Hopp til innholdet

Norsk litteraturfestival 2023

Nora Dåsnes og Ida Larmo, foto: Agnete Brun (via Aschrhoug) og Nina Ruud (via Cappelen Damm)

Programmet til litteraturfestivalen på Lillehammer (22.-28. mai) er nå klart. Instituttet er representert på flere av programpostene.

Visuelle vitnesbyrd

Hvem er de skyldige? Hvem er vi som samfunn? Hvordan ta hverdagen og livet tilbake etter at katastrofen har skjedd enten man står midt i den konkrete hendelsen eller er en del av samfunnet som rammes av den? Dette er spørsmål vi håper å få besvart når instituttets Steffen Sørum leder en samtale mellom tegneserieskaperne Nora Dåsnes og Ida Larmo. Dåsnes er også illustratør, animatør og forfatter og har mottatt både Nordisk råds litteraturpris og Kulturdepartementets tegneseriepris for Ubesvart anrop. Ida Larmo er aktuell med, og har også mottatt Pondusprisen, Brageprisen og Kulturdepartementets fagbokpris for, sakprosategneserien Rigel – urettens ekko. Samtalen er et samarbeid mellom festivalen og Norsk barnebokinstitutt, og finner sted onsdag 24. mai i festivalteltet kl. 17.00–17.50.

Formidling av fæl fortid

Ida Larmo deltar også i samtalen Urettens ekko, som del av Komma-programmet på mandag 22. mai kl. 12.00–13.15. Der skal hun snakke med Kathrine Nedrejord om å skape kunst av «glemt historie», med Den kulturelle skolesekken-produksjoner basert på Larmos Rigel og Nedrejords Lappjævel som underlag. Disse fortellingene er bygget på historie som er vond å både lære om og tenke på. Hvordan kan man skrive, formidle og skape kunst av historie og urett som er så brutal at den nesten er blitt glemt? De to forfatterne møter til en samtale om dette ledet av instituttets direktør, Nisrin Maktabi-Barkouki, og du får du se utdrag fra de to produksjonene.

Jakten på leselysten

Regjeringens varslede leselyststrategi er høyt oppe i bunken til mange aktører på litteraturfeltet for tiden. Dette er også tema for en samtale som Den norske forleggerforeingen arrangerer etter frokost, torsdag 25. mai. Der møter instituttets Veronica Salinas Norske barne- og ungdomsbokforfatteres leder, Alexander Løken, nyvalgt leder i Forfatterforeningen, Brynjulf Jung Tjønn og Michelle Tisdel fra Nasjonalbiblioteket til en samtale. De skal forsøke å identifisere de utfordringene vi står overfor på leselystfeltet, og finne ut hvordan vi, som enkeltaktører og i fellesskap, kan motivere flere til å lese, og hvordan vi skal få til et felles leseløft.

Samtalen finner sted torsdag 25. mai kl. 9.00–9.50 på Kulturhuset banken.

Barnebok på bar

Torsdag kveld blir det, som sedvanlig, Barnebokbar, der åtte forfattere presenterer sine barne- og ungdomsbøker. Her får vi høre utdrag fra bøkene til Ingvild Bjerkeland, Nina Borge, Svein Nyhus, Hilde Myklebust, Nora Brech, Per Axel Prydz og Regine Toften Holst i tillegg til vår egen Endre Lund Eriksen, som er aktuell med barneromanen Minus mamma. Arrangementet finner sted på Brenneriet kl. 18.00. Kveldens vert er Magnhild Bruheim.

Døden i DKS

Endre Lund Eriksen deltar også på programposten Dødsseriøst, i Semikolon-programmet. Programposten ledes av Norsk barnebokinstitutt-alumnen Heidi Marie Vestrheim, og tar for seg to ganske ulike DKS-produksjoner som begge handler om en viktig del av livet og litteraturen: Døden. Vitenskapelig fortalt av Eriksen og Sara Herlofsen og Høgspenning. Livsfare av Helene Guåker og Liv Andrea Hauge. Dette finner sted mandag 22 mai fra klokka 15.30.

Bologna 2026

Norsk Litteraturfestival, Den norske ambassaden i Roma og NORLA inviterer også til en åpningskonferanse for Norges tilstedeværelse som gjesteland på barnebokmessen i Bologna i 2026. Bologna Children’s Book Fair omtales som verdens viktigste møteplass for barne- og ungdomslitteratur, og internasjonale og nasjonale gjester er derfor invitert til å diskutere prosjektet. De skal se på hvordan vi best kan presentere oss i Bologna og hva vi kan med oss tilbake derfra. Arrangementet foregår på engelsk, og finner sted i festsalen på Kulturhuset banken, onsdag den 24. mai fra kl. 9.00 til 12.00

Du finner hele festivalprogrammet her

Relaterte innlegg