Hopp til innholdet

Undergang – eller overgang? Nordisk barnebokkonferanse i Stavanger 2.-4. februar 2015

Er du formidler, forfatter, forsker eller forlegger? Kritiker, lærer, bibliotekar eller illustratør? Uansett hva din interesse for barne- og ungdomslitteratur skyldes, får du nå en spennende mulighet til å møte fagkolleger fra hele Norden. Konferansen arrangeres av Sølvberget, Stavanger kulturhus og bibliotek i samarbeid med en rekke aktører.
Kilde: Nordisk barnebokkonferanse
Undergang – eller overgang?
Nordisk barnebokkonferanse hadde sitt første programrådsmøte i juni, og tema for den kommende konferansen er «Undergang – eller overgang?».
Bakgrunnen er den stadig økende mengden dystopier innen ungdomslitteratur i Norden. Programmet vil diskutere hva denne litteraturen sier om samfunnet vi lever i, og hvordan den påvirker unge lesere. Temaet spiller også på den digitale utviklingen og dens betydning for boka, bransjen og bibliotekets framtid. Utviklingen er spesielt interessant i forhold til barnelitteratur, der bilder og interaktive innslag ofte er en sentral del av den litterære opplevelsen.

Konferansen vil åpnes av påtroppende direktør for Nasjonalbiblioteket, Aslak Sira Myhre.
– Med sin bakgrunn fra Foreningen !les og Litteraturhuset i Oslo, og ikke minst sin geografiske tilknytning til Stavanger, er vi sikre på at han har mange gode tanker å dele med oss, sier prosjektleder Siri Odfjell Risdal.
Til konferansen kommer også Barbro Lindgren, ALMA-prisvinner 2014. På programmet står også to av Nordens for tiden mest aktuelle dystopi-forfattere. Sofia Nordin er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for dystopien En sekund i taget, og i år kom den frittstående oppfølgeren Spring så fort du kan. Amund Hestsveen er en av forfatterene bak Flukten, første bok i en intens og actionfylt trilogi om et Norden 60 år fram i tid.

Undergangstematikken er ikke bare en gjenganger i ungdomsbøker for tiden. Stadig flere bildebøker beveger seg også inn i mørket, og noen av de illustratørene i Norden som har våget å gå lengst kan du møte i Stavanger i februar, både Lillian Brøgger, Anna Höglund og Kaia Linnea Dahle Nyhus (bildet til høyre) kommer.
Les mer

Kunsten å være bok
Mandag 2. februar åpner konferansen i samarbeid med Grafill utstillingen Kunsten å være bok under Nordisk barnebokkonferansepå Sølvberget.
Konferansen ønsker å være en scene for bildeboken som kunstform, og vil med denne utstillingen utfordre forestillingen om hva bøker for barn og unge er og kan være, og vise hvilke muligheter som ligger i den trykte bokkunsten. Utstillingen vil fokusere på bøker som ikke er overførbare til digitale plattformer, og er slik sett også en kommentar til konferansens tema «Undergang – eller overgang?».
Les mer om utstillingen.
I tillegg til forfatter- og illustratørmøter vil konferansen også inneholde en rekke programposter med ulike temaer innen forskning, formidling og oversettelse, samt panelsamtaler, filmvisninger og underholdning. Programmet lanseres senere denne høsten.
Les mer om konferansen

 

Foto: Nordin/Sara Moritz, Lindgren/ALMA, Hestsveen/Gyldendal.

Stikkord:
barnebokkonferanse
nordisk
bibliotek
forskning
digital litteratur

 

Relaterte innlegg