Hopp til innholdet

Norske barne -og ungdomsbokforfattere fyller sytti

I september 1947 møttes 15 forfattere hjemme hos Evi Bøgenæs Lødrup og Ungdomslitteraturens forfatterlag ble stiftet, det er nå 70 år siden. 

I dag heter organisasjonen Norske barne -og ungdomsbokforfattere (NBU) og har hele 349 medlemmer. Foreningen omtales som unik i verdenssammenheng, i de andre nordiske landene er barnebokforfatterne organisert sammen med voksenbokforfattere eller i skribentorganisasjoner, forteller Norsk barnebokinstitutts utdanningsleder, Dag Larsen, i et intervju på NBUs nettsider. Han sier videre at NBU har bidratt sterkt til å gi barne- og ungdomslitteraturen her til lands styrke og identitet. Larsen har vært medlem i NBU i 31 år, og var også leder for foreningen fra 1998 til 2004.

70 årsjublianten har intervjuet en rekke av sine medlemmer for jubileet, tekstene kan du lese på deres nettsider. Flere av forfatterne forteller om hvordan NBU gir trygghet, samhold og veiledning til en yrkesgruppe som består av mange enkeltpersoner som jobber hver for seg.  Anneli Klepp forteller dessuten om en mangfoldig forsamling:

–Å treffe andre NBU-ere, som jo i sannhet er en forsamling med rare, sære, snille, inn- og utadvendte, morsomme og glødende forfattere, akkurat som meg selv, gir meg en unik anledning til vennskap og møter med likesinnede, som vet det meste om forfatterhverdagens utfordringer og gleder.

NBU har i 70 år jobbet for rettighetene til sine medlemmer, forfatterne. Med de har også jobbet for barn og unges rettigheter som lesere. I jubileumsåret er kampen for å bedre skolebibliotekene en av deres viktige saker. I den anledning har NBU gitt ti skolebibliotek et forfatterbesøk i gave. På nettsidene sine skriver de: «Forfatterne vi sender ut representerer de yngre medlemmene, de nye stemmene. Slik markerer vi også at vi som forening ser framover.»

Anledningen markeres med en jubileumsfest for medlemmene på Månefisken i Oslo den 29. oktober.

Norsk barnebokinstitutt gratulerer jubilanten!

Relaterte innlegg