Hopp til innholdet

RØRT seminar 11. november

Illustrasjon: Pixabay

Hvis vi forfattere skal nå leserne våre, må vi røre og berøre dem. På en eller annen måte. Hvor mye er basert på den enkeltes erfaringer? Er det mulig å sette opp en liste med fellesfaktorer? Finnes det en sammenheng med kvalitet, eller er det som rører, en autonom størrelse?  

Seminaret henvender seg til deg som er forfatter, forfatterstudent eller jobber med formidling av litteratur – eller som bare er interessert i temaet.  

Bakgrunn

Seminaret tar utgangspunkt i skrivekunstgruppen ved Norsk barnebokinstitutt, og sorterer under forskningsprosjektet Barnelitterære dannelsesprosesser (2020-2022). 

Vi håper å komme nærmere noen svar på disse forskningsspørsmålene:   

  • Hvilke virkemidler bruker barnelitteraturen for å danne barneleserne?  
  • Skaper barnelitteratur rom for gjenkjennelse? I så fall, hvordan, og for hvem?  
  • Hvilke erfaringer kan barnelitteratur framstille, og på hvilke måter?  

Sted: Seminaret finner sted ved Norsk barnebokinstitutt, Observatoriegaten 1b, 0203 Oslo.
Møterom 70, 1. etasje i Halvbroren (samme bygg).

Påmelding: Arrangementet er nå fulltegnet.

Arrangementet strømmes direkte her:

Vi ber om at personer med symptomer på luftveisinfeksjon ikke møter fysisk på arrangementet.

Program

Konferansier: Helene Uri, forfatter, språkviter, kunstnerisk forsker og professor ved Norsk barnebokinstitutt.

09.00 Innslipp, kaffe og te 

09.15–09.20 Åpning og velkomst ved Kristin Ørjasæter, direktør Norsk barnebokinstitutt. 

09.20–09.45 Intro og bakgrunn. Foreløpige hypoteser. Invitasjon til deltagere til å levere inn eksempler på tekster som rører – og gjerne tanker om hvorfor de er rørende ved Helene Uri.  

09.45–10.05 Å bli rørt. Sterke følelser. I livet og i litteraturen ved psykolog Peder Kjøs.   

10.05–10.25 Følelser i litteraturen ved Ingrid Nielsen, professor ved Universitetet i Stavanger. 

10.25–10.45 Kaffepause  

10.45–11.05 Hva er det i musikk som får oss til å grine? ved komponist Henrik Hellstenius.  

11.05–12.00 Panelsamtale om å skrive frem følelser: Å røre andre. Litterære virkemidler for å røre ved Hilde Hagerup, forfatter og Ingvild Rishøi, forfatter. 
Ordstyrer: Helene Uri.  

12.00–12.40 Lunsj  

12.40–13.00 Å tegne frem følelser ved Lene Ask, illustratør og forfatter. 

13.00–13.20 Litteratur som gjør inntrykk ved Thor Magnus Tangerås, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania. 

13.20–13.50 Kaffepause  

13.55–14.25 Uformell kåring av de ti mest rørende barne- og ungdomsbøkene ved Anne Kristin Lande og Sofie Arneberg, forskningsbibliotekarer ved Nasjonalbiblioteket. 

14.25–15.00 Spørsmål fra salen. Oppsummering av dagen. Oppsummering av tekster som er kommet inn ved Helene Uri.  

 

 

Bidragsytere

Sofie Arneberg

Sofie Arneberg er bibliotekar og cand. philol i allmenn litteraturvitenskap (UiB). Hun jobber som forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket. Foto: NB.

Lene Ask

Lene Ask f. (1974) Er utdannet fotograf men mest kjent som forfatter, illustratør og tegneserieskaper. Siste bok er tegneserien «O bli hos meg» som er bygget på intervju med tidligere misjonærbarn. Hun er tidligere student ved forfatterskolen på NBI. Foto: privat

Hilde Hagerup

Hilde Hagerup

Forfatter og professor i skrivekunst. Debuterte i 1998 med ungdomsboka Bølgebiter. Har siden utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Hun har også oversatt og skrevet filmmanus. Hagerup har lang erfaring som formidler og har holdt skrivekurs over hele landet. Bøkene hennes har mottatt flere priser og er oversatt til mange språk, blant annet svensk, dansk, tysk, fransk, hollandsk, koreansk og tyrkisk. Foto: Niklas Lello.

Henrik Hellstenius

Henrik Hellstenius er en norsk komponist og professor i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole. Hellstenius har skrevet operaer, orkesterverk, kammerverk og musikk til scene og dans. Hans musikk har vært fremført i alle landets symfoniorkestre, samt på festivaler og konserter rundt i verden. Han har vært profilkomponist i Oslo Filharmonisk Orkester, Festspill kurator/komponist på Festspillene i Bergen, gjestekomponist på festivalen Buffalo in June i USA. Han har presentert og forelest om egen musikk på musikkkonservatorier i Paris, Shanghai, Linz, Graz, London, Malmø, Gøteborg etc. Foto: Mette Kaaby. Lenke til verker på Spotify.

Peder Kjøs

Peder Kjøs ble utdannet psykolog fra Universitetet i Oslo i 1997. Han er spesialist i klinisk voksenpsykologi (2005) og har doktorgrad i psykologi (2017). Peder har bakgrunn fra avhengighetspsykologi, barnevern, psykiatrisk sykehus og privat praksis. Han har jobbet som veileder og kursholder for psykologer i høyere utdanning. Han har skrevet en rekke bøker, deriblant «Berøring» (Pax, 2018), «Angst» (Kagge, 2019) og «Alene» (Vigmostad & Bjørke, 2020). Peder er far til tre barn, gift og bor i Oslo. Foto: Kristoffer Myhre.

Anne Kristin Lande

Anne Kristin Lande er forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, og tidligere bibliotekleder ved Norsk barnebokinstitutt. Hun lager den årlige bibliografien «Barnelitteraturforskning. Bibliografi over norsk fag- og forskningslitteratur om barnelitteratur». Foto: NB.

Ingrid Nielsen

Ingrid Nielsen er professor i nordisk litteraturvitenskap ved Universitetet i Stavanger. Hun har arbeidet mest med estetiske og eksistensielle problemstillinger i litteraturen. Nielsen er også lyriker, med to diktsamlinger utgitt på Gyldendal. Siste utgivelse er Den andre Jakobsstigen (2020). Foto: UiS.

Kristin Ørjasæter

Ørjasæter er professor i litteratur med innretning på barne- og ungdomslitteratur. Hun har tidligere vært ansatt som direktør for Norsk barnebokinstitutt; etablert Barnelitterært forskningstidsskrift BLFT, det første nordiske, fagfellerefererte open access-tidsskriftet for barne- og ungdomslitteraturforskning; vært ansatt som førsteamanuensis ved Aarhus Universitet og som stipendiat ved Universitetet i Oslo; arbeidet som forlagsredaktør for barne- og ungdomsbøker og redaktør for nettstedet barnebokkritikk.no. Foto: Niklas R. Lello

Ingvild Rishøi

Ingvild H. Rishøi (f. 1978) har skrevet to billedbøker for barn og tre novellesamlinger for voksne, senest Vinternoveller. Hun er blitt tildelt blant annet Brageprisen, Kritikerprisen, Sultprisen og P.O. Enquists pris. I november, åtte år etter Vinternoveller, gir hun ut sin første roman. Boka heter Stargate – en julefortelling og utkommer samtidig på norsk, svensk og dansk. Foto: Ekko von Schwichow

Thor Magnus Tangerås

Thor Magnus Tangerås er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og underviser på Bachelorprogrammet Tekst og Skribent i retorikk, redaksjonelle fortellinger og narrative metoder. Han forsker på transformative leseopplevelser, biblioterapi og litteraturformidling i praksis. Foto: HK

Prisvinner Helene Uri

Helene Uri

Uri er forfatter og professor II i kreativ skriving, og er ansatt i en 30 prosent stilling ved Norsk barnebokinstitutt. Hun debuterte som forfatter i 1995 med ungdomsromanen Anna på fredag. Uri har hovedfag i nordisk, doktorgrad i lingvistikk og arbeidet i tolv år ved Universitetet i Oslo. I tillegg til sin skjønnlitterære produksjon for barn, ungdom og voksne har hun skrevet en rekke fagbøker innen lingvistikk. Bøkene hennes er oversatt til flere språk, blant annet dansk, svensk, tysk, engelsk, fransk, spansk og japansk. Foto: Niklas R. Lello

Når: 11/11 2021 09:15-15:00
Påmeldingsfrist: 01/11 2021
Strømmelink: https://www.youtube.com/watch?v=79g0LQ3zAuI
Påmeldingsfristen er dessverre utløpt

Relaterte innlegg