Hopp til innholdet

Se og les-konferansen slipper hybridprogram

Konferansebanner for Se og les 2022. Grafikk: Ragnar Rørnes

Årets Se og les-konferanse finner sted 14. til 16. februar, både på scenen i Bergen og på internett, i lyd og bilde.

Konferansen blir en kombinasjon av innslag fra scenen i Bergen med 50 konferansedeltakere, og samtidig et digitalt program der scenesamtaler strømmes. I tillegg blir det tilgjengeliggjort podkaster og videoinnhold. Takt og utakt er tema for årets konferanse, som ønsker å «utfordre og utforske, gi påfyll og gode møter med litteratur, skapere og formidlere».

Fempunkts leseliste

Lesekompetanse står på programmet når Steffen R. M. Sørum og Bjørn Sortland, begge fra Norsk barnebokinstitutt, og begge forfattere, møter forsker Tove Stjern Frønes fra Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitetet i Oslo. Sammen skal de lage en fempunktsliste som kan øke lesekompetansen hos norske barn og ungdom. Samtalen etterfølger et foredrag av Frønes om barn og unges lesing og bruk av tekster.

Lydbok før lunsj

Et veldig interessant tema, som vi nylig var uformelt innom på et internt møte på instituttet, er hva som skjer med bildeboka i overgang til lydbokformatet. Dette skal tidligere Norsk barnebokinstitutt-stipendiat Lisa Nagel, nå barnebokredaktør i Aschehoug, snakke om med forfatter og lydbokvokalist Bjørn Fredrik Rørvik og forfatter, illustratør og dramapedagog Hege Østmo-Sæter Olsnes. De skal forsøke å besvare spørsmål som: Hvordan kan lydboka endre fortellingsrommet? Hva krever det av endringer, hva mister man og hvordan utvides det? Og hva skjer med illustratørens rolle i en bildebok som blir lydbok? Hvilke hensyn tar forfatteren når han skriver for lyd?

Innslaget blir etter en kort pause etterfulgt av et kompetent panel som skal snakke om kritikk av lydbok, med tidligere student ved vår forfatterutdanning, stemmeskuespiller og forfatter Kristine Rui Slettebakken og førsteamanuensis og radio- og kritikkforsker Kristoffer Juul Larsen under ledelse av teater- og litteraturkritiker og fagredaktør i Periskop Karen Frøsland Nystøyl.

Den vanskelige foreldrerollen

Prisbelønnet forfatter, og tidligere student på forfatterutdanningen, Neda Alaei skal møte forfatter, lærer og masterstudent ved instituttet Åse Ombustvedt og forfatter og redaktør Tiger Garté til en samtale om foreldrerollen. Alle tre har skrevet om unge som lever med foreldre som ikke makter å fylle foreldrerollen. Samtalen ledes av Ingvild Bræin, redaktør i Barnebokkritikk.no.

Studiosamtaler

Mye av innholdet i årets konferanse gjøres tilgjengelig i podkast-formatet. En av dem som har bidratt er fagleder for vårt nettstudium i samtidslitteratur for barn og unge, Øystein Espe Bae. Han møter Lena Lindgren, forfatter av boka Ekko- et essay om algoritmer og begjær og Mathias Jørgensen, leder avdeling Z, VGs ungdomssatsing, til samtale om barn og unges mediebruk, og medieteknologiens makt og kampen om oppmerksomheten.

Lindgren stiller også med podkastinnslaget Oppmerksomhetskampen om hva som skjer med oppmerksomheten vår når den styres av algoritmer og stadige avbrudd. Ser vi starten på slutten på lesing slik vi kjenner den? Er dette en krise eller naturlig utvikling? Og hva skjer med litteraturen? Dette er spørsmålene som stilles i programteksten.

Programmet for årets konferanse er ganske massivt, og dette er bare et lite utdrag av det Se og les 2022 byr på. Hele programmet finner du på nettsidene til Bergen offentlige bibliotek. Her finner du også praktisk informasjon om påmelding og annet.

Relaterte innlegg