Hopp til innholdet

Lansering av norsk barnedramatikks historie

Folk og dyr, prinsesser og julestjerner

Vidarforlaget og Norsk barnebokinstitutt inviterer til lansering av norsk barnedramatikks historie 14. oktober via strømming.

Tid: Onsdag 14. oktober 2020 kl. 16.30

Det fysiske arrangementet er fulltegnet.
Informasjon kun til påmeldte deltakere:
NB! Endret lokale: Seminarom 70, 1. etasje i Halvbroren, Observatoriegaten 1b, (rett ned fra Solli Plass, Oslo)

Forskningsprosjektet Drama for barn – teatrets sjel. Barnedramatikkens historie i Norge er avsluttet. Nå lanseres det store bokverket som er en analyse og historisk framstilling av den norske barnedramatikkens utvikling. Samtidig kommer de fem siste bindene i serien med norsk barnedramatikk.

Forfatterne av verket Drama for barn – teatrets sjel. Barnedramatikkens historie i Norge er doktor i teatervitenskap Anne Helgesen og master i litteraturvitenskap Petra J. Helgesen. I boka bruker de Nationaltheatret og Sverre Brandts Reisen til julestjernen som et utgangspunkt for å fortelle hele den norske barnedramatikkhistorien.

De to forfatterne ønsker å styrke den historiske bevisstheten og stimulere til fornyelse i oppsettingspraksisen innen norsk barneteater, og de har derfor redigert en bokserie med skuespill, parallelt med forskningsprosjektet. Det har tidligere utkommet ti bøker i serien på Vidarforlaget. De inneholder skuespill av Frederikke Bergh, Barbra Ring, Hulda Garborg, Sverre Brandt, Agnar Mykle, Thorbjørn Egner, Alf Prøysen og Anne-Cath. Vestly. Disse suppleres om kort tid med fem avsluttende bind, der dramatikken til Turid Balke, Klaus Hagerup, Tor-Åge Bringsværd og Lars Vik presenteres.

Arrangementet strømmes, (lenke kommer)
Det kreves ikke påmelding for å delta via strømming.

Påmeldingen er avsluttet

Program

16.30: Velkommen ved forlagssjef Gunnar R. Totland, Vidarforlaget,
og direktør Kristin Ørjasæter, Norsk barnebokinstitutt
16.40: Forfatterne og redaktørene Anne og Petra Helgesen: «Folk og dyr, prinsesser og julestjerner. Om arbeidet med barnedramatikkens historie» + det åpnes for spørsmål mot slutten av foredraget
17.30: Pause med enkel servering
17.50: «Kunsten å falle», dramatiker Lars Vik om å lage teater for barn, Fritjof Fomlesen og gleden ved å falle.
18.10: «Den onde greven», tidligere instruktør og teatersjef Kjetil Bang-Hansen om å sette opp klassisk dramatikk.
18.25: «Under en uventet åpen himmel», påtroppende teatersjef Kristian Seltun om barneteateret på Nationaltheatret framover.
18.35 Dramaturg ved Dramatikkens hus, Kristina Kjeldsberg, samtaler med Kjetil Bang-Hansen, Kristian Seltun og Lars Vik om forholdet mellom tradisjon og fornyelse i barnedramatikken.
19:15: Spørsmål fra salen og oppsummering ved Kristina Kjeldsberg.
19.30: Slutt

Det vil bli anledning til å kjøpe boka under og etter arrangementet via Vipps for de som har fått plass på det fysiske arrangementet.

Her kan du lese våre fagartikler om dramatikk for barn

Om bidragsyterne

Kjetil Bang-Hansen (f. 1940) er tidligere instruktør og teatersjef. Han har vært rektor ved Statens Teaterskole og teatersjef ved Teatret Vårt, Rogaland Teater, Den Nationale Scene, Nationaltheatret og Oslo Nye Teater. Han satte opp Reisen til julestjernen i 2007 og 2010.

Anne Helgesen
Anne Helgesen, foto: Aurora W. Linchausen

Dr. art. Anne M. Helgesen (f. 1955) er statsstipendiat med doktorgrad i teatervitenskap. Hun har arbeidet som forsker, sakprosaforfatter, barnebokforfatter, figurteaterkunstner og universitetslektor. Hun har også vært programsekretær i NRKs barneradio fra 1982 – 1993.

Petra Helgesen
Petra Helgesen, foto: Laila Meyrik

Petra J. Helgesen (f. 1978) har master i litteraturvitenskap og er lektor i norsk og historie. Hun var redaktør i Mangschou Forlag i perioden 2013–2015 og har arbeidet med barne- og ungdomslitteratur som kritiker, konsulent, forsker og formidler siden 2001.

Kristina Kjeldsberg
Kristina Kjeldsberg, foto: Dramatikkens-hus

Kristina Kjeldsberg er dramaturg ved Dramatikkens Hus. Kristina har fem års regi utdannelse fra Statens Teaterhøgskole (Kunsthøgskolen i Oslo) og fem års universitetsutdannelse fra NTNU med blant annet litteraturstudier. Hun jobber som regissør, dramaturg og er styreleder i Assitej Norge.

Kristian Seltun
Kristian Seltun, foto: Nasjonaltheatret

Kristian Seltun (f. 1970) er Nationaltheatrets nye sjef, han tiltrer stillingen 1. januar 2021. Han har jobbet som dramaturg og vært teatersjef ved Teaterhuset Avant Garden i Trondheim, Black Box Teater og Trøndelag Teater.

Gunnar Totland er forlagssjef for Vidarforlaget som utgir Drama for barn – teatrets sjel. Barnedramatikkens historie i Norge, og 15 barnedramatikkverk.

Lars Vik
Lars Vik, foto: Dag Jenssen

Lars Vik (f. 1958) er den siste dramatikeren som er representert med en bok i 15 binds serien med barnedramtikk. Vik har skrevet rundt 40 dramatiske tekster både for frie sceniske grupper og institusjonsteatre. Størstedelen av hans dramatikk er for barn. Vik var med å starte Grenland Friteater i 1976, og han arbeider fremdeles ved dette teatret. Han er også skuespiller, instruktør, teaterpedagog og en aktiv debattant innenfor barneteaterfeltet. Vik er kjent for sin klovnekarakter Fritjof Fomlesen som han har opptrådt med både på scene, fjernsyn og film.

Kristin Ørjasæter
Kristin Ørjasæter, foto: Niklas Lello

Kristin Ørjasæter (f. 1959) er professor i litteratur med innretning på barne- og ungdomslitteratur. Hun har tidligere vært ansatt ved Aarhus Universitet og Universitetet i Oslo og arbeidet som barnebokredaktør og redaktør for nettstedet barnebokkritikk.no. Som direktør for Norsk barnebokinstitutt har hun blant annet etablert Barnelitterært forskningstidsskrift BLFT, det første nordiske, fagfellerefererte open access-tidsskriftet for barne- og ungdomslitteraturforskning.

Påmelding

Navn og telefonnummer lagres for eventuell smittesporing, og slettes når behovet bortfaller.

Når: 14/10 2020 16:30-19:30
Påmeldingsfrist: 07/10 2020
Påmeldingsfristen er dessverre utløpt

Relaterte innlegg