Hopp til innholdet

Tabuer i barnelitteraturen

Illustrasjon: Ingvild Bræin

Barnebokkritikk, Periskop og Norsk barnebokinstitutt inviterer til dagsseminar for kritikere og andre interesserte på Norsk barnebokinstitutt, Oslo, 28. oktober 2022.

Program, praktisk informasjon og info om påmelding finner du på barnebokkritikk.no

Sted: Norsk barnebokinstituttMøterom 70, 1. etasje i Halvbroren, Observatoriegaten 1b, Solli plass, Oslo. (Se kart). Første del fra 10.00-12.00 vil også bli strømmet nedenfor (lenke kommer, du trenger ikke melde deg på for å følge arrangementet via strømming).

Forbuden frukt smaker best, men hvilke litterære epletrær er tyngst bevoktet i 2022? For bare noen år siden fikk vi en bølge barne- og ungdomsbøker som tok for seg emner som porno, incest, alkoholisme, selvmord, spiseforstyrrelser og vold i hjemmet, mens andre forfattere frydefullt boltret seg i politisk ukorrekte klisjeer. Hva har skjedd siden da?

Er det fortsatt litteraturens oppgave å sette i gang samtaler mellom barn og voksne om slikt som det ellers kan være vanskelig å snakke om? Eller finnes det noen emner som er så betente at vi nå helst vil at litteraturen holder kjeft om dem, eller i det minste behandler dem med den ytterste respekt? Kan man, for eksempel, spøke med klimakrisen i en barnebok anno 2022, eller fremstille mennesker fra andre kulturer som rare og litt dumme? Hva kan en barne- og ungdomsbokforfatter ikke skrive om i dag? Og hva kan man skrive om nå, som var strengt tabubelagt for bare noen år siden? Må barnelitteraturen i siste instans være moralsk forsvarlig?

Når: 28/10 2022 09:30-15:45
Påmeldingsfrist: 15/10 2022

Relaterte innlegg