Hopp til innholdet

Nora Dåsnes fikk Nordisk råds pris for tegneserie om 22. juli

Nora Dåsnes, foto: Oda Berby / Aschehoug
Ubesvart anrop, omslag: Aschehoug

Tegneserieromanen Ubesvart anrop er vinnerboka i tildelingen av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2022.

«Der teksten holder tilbake informasjon, tar bildene over som hovedforteller av historien. Bruken av farger er bevisst, virkningsfull og talende, og viser hvordan bokskaperen på elegant vis makter å skisse opp grensegangen mellom: fortid, nåtid, drøm og virkelighet.»

Dette skriver juryen i sin begrunnelse for å tildele den gjeve prisen til norske Dåsnes. Hun mottok også tegneserieprisen for samme bok under utdeling av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2021 tidligere i år.

Nora Dåsnes er født i 1995, og er utdannet ved Kingston University i London. Hun debuterte som forfatter i 2020 med tegneserieromanen Ti kniver i hjertet. Også for denne boka mottok hun Kulturdepartementets pris for beste tegneserie, samt Pondusprisen, sammen med Jenny Jordahl. Ubesvart anrop er Dåsnes’ andre grafiske roman.

Nordisk råd deler hvert år ut fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikkprisen, miljøprisen og barne- og ungdomslitteraturprisen. Vinnerne mottar prisstatuetten “Nordlys” og 300 000 danske kroner under prisutdelingen, som i år fant sted i Helsinki. Formålet med kulturprisene er å øke interessen for de nordiske landenes litteratur, språk, film og musikk.

Sist en forfatter fra Norge vant Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris var i 2020, da Kristin Roskifte fikk prisen for bildeboka Alle sammen teller.

Vi gratulerer Nora Dåsnes med tildelingen!

Relaterte innlegg