Hopp til innholdet

Fengende formidling på Litteraturhuset

Bibliotekarer, lærere, forlagsfolk og organisasjonsarbeidere samlet seg på Litteraturhuset mandag 31. august for å delta på Ubok.no sitt formidlingsarrangement. Og de som satt i salen kunne føle seg heldige, for på ventelisten til arrangementet stod det 100 navn. Ingen tvil om at formidling av ungdomslitteratur er populært!

NinaDette har Nina Aalstad og Ragnhild Malfang, ildsjelene bak arrangementet, skjønt. Det var Aalstad som var konferansier og hun startet med å fortelle om de herlige goodiebagsene deltakerne fikk. Her var det bøker og leseprøver med stor variasjon. Det som også må trekkes frem var streamingen av arrangementet. Alle som ikke fikk plass eller som ikke hadde mulighet til å komme kunne se arrangementet på nett gjennom en live-stream.

Etter Ninas raske introduksjon kom Monica Helvig fra Nasjonalbiblioteket på scenen. Helvig snakket om den nye biblioteksstrategien og trakk frem at det er viktig at folkebibliotekene blir debattarenaer. Hun delte også nyheten om at man kan søke midler til å utvikle selve biblioteksrommet og til arrangementer. Potten er på 22,5 millioner.

Første bolk i programmet ble satt i gang av Vidar Olav Haraldsen-Jupskås, lærer og fagkoordinator ved Rommen skole. Han delte sine erfaringer med å formidle litteratur i klasserommet. Et av tipsene var faktisk å forlate klasserommet. For omgivelsene er viktige i en formidlingssituasjon, og om klasserommet oppleves som kjedelig eller som et sted man arbeider, kan det å måtte lese skjønnlitteratur fort føles kjedelig og som mer arbeid. Et annet tips var å dømme en bok sitt omslag. Det vil si å diskutere omslaget med elevene. Hva tror de at boken handler om? Hva er det med omslaget som fenger? Eller ikke fenger? Med en slik diskusjon har man allerede skapt et engasjement hos elevene. Etter dette var det tid for det første forfatterbesøket på seminaret, der undertegnende snakket om romanen Stupekontroll og frykt.

Bibliotekarer er min favorittraseFormidling Malfang

Aalstads introduksjon av Ragnhild Malfang, der hun sa «bibliotekarer er min favorittrase» fikk publikummet til å humre. Malfang jobber på Sørum bibliotek, og fortalte om hvordan hun kan bruke tv-spill som en inngang til bøker. Fra å snakke om bøker som handler om spill til å inkludere andre bøker som er thrillere, men også bilder og youtube-klipp kan vekke interesse for en bok. En utbrent sykkel fra Hiroshima og et klipp om tegneseriehelten Wolverine kan være nok til å få ungdommer interesserte i å lese en fagbok som Bombene over Hiroshima og Nagasaki av Anne Thelle.

Men hva gjør en formidler når det går galt? Gjertrud Øvland, bibliotekar fra Nordtvedt og Stovner, gikk i gjennom dette i sitt foredrag. Blant tipsene var å snakke med lærerne på forhånd slik at man er bedre forberedt, ha en god holdning, og ikke minst at en formidler alltid må være seg selv. Går alt galt allikevel er det ikke feil å avslutte tidligere enn planlagt.

Digital formidling

I siste bolk var det Aalstad selv som bidro, der hun snakket om Uboks digitale formidling. Aalstad kunne fortelle om deres arbeid med å lage boktrailere, som man kan lære seg ved å melde seg på kurs hos dem, eller via deres Youtube-video. Dette kan du lese mer om på Uboks nye side for formidlere, som også ble lansert av Aalstad. Siden heter www.ubokformidling.no. Etter at Aalstad var ferdig, kom Lars Mæhle opp på scenen og fortalte om sin nye roman om klima; Bouvetøya 2052.

Dette ble fulgt opp av Bjarte Bakken og Troels Posselt, fra Foreningen !les. De fortalte om bøkene de har valgt å ha med utdrag fra til txt-aksjonen. Txt-aksjonen er landets største og eldste leseaksjon, der 70 prosent av landets elever deltar. Blant de utvalgte bøkene i år er «I morgen er alt mørkt» av Sigbjørn Mostue og «Zweet» av Marit Kaldhold. På nettsidene til txt kan du høre utdragene som lydfiler, og du kan delta i en boktrailer-konkurranse, et samarbeid mellom Foreningen !les og Ubok.no. Deretter var det på tide med dagens siste forfatterbesøk. Annette Münch fortalte om hvordan hun jobber med musikere for å formidle bøkene sine.

Publikumlitthuset

Arrangementet ble avsluttet med en forfattersamtale med Annette Münch, Lars Mæhle og undertegnede, som ble ledet av Nina Aalstad. Sistnevnte ga også en oppsummering av dagen før Siri Pettersen spratt opp på scenen. Hun snakket om fantasy og kunne fortelle at det fantes to typer mennesker i verden. «De som liker fantasy, og de som er daue på innsida». Og med det var det på tide med noen bobler i glasset for å la en flott dag om formidling synke inn.

Hele streamingen ble lagret. Om du ønsker å se hele arrangementet, kan det ses her.

 

Relaterte innlegg