Hopp til innholdet

Pride på papiret

Oslo Pride 2019
Oslo pride 2019, foto: Niklas R. Lello

Denne måneden markeres Pride mange steder verden over. Kjønnsidentitet tematiseres også i bøker for barn og unge.

Pride har blitt arrangert i over femti år, siden starten i New York i 1969, da folk fikk nok av politiets trakassering av skeive og bestemte seg for å kjempe tilbake. Pride synliggjør grupper som bryter med normer for kjønn og seksualitet, markerer samhold, solidaritet, respekt og toleranse og uttrykker alles rettighet til fritt å velge sin egen identitet.

Skeive skildringer

Foreningen !les har samlet en rekke boktitler for barn og unge i anledning Pride-markeringen. Anbefalingene inneholder bildebøker, romaner og sakprosa for lesere i alle aldre fra barn og unge til voksne.

Også IBBY Norge har laget en liste over skeive bøker for anledningen.

Ida Jackson

Brillebjørn (Gyldendal) har to mødre

Jessica Love

Julian er en havfrue (Mangschou)

Jessica Schiefauer

Guttene (Gyldendal) vant Augustprisen i 2011
og ble filmatisert i 2015

Parade i pixler

Pride markeres vanligvis i form av folkerike parader og festivaler, men i år blir feiringen åpenbart annerledes. Oslo Pride 2020 åpnes eksempelvis gjennom strømmeplattformen Vierlive den 18. juni med slagordet Kjærlighet overalt, uansett! og de har lansert et digitalt program for årets Pride-markering med innslag som panelsamtaler, bokbad og regnbuemesse og digital parade 27. juni. Bergen Pride arrangerer i år sin digitale parade samme dag, mens Trondheim Pride finner sted fra 4.-13. september.

Kilder: FRI, Wikipedia, Oslo Pride, Bergen Pride, Trondheim Pride

Relaterte innlegg