Hopp til innholdet

Metoder i visuell fortelling

Et heldagsseminar for inviterte illustratører.

Møt Dagny Drage Kleiva, Siri Dokken, Simen Gengenbach, Yngvild Sve Flikke, Inga Sætre, Lene Ask og Alice Lima de Faria på seminar med workshop torsdag 25.11.

Bakgrunn

Den visuelle fortellingen er utgangspunkt for flere tilgrensende fagfelt. I dette seminaret inviterer vi sentrale aktører innen film, animasjon, avistegning og scenografi for å belyse problemstillinger som også har relevans for skapere av bildebøker og tegneserier.

  • Hva kan illustratører lære om dramaturgi fra en filmklipper og karakterbygging fra en avistegner?
  • Hvordan bygger en scenograf et visuelt univers?
  • Hvilke tanker gjør en filmregissør og tegneserietegner seg om likhetene og forskjellene mellom tegneserie og film?

Seminaret vil bestå av intervju, samtaler og workshop. Målet er vise fram ulike metoder som tas i bruk i visuell fortelling.

Tid: Torsdag 25. november, 2021, kl 09.00-16.00
Sted: Observatoriegata 1B, Oslo, møterom 70 i Halvbroren, 1. etasje, inn til venstre.
Praktisk: Arrangementet er gratis, men krever påmelding i skjemaet nederst på siden innen 18. november. Begrenset antall plasser.

Medvirkende

Dagny Drage Kleiva er som scenograf og kostymedesigner for film, dans og opera. Hun har arbeidet med mange store produksjoner ved blant annet Nationaltheatret, Den Nationale Scene og Det Norske teatret. Hun er vinner av BBC Vision Design Competition i kategorien produksjonsdesign. Kleiva er utdannet scenograf og kostymedesigner ved Central St. Martins College of Art and Design, London.

Siri Dokken er en norsk prisbelønt avistegner, illustratør, tegneserietegner og professor i avistegning. Hun er særlig kjent for sine skarpe portretter, politiske karikaturer og stemningsfulle observasjoner. Dokken er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, med hovedfag i 1993.

Simen Gengenbach er utdannet filmklipper fra Den norske filmskolen i Lillehammer i 2002. Har klippet diverse spillefilmer, tv-serier og dokumentarfilmer. Blant annet  TV-serien: Koselig med peis, Dag, Valkyrien og Exit som han også vant Gullruten for i 2020. Han har klippet animasjonsfilmer for bl.a. Torill Kove, Anita Killi og Pjotr Sapegin. I 2020 klippet han den engelske serien Behind her eyes for Netflix.

Inga Sætre er animatør, illustratør og tegneserieskaper utdannet i Volda. Hun er kjent for striper av tegneserien Møkkajentene, som er publisert i bl.a. Morgenbladet og Aftenposten Aften. I 2011 ga hun ut tegneserieromanen Fallteknikk, som vant Brageprisen samme år. I 2015 kom boken Fyrvokterne, og i 2018 tegneserien Det finnes en død etter livet. Hun har også animert i og skrevet manus til filmen Ninjababy, regissert av Yngvild Sve Flikke, som hadde premiere i 2021.

Yngvild Sve Flikke spillefilmdebuterte i 2015 med Kvinner i for store herreskjorter. Hun har i arbeidet flere år i  NRK, har blant annet arbeidet med programmer som U, Opptur, Mamarazzi, XL, Lydverket og Nasjonalgalleriet. Våren 2021 kom Ninjababy som er hennes andre spillefilm.

Lene Ask er utdannet fra Kunstskolen i Bergen og Norsk barnebokinstitutt. Hun har gitt ut over 20 bildebøker, ungdomsromaner tegneserier siden debuten Hitler Jesus og Farfar i 2006. Siste bok er tegneserien O bli hos meg, og boken Ingen har sett det du ser i samarbeid med Munchmuseet.

Alice Lima de Faria er forfatter, illustratør, scenograf og førsteamanuensis i visuell og digital litteratur ved Norsk barnebokinstitutt. Bildebøkene hennes har mottatt flere priser og er oversatt og gitt ut i en rekke land i Europa, og i Asia og Syd Amerika. Hun har også skrevet manus for svensk barne-TV og Utbildningsradion, UR. Lima de Faria har en Master of Fine Art fra Högskolan för Design och Konsthantverk ved Göteborgs Universitet.

Program

09.00–09.15 Kaffe

09.15–09.20 Velkomst: ved Norsk barnebokinstitutts direktør Kristin Ørjasæter

09.15–09.25 Innledning: Hvorfor skal vi se på andre fagfelts metoder? Innledning med Lene Ask og Alice Lima de Faria

09.25–10.25 Forelesning 1: Å skape et scenografisk univers ved scenograf, Dagny Drage Kleiva
Diskusjon og samtale.

10.25–10.45 Kaffepause

10.45–11.35 Workshop: Workshop/øvelser med Siri Dokken

11.35–12.15 Forelesning 2: Karakterutvikling i visuelle fag ved illustratør og professor i satiretegning Siri Dokken

12.15–13.15 Lunsj

13.15–14.15 Samtale 1: Hvordan fortelle effektivt med bilder? Bildeeksempler og samtale med filmklipper Simen Gengenbach og tegneserieskaper Lene Ask. Moderator: Alice Lima de Faria

14.15–14.30 Kaffepause

14.30–15.30 Samtale 2: Fra tegneserie til spillefilm. Samtale med filmregissør Yngvild Sve Flikke og tegneserieskaper Inga Sætre om den nye spillefilmen Ninjababy. Moderator: Lene Ask

15.30–16.00: Spørsmål, innspill og avslutning.

 

Når: 25/11 2021 09:00-09:00
Påmeldingsfrist: 18/11 2021
Påmeldingsfristen er dessverre utløpt

Relaterte innlegg