Hopp til innholdet

Litteratur og spill i pandemitid

Ilustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto: Brina Blum via Unsplash

Av Øystein Espe Bae, Dag Larsen, Niklas R. Lello, Kjersti Lersbryggen Mørk og Steffen Sørum

Noen er permittert mens andre jobber hjemme. Det finnes de som er i karantene eller isolasjon mens andre jobber doble skift. Mange er hjemme med barnehage- eller skolebarn, mens barnehager og skoler er stengt, og andre har fått studerende unge voksne hjem igjen på ubestemt tid. Mange er hjemme alene. I unntakssituasjonen rundt covid-19-pandemien er det mange som har fremskutt behov for adspredelse, og vi har forsøkt å finne frem noen bok- og spilltitler som kan være aktuelle for situasjonen vi befinner oss i våren 2020.

Bokanbefalinger

Det er heldigvis fortsatt muligheter for å få tak i bøker, enten det er gjennom bokhandel, på nett eller i butikk, eller gjennom ulike tilbud fra bibliotekene. Her har vi noen anbefalinger på barne- og ungdomsbokfeltet.

I morgen er alt mørkt

I morgen er alt mørkt
Omslag: Cappelen Dammm

Sigbjørn Mostue er en av Norges fremste og mest populære ungdomsbokforfattere. Med trilogien I morgen er alt mørkt klarte han å befeste seg som en spenningsforfatter som kunne rive med seg mange unge lesere. Alle tre bøkene ble nominert til Uprisen, prisen hvor ungdommene selv kårer vinneren. Første bok vant prisen med klar margin det året.

Så hvorfor så populær? Serien handler om en pandemi eller mystisk sykdom som rammer verden. Sakte sprer den seg fra Japan og vestover. I begynnelsen kan man bare ane konturene av hva som venter gjennom nyheter og Youtube, men så kommer sykdomen hit, til lille Norge.

Sigbjørn Mostue har hentet inspirasjon fra dataspill og populære teveserier som Walking Dead, men klarer å plassere det hele i en norsk hverdag med ungdommens unike blikk.

Og bøkene har flere synsvinkler og vi følger flere karakterer gjennom en apokalyptisk tid.

Fordi overlevelse ikke er nok

Fordi overlevelse ikke er nok
Omslag: Cappelen Damm

Ok. Kan hende det kan bli for mye dystopier for folk nå, men med Emily St John Mandels Fordi overlevelse ikke er nok snakker vi om en postapokalyptisk roman hvor en omreisende teatertrupp som fremfører Shakespeare. Shakespeare skrev stykker i en tid der teaterne ble stengt ned i flere år grunnet pest, og han skal også ha mistet sin eneste sønn til pesten.

I begynnelsen av denne romanen dør en skuespiller på scenen mens han fremfører Kong Lear, og i timene etter rystes verden av en mystisk sykdom. 20 år etter en helvetes pandemi (som får Korona til å fremstå som lett forkjølelse) er verden uten fly, strøm, internett og biler. Det finnes knapt noen mennesker igjen. Boken har en fin tilstedeværelse og visualisering. Fine hopp, fine karakterer og spennende plott. Godt skrevet og en bok som sitter som den bør og skal.

Flaggermusmusikk

Flaggermusmusikk
Omslag: Aschehoug

I Tyra Teodora Tronstads Flaggermusmusikk får ungdomslesaren både kløktig kompleksitet og smittande spaning. Flaggermusa har i år fått ufortjent mykje stigma og tyn, som den sannsynlege formidlaren av Covid-19-smitta til menneska. For mange litteraturformidlarar, som i tida framover ønsker å smitte barn og ungdom med sjukt sterke lesaropplevingar, kan det jo vere interessant å vurdere flaggermusa som fascinerande og mytologisk inngang og nysgjerrigheits-trigger. Tronstads roman kom ut i 2019 og tek såleis ikkje opp virustematikk og Covid-19 direkte, men er ei drivande god forteljing som har flaggermus som berande motiv. Denne boka bør ein ikkje la fyke forbi usett, i eit år der temaet flaggermus har gått viralt på ein måte ein ikkje har sett sidan The Dark Knight kom ut i 2008.  

En dag på musenes brannstasjon

En dag på musenes brannstasjon
Omslag: Aschehoug

Det er vel mange som vil ty til dystopier for ungdom i vanskelige og underlige tider som disse. Og det er vel og bra. Dystopiene er en type håp-litteratur som har vært der siden Job skrev sitt uhyggelige visdomsskrift.

Men hva med litteratur for de minste om siviliserte ordninger og velferd som blir truet? Det finnes nok ikke så mange av dem som for andre aldre, men noen er det. En slik er bildeboka til Ulf Nilsson og Eva Eriksson En dag på musenes brannstasjon. Boka utkom på norsk i 1996, er oversatt av Odd Børretzen, og om den kanskje er litt vrien å få tak i annetsteds enn på det stengte biblioteket, anbefaler jeg den likevel. (Boka er dog tilgjengelig digitalt på Nasjonalbiblioteket, red. anm.)

Brannmester Tapper er dyktig i jobben og en trofast utkikksmus. Fortellingen har en rekke eksempler på redningsaksjoner som han leder: Muldvarper, en fugleunge, sultne småinger, en stygg og bedrøvet frosk, og en liten mus som er fanget av en katt. Men så kommer tre eldre, ærverdige og mektige musegubber på besøk til Tapper. De har bestemt at brannstasjonen skal nedlegges. Det brenner jo ikke der, og stasjonen er for dyr i drift. Tapper blir forferdelig lei seg. Hvem skal nå hjelpe de svake? Men så bryter det ut en stor brann i den vakre dalen langt inne i skogen, der musene bor. Og Tapper og hans musebrannkonstabler går til aksjon. Når brannen er slukket og de kan synge Hver en mus er like viktig, ombestemmer de mektige seg. Apropos kriseberedskap og hverdagshelter!

Nilssons tekst og Erikssons illustrasjoner glir fint sammen og skaper en fortelling som har mye humor, varme og sting.

Prikkesyken
Omslag: Cappelen Damm

Prikkesyken

Prikkesyken av Bjørn Rørvik og Per Dybvig handler om den hostesyke Grisungen og doktor Girlander, alias Reven, som har listige metoder for å gjøre Grisungen både syk og frisk. Fortellingen inneholder en sykemåler (som ligner ei ødelagt sykkelpumpe), en griseredd pasient, en rød tusj og resept på to liter brus og fire kokosboller. Kua forbarmer seg over den prikkesyke Grisungen, men dessverre har hun ikke annet enn marsipankake. Hell i uhell så kvikner pasienten raskt til av kake.

Da Lille Larsens hus blåste bort

Da Lille Larsens hus blåste bort
Omslag: Engelstad forlag

Da Lille Larsens hus blåste bort av Jacob Martin Strid handler om hvordan samfunnet stilte opp da en kraftig storm rev løs huset til Lille Larsen og blåste det over på en fjelltopp. Alle innbyggerne i byen jobber for å skaffe Larsen det som etterhvert blir enorme mengder med allslags nyttige og unyttige forsyninger, før de setter i stand en redningsaksjon for å hente ham ned fra fjelltoppen.

Boka viser en by som med stor empati mobiliserer for å hjelpe sitt medmenneske i nød, ikke ulikt noe av det vi har sett under covid-19-pandemien. Men boka viser også hvordan alle er veldig opptatt av det de selv befatter seg med. Boka om Lille Larsen er uansett en underlig og fornøyelig bok om mobilisering i unntakstid.

Nytt opptak til Samtidslitteratur for barn og unge

Nettbasert videreutdanning for litteraturformidlere

Er du litteraturformidler i skole, bibliotek eller barnehage? Få oppdatert kunnskap om alt fra tegneserier og spill til språklig mangfold og bærekraft i litteraturen.

Søknadsfrist: 9. mai

Spillanbefalinger

Da det ble klart at påskefjellet 2020 er avlyst var anbefalingen fra statsminister Erna Solberg å gå til anskaffelse av noen gode spill. I statsministerboligen er visst både Risk og Monopol populære titler, men det er kanskje andre titler som er vel så aktuelle.

Pandemic Legacy-serien

Pandemic er et svært populært brettspill i de kretsene som elsker den slags. Covid-19 har økt interessen for brettspillet som i tillegg til grunnsettet har fått en hel rekke tillegg og spesial-varianter. Den gjeveste og kanskje morsomste er Legacy-serien. Der er alt du trenger i en og samme boks. Her skal du altså ikke bare spille en gang, men opp til 24 runder hvor både spillernes karakterer, regler og oppdrag vil endre seg underveis. Utrolig spennende å åpne julekalender-aktige luker og trekke frem klisterlapper som klebes oppå tidligere regler. Her kan personell dø, byer stenges og ting utvikler seg som i en roman eller teveserie, men hvor du og de som er dine koronavenner kjemper sammen om å redde verden.

EXIT-spillene

Tyske brettspillprodusenten Kosmos lanserte for noen år tilbake en serie spill kalt EXIT. De kunne bare spilles gjennom en gang, men likevel nådde de raskt høy popularitet.

Dette er såkalte lukkede rom, eller «escape room»-spill. Man har tidsbegrensinger på å knekke et antall koder og komme seg helskinnet ut av enten en polarbase, en isolert øy eller lignende.

Det er en klar rammefortelling og spillet er tekstbasert som gjør dette også til en litterær historieopplevelse. Spillene har forskjellige nivå av vanskelighetsgrad, og start gjerne med de enkleste for å bli kjent med systemet. Dette er kanskje mer beslektet med rollespill enn de tradisjonelle brettspillene, men jeg mener det utvilsomt hører hjemme rundt bordet nå i påsken. Hele familien kan sammen knekke koder og løse utfordringene.

Trailer: PlayStation

The last of us (remastered)

Med flere hundre prisnominasjoner i beltet er det utvilsomt verdt å få med seg.

Last of us begynner å bli noen år gammelt, men gir en temmelig intens historie og et lett spill å følge. Gjør oppmerksom på at spillet i Norge er gitt aldersgrense 18 år.

Verden rammes av en … nettopp … pandemi som gjør folk om til drapszombier. Målet er å komme seg levende ut av galskapen.

Om du vil sette av tid foran skjermen, er ikke dette et dumt sted å begynne.

Stardew valley (PC)

Velkommen til gården, langt fra Covid19-hverdagen! Stardew Valley kan med første øyekast se ut som en variant av Minecraft med sin naive grafikk, og nær beslektet med spill som Pokemon på Nintendo for over 10 år siden og lignende RPG-spill (Role-playing game / rollespill). Samtidig har dette enkle spillet hatt stigende interesse, og med over 1 294 artikler på Wiki, så skjønner man at det er mye som skjuler seg under panseret.  

Plottet er ganske enkelt. Du overtar en gård som er overgrodd og forfalt. Du kan selv avgjøre hva du skal dyrke og hva du skal gjøre. Som et RPG-spill er dette lett vanedannende og med flere gode pedagogiske grep som gjør det spillbart for voksne og barn. Her kan spilleren lære bedre engelsk og samtidig lære noe om gårdsbruk. Du skaper din egen hovedperson i begynnelsen. Velger utseende og navn.

Relaterte innlegg