne-bok og en multifortelling.» Boka var også nominert til Brageprisen i fjor.

Sist noen fra Norge mottok Nordisk råds barne-og ungdomslitteraturpris var i 2014, da den norske forfatteren Håkon Øvreås og illustratøren Øyvind Torseter vant prisen i 2014 for boka Brune. Frem til nå var de også de eneste norske mottakerne av prisen, som ble delt ut for første gang i 2013. Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris gis til et skjønnlitterært verk som er skrevet på et av de nordiske språkene. Formålet med prisen er å øke interessen for det nordiske kulturfellesskapet samt å anerkjenne enestående kunstneriske innsatser. Prisene skal bidra til å synliggjøre og markere det nordiske samarbeidet. Bøkene nomineres av nasjonale komitéer i hvert språkområde, og en nordisk komité, med to representanter fra hvert av de nordiske landene, velger vinneren.

Vi vil gratulere forfatter Kristin Roskifte og forlaget, Magikon, med en velfortjent tildeling!

Relaterte innlegg