Hopp til innholdet

Podkastserie med Kulturdepartementets prisvinnere

  • av
Foto: Bassa Dulo, Norsk barnebokinstitutt

I denne serien av vår podkast, Barnebokprat, blir vi litt bedre kjent med årets vinnere av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur – og bøkene de har skrevet og illustrert.

Serien består av seks episoder som slippes ukentlig fram mot sommeren. Her snakker Ingeborg Sivertsen Landfald med vinnerne av Tegneserieprisen, Fagbokprisen, Debutantprisen, Illustrasjonsprisen, Litteraturprisen og Bildebokprisen. I første episode møter vi vinneren av Tegneserieprisen, Kjersti Synneva Moen, om hennes debutbok Grip den føkkings dagen.

Hvordan har skriveprosessen sett ut, og hvorfor ville de skrive for akkurat barn og ungdom Hva er humorens plass i fagbøker, og hvordan går man egentlig fram for å tegne naturtro illustrasjoner av dyr vi ikke vet hvordan så ut? Dette, og mye mer, snakker vi om i episodene.

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur deles ut hvert år, og siden 2003 har Norsk barnebokinstitutt hatt oppdraget med å være sekretariat for prisene. Norsk barnebokinstitutt har ansvar for selve prisutdelings-arrangementet, og for å oppnevne en ekstern jury etter bestemte kriterier: For å sikre faglig bredde, og kjønns- og geografisk fordeling. Ingen med tilknytning til NBI blir oppnevnt som jurymedlem. Alle forlag, også de samiske, blir invitert til å sende inn bøker til juryen. I fjor var det 268 innmeldte bøker, fordelt på syv priskategorier: litteratur, illustrasjon, bildebok, tegneserie, oversetter og debutant.

Her kan du lese de fem jurymedlemmenes oppsummering av bokåret 2023, og juryleder Agnes Margrethe Bjorvands tale ved prisutdelingen.

Hør episodene her, eller der du vanligvis hører podkast.

Programleder er Ingeborg Sivertsen Landfald og episodene produseres av Bassa Dulo, formidlingskonsulenter ved Norsk barnebokinstitutt. Episodene er redigert av Eivind Rutle i Brillefilm.

Les mer om podkasten Barnebokprat her.

Relaterte innlegg