Hopp til innholdet

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris til Bárður Oskarsson

Gunilla Bergström overrakte prisen til Niels Jákup Thomsen i Den norks opera og ballet, tirsdag 3. oktober, foto: Niklas R. Lello

Den færøyske forfatteren Bárður Oskarsson mottok i går kveld Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for boka Træið.

Prisen ble delt ut av Albert Åberg-skaper Gunilla Bergström i Den norske opera og ballett.

I en tid da alt ser ut til å skulle opp i tempo, har vi valgt å belønne en fortelling som tør å ta sin tid. I en virkelighet der vi konstant blir bombardert med inntrykk, har vi valgt et verk som bruker få ord og enkle bilder til å presentere en både morsom og dypsindig fortelling. Verket utmerker seg både ved et høyt kunstnerisk nivå og ved en stor tillit til leserens evne til å undres og tenke selv. To venners passiar etterlater spørsmålet om det går an å være tilfreds med andres erfaringer, eller om man kanskje er nødt til å risikere noe for å få stilt sin nysgjerrighet på det som befinner seg bortenfor horisonten. Med små detaljer og nyanser greier Bárður Oskarsson med sin bildebok Træið å skape en sjeldent fornøyelig leseopplevelse for både store og små, og for dette får han årets pris.

Slik begrunner juryen tildelingen. Oskarsson selv var ikke tilstede da prisen ble delt ut, men hans forlegger, Niels Jákup Thomsen, mottok prisen på hans vegne. Han kunne, etter utdelingen, fortelle at han hadde snakket med en meget glad prisvinner på telefon.

Niels Jákup Thomsen i samtale med Norsk barnebokinstitutts utdanningsleder, Dag Larsen, på Litteraturhuset i Oslo tidligere på dagen, foto: Niklas R. Lello

Bárður Oskarsson (f. 1972 i Tórshavn)  debuterte som barnebokforfatter med boka Ein hundur ein ketta og ein mús (En hund, en katt og ei mus) i 2004. Han har tidligere vunnet flere priser, og var også nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2014 med boka Flata kaninin og i 2016 med Stríðið um tað góða grasið. Forfatteren og illustratøren har vært aktiv siden begynnelsen av nittitallet, og har i tillegg til sine egne bøker illustrert bøker for andre forfattere.

Relaterte innlegg