Å reise til den andre siden av verden kan være spennende nok i seg selv. Å reise til andre siden av verden for å delta i en kongress om barnelitteratur, gjør det bare enda bedre.
Som styremedlemmer i Ibby Norge, fikk jeg og Drifa Gudmundsdottir reise til New Zealand for å delta i den internasjonale IBBY-kongressen. Denne kongressen holdes annenhvert år, i ulike medlemsland rundt om i verden. I år var den altså på New Zealand og kongressen var gjennomsyret av kulturuttrykk fra landet, med stor vekt på kulturarven fra maoriene.
Kongressens tema var «Literature in a Multi-Literate World», og programmet representerte temaet godt. Man kunne høre om alt fra mangfold i litteraturen, om krig og flyktninger i barnelitteraturen, om ulike formidlingsopplegg i forskjellige land og bruk av multimodale medier for å fremme litteratur for barn og unge. Selv holdt jeg foredrag på en av paralellsesjonene, om kosmopolitanisme i Simon Stranger sine tre bøker om Emilie, nemlig Barsakh, Verdensredderne og De som ikke finnes. Foredraget er basert på en forskningsartikkel under arbeid, hvor jeg ser på hvordan disse bøkene fungerer som et innlegg om menneskelige verdier, innenfor en kosmopolitansk teoretisk forståelse. En artikkel som er basert på samme forskningsartikkel kan du lese her.
I løpet av kongressen ble også H.C Andersen-prisen utdelt, til den kinesiske forfatteren Cao Wenxuan og den tyske illustratøren Rotraut Susanne Berner. Du kan lese mer om vinnerne her.
Vil du vite mer om kongressen kan du lese mer om den på Ibby UK sine sider eller hos nasjonalbiblioteket til New Zealand. Et reisebrev fra den norske delegasjonen kan du også få med deg i neste nummer av Ibby Norge sitt medlemsblad, Barnebokforum.