Hopp til innholdet

Om løver og livet på litteraturfestivalen på Lillehammer

Illustrasjon
Foto: Niklas R. Lello

Norsk litteraturfestival har lansert programmet for årets festival i mai. I tillegg til en rekke fysiske arrangementer, vil det være et eget program som strømmes. Festivalen samarbeider også i år med NRK om å sende noen av programpostene på TV.

Årets festival vil foregå fra 25. til 30. mai. Hele festivalprogrammet er tilgjengelig her.

Om løver og livet

Torsdag 27. mai, kl. 14.30-15.20 inviterer Norsk Litteraturfestival og Norsk barnebokinstitutt til en samtale på Felix i Langes gate 12 på Lillehammer.
Pris: kr 180, kjøp billett her.

Hvordan kan vi snakke med barn om døden? Hvordan illustrere det som ofte er vanskelig å uttrykke med ord? Hva er kunstens kraft i møte med både liv og død? I 2020 mottok den finske illustratøren Jenny Lucander Nordisk råds litteraturpris for bildeboka Vi är lajon! sammen med den svenske forfatteren Jens Mattson. I boka må 2 små brødre finne nye måter å være sammen på når den ene rammes av kreft. Her møter vi Lucander på storskjerm fra Finland og forfatter, skuespiller og sykehusklovn Elisabeth Helland Larsen på scenen i samtale med Birgitte Eek, formidlingsleder ved Norsk barnebokinstitutt.

Barnelitteratur på programmet

Det er også en rekke andre programposter om barne- og ungdomslitteratur. Først kan vi nevne at Uprisen nå er femten år, og deles ut på torsdagen i festivaluken kl. 10.00. Det er også flere andre programposter knyttet til Uprisen.

Uprisforedraget fremføres av fjorårets vinner, som i år er tidligere student ved instituttet, Neda Alaei. Hun vant prisen i 2020 for sin debutroman Dette er ikke oss. Foredraget finner også sted på torsdag den 27. mai.

På onsdagen kl. 14.00 offentliggjør Bokhandlerforeningen hvilken barne- og ungdomsbokforfatter som mottar deres årlige stipend. Vinneren er innstilt av NBU’s litterære råd. Etter Stipendutdelingen vil det være en samtale med den ferske stipendmottageren ledet av bokhandler Christin Kramprud fra Norli Gravdahl i Lillehammer

Steffen Sørum er forfatter og fagleder for instituttets forfatterutdanning. Husstanden hans står bak boka Girlskate sammen med illustratør Ingrid dos Santos. Boka «handler om vennskap, det å ville passe inn og hvor viktig det er å finne sin egen greie», og under litteraturfestivalen byr de på lesing, bokbad og skateshow med knallflinke skatejenter.

Barbesøk har bare vært et vagt minne for mange av oss dette året, men om pandemien er grei med oss, så blir det arrangert Barnebokbar under festivalen der seks forfattere presenterer barne- og ungdomsbøkene sine for et voksent publikum. Her presenterer Norske barne- og ungdomsbokforfattere noe av det beste i nyere litteratur for neste generasjon. På programmet for denne torsdagskvelden finner vi Sigbjørn Mostue, Nora Dåsnes, Rebecca Wexelsen, Alexander Kielland Krag, Elin Viktoria Unstad og Helene Guåker. Det inviteres også til nordisk mesterskap i poesislam senere samme kveld.

Pegasusprogrammet

Som en del av Norsk litteraturfestival arrangeres også Pegasus, en litteraturfestival for barn og unge. Her finner vi 100 programposter med litterære opplevelser for barn og unge i Innlandet.

Programmet favner fra barnehagebarn på 2 år til 19-årige russ. De minste får blant annet delta når forfatter Nora Dåsnes forteller om små dilemmaer og store følelser, mens de eldste barna får blant annet oppleve Knut Hamsuns Sult gjennom tegneserieskaper Martin Ernstsens presentasjon av sitt arbeid med å gjenskape klassikeren som tegneserie, og om hvordan han nærmest ble transformert til sin egen hovedperson og måtte gå sulten i Oslos gater av dette arbeidet.

På onsdag den 26. mai kl. 10.00, som del av Pegasus-programmet, møtes Kim Fupz Aakeson og Bjørn Sortland i samtalen Humor og hemmelige agenter, som ledes av Camilla Kuhn. Forfatterne skal snakke om om store drømmer, dataspill, vennskap og bøker som gir leselyst, med Aakesons Morten og Mahdi og Sortlands Johnny 777-serie som bakteppe.

På lørdagen er det også planlagt et familieprogram i hele Lillehammer.

Hele programmet for Pegasus finner du her

Komma

I forkant av festivalen, 25.–26. mai, arrangeres også Komma, som er en visningsarena for litteraturproduksjoner i Den kulturelle skolesekken. Komma har som mål å synliggjøre god litteratur og bidra til bedre spredning, større bredde og mangfold innen Den kulturelle skolesekken og i andre sammenhenger der det er ønske og behov for god formidling av litteratur. Komma er et samarbeid mellom Den kulturelle skolesekken i Innlandet, Den kulturelle skolesekken i Viken, Forfattersentrum, Norsk Litteraturfestival og Kulturtanken.

Norsk Forfattersentrum har denne våren delt ut stipender til produksjonsideer knyttet til bærekraftsbiblioteket. Målet har vært å utvikle produksjoner i Den kulturelle skolesekken tilknyttet bærekraftsmålene. Stipendmottakerne vil presentere sine prosjekter på Komma for å treffe produsenter som vil være med og løfte ideene til ferdig produksjon. Dette kan du få med deg tirsdag 25. mai kl 13.00 i en programpost ledet av Widar Aspeli.