Hopp til innholdet

Unge på flukt, lesing på hell og uutholdelig tematikk på Lillehammer

Illustrasjonsfoto: Niklas R. Lello

Nordens største litteratur­festival finner sted på Lillehammer i måneds­skiftet mai/juni. I tillegg til fest og moro er programmet spekket med gode samtaler.

Fremtid på vent

Hva møter unge flyktninger som kommer alene til Norden fra et krigsherjet land? Hvordan bærer de sine historier, og hvilke situasjoner oppstår når traumer, håp og nederlag skal håndteres i møtet med en annen virkelighet?

Dette er spørsmålene som stilles når instituttet og Norsk litteratur­festival inviterer til en samtale mellom den svenske sosial­antropologen Elin Persson, som i 2021 mottok Nordisk råds barne- og ungdoms­litteratur­pris for boka De afghanska sönerna og Hilde Hagerup, som er forfatter og professor i skrivekunst. Samtalen Fremtid på vent finner sted i festivalteltet på torget, 2. juni kl. 16.00.

Elin Persson og Hilde Hagerup, foto: Caroline A. Renaud og Niklas R. Lello

Elin Persson skal også møte Adnan Alkhateeb, som selv kom til Lillehammer som mindreårig asylsøker, til en samtale om fiksjon og virkelighet. Samtalen er del av programmet for ungdom finner sted fredag 3. juni kl. 9.30, og er også ledet av Hagerup.

Terroren som tema

Det tok lang tid før det kom bok­utgivelser om 22. juli rettet mot barn og unge. I fjor, ti år etter terroren, ble det utgitt to interessante og forskjellige bøker om temaet. Dokumentar­boka Søstre, er skrevet av Mariangela di Fiore, som mottok Brage­prisen for boka. Og tegne­serie­romanen Ubesvart anrop, av Nora Dåsnes, høstet Kultur­departementets tegne­serie­pris. Hør forfatterne og deres redaktører Johanne Hille-Walle og Lisa Nagel i samtale med Alfred Fidjestøl om budskap, litterære virkemidler og hensyn til leseren når temaet ikke er til å holde ut. Samtalen finner sted på Felix, 1. juni klokka tolv.

Serieseminar

Tegneserier, hybrid- og seriebøker er i vinden som aldri før – og det er ikke bare de yngste leserne som lar seg fenge. Også eldre barn og ungdom foretrekker bøker med høy illustrasjons­grad. At nye formater tiltrekker seg nye lesere er positivt, men når går lese­ferdighetene på bekostning av lese­lysten? Kan det bli for mye bilder og for lite tekst? Har forfatter (og forlag) et ansvar for å balansere dette, eller er forfatterens oppgave i all hovedsak å underholde og treffe flest mulig lesere?

Disse spørsmålene tas opp i en panelsamtale i del 2 av seminaret Tegneserier for en ny generasjon. I tillegg til Bjørn Sortland, forfatter og professor i skrivekunst ved instituttet, består panelet av tegneserie­redaktør og forfatter Tonje Tornes, Ole Ivar Burås Storø fra Foreningen !les og, som ordstyrer, Alexander Løken, forfatter og leder i Norske barne- og ungdomsbokforfattere. Torsdag 2. juni kl 11.30.

Lesingen

Lesing er også tema for to programposter der Steffen R. M. Sørum deltar. Han er fagleder for vår forfatter­utdanning på bachelor­nivå, første­amanuensis i skrive­kunst og forfatter, og møter Erlend Loe, Odin A. A. Bohmann og Kari Spjeldnæs til panel­samtalen Er folkelesningens tid forbi?, ledet av Vidar Kvalshaug. «Boka er truet. Fordi vi velger den bort. Vi søker andre opplevelser. Er det noe å mase med?», spør de. Samtalen strømmes også.

Håkon Haugsbø leder en samtale som stiller andre viktige spørsmål rundt lesing, som: Hva skjer når færre leser? og Hvor viktig er det egentlig at gutter leser? Sørum stiller også i dette panelet sammen med statssekretær Bohmann fra Kultur- og like­stillings­departementet, Storø fra Foreningen !les, forlegger Edmund Austigard og Anders Baumbarger, lektor, forfatter og gårdbruker, som driver prosjektet Lesereisen. Alt dette på Felix torsdag 2. juni kl. 17.00.

Her finner du hele programmet

Relaterte innlegg