Hopp til innholdet

Nisrin Maktabi Barkouki blir ny direktør ved Norsk barnebokinstitutt

Nisrin Maktabi Barkouki, foto: Sven Edvard Eriksen

Nisrin Maktabi Barkouki tiltrer ved årsskiftet som ny direktør ved Norsk barnebokinstitutt.

– Jeg gleder meg til å bli en del av instituttet og lede et viktig og spennende fagmiljø. Sammen med dyktige medarbeidere ønsker jeg å ytterligere løfte kompetansen på og stillingen til norsk litteratur for barn og unge, sier Barkouki.

– Vi er trygge på at Nisrin er rett person til å drive instituttet videre på vei til å bli enda mer relevant for den mangfoldige barnelitteraturen, sier styreleder i Norsk barnebokinstitutt, Torbjørn Urfjell.

Torbjørn Urfjell
Torbjørn Urfjell, styreleder i Norsk barnebokinstitutt, foto: Niklas R. Lello

Litteratur for alle barn

Nisrin Maktabi Barkouki er født i Oslo i 1978 og har røtter i Midtøsten og Iran. Hun kommer fra jobben som leder av Deichman-bibliotekene i bydel Søndre Nordstrand i Oslo og har flere år bak seg fra Det flerspråklige bibliotek og Nasjonalbiblioteket. Hun har utdanning innen bedriftsøkonomi og ledelse, og har vært medlem av Kulturrådets utvalg for oversatt litteratur og leder for Norsk PEN sitt flerkulturelle utvalg.  

– Når jeg nå forlater Deichman, i det vi er i gang med å etablere et nytt bibliotek på Holmlia, så er det fordi jeg ser dette som en unik mulighet til å få lede et institutt som er sentralt på et felt jeg virkelig brenner for. Litteratur i ulike former som barn og unge kan speile seg i – uansett hvem de er – er helt vesentlig for utviklingen av egen identitet og følelse av tilhørighet. Det har jeg personlig kjent på viktigheten av, sier Barkouki.

Kunst og kunnskap

Norsk barnebokinstitutt er møtestedet for utvikling av kunnskap om litteratur for barn og unge. Instituttet arbeider med kunstnerisk og akademisk forskning på fagfeltet, tilbyr kurs og utdanninger i barne- og ungdomslitteratur, arrangerer åpne seminarer og har en utstrakt formidlings- og informasjonsvirksomhet. I forslaget til statsbudsjett for 2023 er instituttet en av få kulturinstitusjoner som er foreslått med reell økning for å kunne realisere prioriteringer på leselyst.

Instituttets nåværende leder, Kristin Ørjasæter, går fra nyttår over i en professorstilling ved instituttet, der hun skal jobbe med forskning og utdanning. Under Ørjasæters ledelse har instituttet startet utdanning innen skrivekunst for barn og unge på bachelor- og masternivå, iverksatt flere større forskningsprosjekter og nye formidlingstiltak som eksempelvis Bærekraftsbiblioteket, som er et samarbeid mellom en rekke aktører med et sekretariat tilknyttet instituttet.

For kommentarer, ta kontakt med påtroppende direktør Nisrin Maktabi Barkouki på telefon: 402 00 116 eller styreleder Torbjørn Urfjell på telefon: 901 81 476.

Relaterte innlegg

Stikkord: