Hopp til innholdet

Skriverommets seminar om å gjøre research

Torsdag 25. oktober inviterer Skriverommet ved Norsk barnebokinstitutt Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) sine medlemmer, og nåværende og tidligere forfatterstudenter ved Barnebokinstituttet til et spennende en-dags seminar om research. Det å sette seg inn i et stoff, for så å bruke det skjønnlitterært – er en arbeidsmetode stadig flere skjønnlitterære forfattere benytter seg av. Velkommen til en dag med inspirerende samtaler og refleksjoner om hvordan vi kan bruke virkeligheten som springbrett inn i fiksjonen.

Praktisk info

Påmelding innen 15. oktober til hilde.hagerup@barnebokinstituttet.no
Sted: Hos NBU i Rådhusgata 7, Oslo

Program i pdf-versjon

Program

 

09.30 Velkommen
09.45 Heidi Sævareid: Å leve historien
10.45 Pause
11.00 Tom Egeland i samtale med Dag Larsen: Den store spøkelsesboka – om faktisk fiksjon
11.45 Lunsj
12.30 Bernt Jacob Oksnes: Journalistens metode
13.30 Pause
13.45 Hilde Diesen i samtale med Hilde Hagerup: Å skrive om en annens liv. Biografi og research
14.30 Oppsummering og avslutning
14.45 Slutt

Om bidragsyterne

Heidi Sævareid har utgitt fire bøker for ungdom, og arbeider etter en metode hvor hun oppsøker og tar del i ukjente miljøer og subkulturer for å kunne skrive om dem. For henne handler research om å kjenne stoffet på kroppen, og nærmest ta del i opplevelsene til hovedpersonen – helt konkret. Hittil har Sævareid oppsøkt karismatiske menigheter (Spranget, 2013), body suspension-miljøet i Oslo (Slipp Hold, 2015), et kampsportmiljø i England (Slagside, 2016) og okkulte miljøer i både Norge og England (Bruddlinjer, 2017). Foredraget Å leve historien vil handle om hvordan hun går frem for å omdanne erfaringene til litteratur, og vise hvordan hun bruker de subkulturelle motivene til å formidle dypereliggende tematikk. Heidi Sævareid jobber som oversetter og kritiker i tillegg til å være forfatter. Hun har en mastergrad i nordisk litteratur fra Universitetet i Oslo, og har tidligere jobbet som forlagsredaktør og lærer. I 2013 mottok hun Kulturdepartementets Debutantpris, og i 2015 ble hun tildelt Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris. Hun tre ganger blitt nominert til Brageprisen, sist med romanen Slagside (2016). Hun har også blitt nominert til Sørlandets Litteraturpris to år på rad.

Tom Egeland er journalist og forfatter, og har skrevet 14 romaner for voksne, 4 barnebøker, 4 ungdomsbøker og en quizbok (sammen med Kurt Aust). Han er oversatt til 24 språk, og har mottatt bl.a. Rivertonprisen 2009 for Lucifers evangelium, ARKs barnebokpris 2013 for Katakombens hemmelighet, Mads Wiel Nygaards legat 2013 for sitt samlede forfatterskap, Sagaprisen 2015 for sine historiske romaner for voksne og unge og Riksmålsforbundets litteraturpris (Riksmålsprisen) 2016 for Djevelmasken. Vi møter Tom Egeland i samtale med Dag Larsen fra Norsk barnebokinstitutt.

Bernt Jakob Oksnes er journalist i Dagbladet, hvor han til daglig skriver lange, dyptpløyende reportasjer og serier. Mest kjent er han kanskje for arbeidene «Den Usynlige», hvor han var den eneste til stede i begravelsen til en ukjent mann i Oslo, og «Gutten i Plastposen», historiene om spedbarnet som ble funnet levende i en plastpose på en kirkegård i Oslo. Oksnes har mottatt Den Store Journalistprisen, European Digital Media Awards, britiske Lovie Awards; hvor han vant publikumsprisen i kategorien Best Writing foran Guardian og BBC, og amerikanske W3 Awards. Oksnes har også utmerkelser i amerikanske Webby Awards, European Press Prize og World Digital Media Awards. Arbeidet hans kom dessuten med på den prestisjetunge lista over «100 Exceptional Works of Journalism» i 2017, publisert av amerikanske The Atlantic, mens Google plukket ut prosjektet hans «The Baby in the Plastic Bag» som ett av de ledende på internett i 2017.
“Å finne den fantastiske historien er topp – men aldri nok i seg selv. Det er måten funnene formidles på og fortelles på som gjør din lange reportasje ekstraordinær», sier Oksnes. Hør ham fortelle om idéarbeid, om research, om fortelling og hans to internasjonalt anerkjente arbeider «Den Usynlige» og «Gutten i Plastposen» i dette foredraget.

Hilde Diesen arbeider på heltid som forfatter og tegner/illustratør/billedkunstner. Hun er bokanmelder i Drammens Tidende, og har atelier på SAF – Strømsø Atelierfelleskap. Diesen har skrevet og illustrert flere bøker, og i 2000 ga hun ut biografien Hanna Winsnes. Dagsverk og nattetanker på Aschehoug forlag. I 2016 kom Revolusjonens datter. Jakten på Elisabeth Sverdrups historie på Cappelen Damm. For tiden arbeider hun med en bok om den døvblinde husmannsdatteren Ragnhild Tollefsdatter Kaata fra slutten av 1800-tallet. Ragnhild Tollefsdatter Kaata lærte å snakke og ble et forbilde for Helen Keller. Boka skal illustreres med fotos og utgis høsten 2019. Diesen sier om arbeidet: «Temaet har gjort meg i overkant opptatt av å SE og HØRE? Hva er et bilde? Kan vi se med hendene? Det forsøker jeg hver dag å finne ut av. Både gjennom ord og tegning.» Vi møter Hilde Diesen i samtale med Hilde Hagerup fra Norsk barnebokinstitutt.

Påmeldingsfristen er dessverre utløpt

Relaterte innlegg