Hopp til innholdet

Smittelitteratur for barn

Illustrasjonsfoto - jente med kosedyr med munnbind
Illustrasjonsbilde via Pexels

Pandemien er blitt langt drøyere enn mange av oss tenkte da koronasmitten kom til landet tidlig denne våren. Også for barna vil dette bli en definerende begivenhet fra denne tiden i deres liv. Smittevernstiltakene vil de kanskje huske bedre enn sykdommen. Men finnes det barnelitteratur som kan bidra til at barn bedre forstår hva smitte er? Vi har forsøkt å finne noen titler.

Mikrobiologien er for det meste usynlig, og kan dermed være vanskelig å forstå, både for voksne og barn. Men det finnes flere bøker som kan gi barn innsikt i smittebærende virus og bakterier.

Karius og baktus
Karius og baktus av Thorbjørn Egner, omslag: Cappelen Damm

Munnhelvete

Barnelitteraturens kanskje mest kjente mikroorganismer er Thorbjørn EgnerKarius og Baktus. Ikke bare er de så bitte små at man ikke kan se dem uten gjennom et kraftig forstørrelsesglass, mikroskop til og med. Disse to fyrene skaper også dårlig stemning i munnen til Jens, der de hakker, bygger og hygger seg med søtmat. Brødrene er likevel såpass likandes at man kan kjenne på en viss ambivalens når de ufrivillig må forlate vertskapets munnhule, sitt hjem, og seile ut på havet.

Fortellingen virker fortsatt relevant, og introduseres stadig for nye lesere og tilskuere, og settes opp i teatersaler landet over. Fortellingen byr også på en frydblandet skrekk som mange trolig bruker for å motivere barn til tannpuss.

Fakta om folk

Trond Viggo TorgersenKroppen, illustrert av bokkunstprisvinner i 2020, Vivian Zahl Olsen, kom i bokform i 1983 (Universitetsforlaget). Boka er basert på en TV-serie med samme navn fra 1979, og har solgt over 45 000 eksemplarer. Nå kan vi ikke forvente at Torgersen skulle forutse den pågående pandemien, men Kroppen beskriver likevel noen av symptomene, årsaken og muligens løsningen. I kapittelet om sykdom er han innom de vanligste forkjølelses- og influensasymptomene i tillegg til vaksiner.

Korona i kroppen

Virre Virus (Pitch forlag 2020)

Det har også begynt å komme barnebøker om koronapandemien. Barnelege Ketil Størdal har sammen med sin søster Helga Johanne Størdal skrevet boka Virre virus (Pitch forlag 2020), en sakprosabok om virus, immunforsvaret og viktigheten av god hygiene. Boka er illustrert av Lars Rudebjer. Virre, et godartet virus, er på reise i kroppen til sju år gamle Jonas når han støter på blant andre Koko Korona.

– På sykehuset der jeg jobber, så er ungene ganske skeptiske og redde, fordi det er ganske spesielt å komme på sykehuset og bli møtt av sjekkpunkter for å få vite at du ikke er smittsom, sier forfatter og barnelege Ketil Størdal i et intervju med NRK.

Pandemisk pedagogikk

En annen barnebok om koronaviruset er Alt blir bra av Lise Ones (Pedagogisk forum 2020), illustrert av Anna Prewoznik. Ones leverte sin masteroppgave innen tilpasset opplæring ved Høgskolen i Innlandet like før pandemien førte til stengte barnehager i Norge.

Oppslag fra boka Alt blir bra (Pedagogisk forum 2020)

– Da korona-tiden inntraff ble jeg selv sittende i karantene. Det føltes ensomt etter en viss tid. Ensomheten måtte snus til noe positivt. Etter et møte med noen av barnehagebarna på butikken, ble jeg inspirert til å sette ord på den utfordrende tiden alle har stått i, sier Ones i et intervju på høgskolens nettsider.

Hun har skrevet en illustrert, pedagogisk barnebok som forsøker å forklare koronaviruset, smitte og smittevernstiltak til barn i barnehagealder. Boka inneholder i tillegg en veileder for voksne skrevet av professor Jon-Håkon Schultz ved lærerutdanningen til UiT.

Bakterier og virus

Nysgjerrig på… bakterier (Mangschou 2013)

«Visste du at det er flere bakterier i én liten bæsj enn det er mennesker på jorda, og at disse ørsmå organismene styrer oss?» Slik starter innsalget av Bjørn Arild Erslands bok Nysgjerrig på… bakterier fra 2013 (Mangschou). Boka gir den unge leseren en grundig beskrivelse av bakterien, anatomisk, medisinsk, historisk og kulturelt, og er spekket med anekdoter og funfacts. Selv om koronapandemien ikke er forårsaket av bakterier, gir boka en grundig innføring i mikroorganismenes verden. Om virus skriver Ersland:

«Det er mange som blander bakterier med virus. De tror det er det samme. En slik sammenblanding er helt forståelig. Faktisk finnes det også bakterier med virus inni. De to organismene kan i noen tilfeller leve helt fint sammen. Andre ganger tar de livet av hverandre.»

«Et virus er mye mindre enn en bakterie, og det oppfører seg som en ganske irriterende leieboer. Viruset flytter inn i andres celler og begynner å bestemme hva som skal foregå der inne. Målet er å lage kopier av seg selv.»

Ille illustrert

Lepra av Anders Totland (Gyldendal 2020)

Vi har hatt epidemier før, og dette er også omtalt i barnelitteraturen. Spedalskhet, Hansens sykdom, eller lepra er en infeksjonssykdom forårsaket av en bakterie. Lepra herjet i Norge fra 1200-tallet og frem til århundreskiftet, men siste registrerte utbrudd var i Bergen så sent som på 1950-tallet. Sykdommen er fortsatt utbredt flere steder i verden.

– Boka blei plutseleg meir aktuell enn vi nokon gong kunne drøymt om, og ikkje som i ein god draum, uttalte forfatter Anders Totland om sin bok Lepra (Gyldendal 2020) til Bømlo-nytt i mai. Boka ble sendt i trykken samme dag som landet stengte ned i mars, og Toland så klare paralleller til koronasituasjonen:
– Ein ting er sjølve sjukdommen – dei som har sett bilete av nokon som har vore langt framskriden spedalsk ser jo kor skremmande det kan vere. Ein annan ting er smitten. Ein hadde ikkje snøring på korleis sjukdommen spreidde seg. Lepra er illustrert av Martin Ernstsen.

Snørr og sprit

Snørrunger, Bjørn Ousland (Cappelen Damm 2012)

Noe barn har fått god opplæring i siden denne våren, er praktisk smittevern som håndvask og hostehygiene. Noen har også kjent på hvordan det er å få sprit i øyet, lenge før dette burde skje.

Selv om Bjørn Ouslands lettlestbok, Snørrunger (Cappelen Damm 2012), om snørr, ikke går så grundig inn i smittens logistiske verden, så avsluttes boka med en praktisk veiledning i snyte- og hostekotyme 2020 verdig. Det samme kan man ikke si om Anna i Inger og Lasse Sanbergs Da Lille Anna var forkjølt fra 1966. I løpet av denne beskjedne bildeboka nyser hun Lange Thomas rett opp i ansiktet hele elleve ganger. Slikt gjør vi ikke i 2020.

Relaterte innlegg