Det har skjedd mye hos NBI dette året. Vi startet 2015 med en make-over hvor vi fikk ny logo og fargedrakt, utviklet i samarbeid med studenter fra Westerdal. Det var Kaja Isnes og Marlene McCann som laget vår nye logo og profil. Vi fikk også nye nettsider, som gjør det lettere å få oversikt over alt vi jobber med. I januar ble det også publisert seks artikler i det nettbaserte, nordiske forskningstidsskriftet vårt, BLFT. Disse hadde «bildebøker som møteplasser» som tema, og i løpet av året ble også fire andre artikler publisert. Du kan lese alle her.
I februar dro flere av de ansatte hos NBI til Stavanger for å delta på den nordiske barnebokkonferansen. Temaet for konferansen var «Undergang – eller overgang?» og den hadde et omfattende program med alt fra samtaler om bibliotekets fremtid, til dystopier og verdens fremtid .
Mars ble en travel måned. Kari Skjønsberg-dagene ble avholdt 5. og 6. mars med bildebøker om krig som tema, i samarbeid med Høgskolen i Oslo og Akershus og Nasjonalbiblioteket. Under disse dagene ble også Kari Skjønsberg-prisen delt ut, og den gikk i år til forskningsbibliotekar hos Nasjonalbiblioteket, Anne Kristin Lande. Det skulle være flere prisutdelinger denne måneden. Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur ble delt ut av statsssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag. I år ble det også delt ut en hederspris, som gikk til Bjørn Ousland for hans serie om de norske polfarerne.
I overgangen mellom mars og april var det også tid for utenlandsturer og bokmesse. Ellen Larsen og undertegnede fra formidlingsavdelingen hos NBI dro til Bologna, til verdens største barnebokmesse. Der lærte vi om den digitale utviklingen innenfor barnelitteraturfeltet, og om at det lønner seg å vite hva du skal se etter når du drar på en så stor messe. Du kan lese et reisebrev fra messen her.
I mai er det som regel en litterær hendelse som får nesten all oppmerksomhet. På Litteraturfestivalen i Lillehammer er det mye fokus på barnelitteratur, med utstilling, møter med ALMA-prisvinneren og nordiske superhelter. Men det var en annen litterær hendelse i mai som også fortjenter oppmerksomhet. «Hold av dagen!» het arrangementet hos NBI, der forfatterstudentene fra kull 2013-2015 presenterte utdrag fra sine hovedprosjekter på forfatterutdanningen.
I juni dro formidlingsrådgiver Birgitte Eek til Bergen. Der hadde de nylig åpnet utstillingen «Drømmedryss» på KODE, som tar utgangspunkt i nyere, norske bildebøker med vekt på temaet drøm. Samme måned fikk vi også en ny ansatt på huset. Hilde Hagerup ble ansatt som forfatter i undervisningsstilling.
I august ønsket vi velkommen til et nytt kull på forfatterutdanningen. 15 nye studenter møtte opp i NBIs lokaler 27. august, og det tok ikke lang tid før de gode samtalene var i gang. Vi ønsket også velkommen tilbake vårt første kull på nettstudiet i samtidslitteratur for barn og unge, som begynte høsten 2014. Dette er det første kullet som fullfører denne utdanningen, som kun foregår på nett.
I august var også direktør Kristin Ørjasæter og prosjektleder Øystein Espe Bae på ELO-konferansen. ELO står for Electronic Literature Organization og hadde i år et fokus på digital barnelitteratur. I august ble også IRSCL-konferansen holdt i England, der de delte ut sin pris. Prisen for beste antologi gikk til Jakten på fortellinger, en bok som er et resultat av et forskningsprosjekt NBI satte i gang.
Den første barnebokfestivalen i Oslo ble en suksess i september. Festivalen hadde over 50 programposter, hvor ett av dem var i NBIs regi. Det var en paneldebatt der det ble diskutert om barnelitteraturen skvises av kommersialiseringen i bokbransjen, ledet av NBIs utdanningsleder Dag Larsen. Under festivalen ble også Askeladd-prisen delt ut, den gikk i år til forfatterutdanningen hos NBI. En gledelig overraskelse. Men det var ikke den eneste prisen NBI skulle motta i løpet av året. For 16. oktober mottok direktøren og utdanningslederen en delt NBU-pris for forfatterutdanningen vår.
29. oktober inviterte det nordiske redaksjonsrådet i BLFT til et åpent forskningsseminar kalt «Forskning pågår» i NBI’s lokaler. Seminaret ble arrangert for å gi en oversikt over hva slags forskning som foregår på det barnelitterære feltet i Norden, men også for å undersøke hva man ønsker mer forskning på .
I oktober lanserte vi også en artikkelserie om den barnelitterære fortellerstemmen. Temaer som musikk, dyr som hovedpersoner, digitale fortellinger og kosmopolitisme er innganger til å undersøke rollen til fortellerstemmen. Serien vil fortsette utover nyåret.
I november bidro NBI på konferansen «Kunsten å dele». Der presenterte flere fra barnekunstfeltet forskning og utviklingsarbeid som har overføringsverdi og relevans også for andre kunstarter. November var også måneden hvor NBI avsluttet sitt arrangements-år med den tradisjonelle julegløggen. Det ble en hyggelig samling, med foredrag fra Øyvind Holen og Kristian Krogh-Sørensen om tegneserier.
I løpet av hele året har vi også presentert Månedens illustratør, en serie vi har holdt på med i mange år. Sjekk ut alle de flotte bidragene fra 2015 på vår nettside.