Hopp til innholdet

Gi din stemme til de norske ALMA-pris-kandidatene for 2020

Bli med i den norske konkurransen.

(For å stemme må du logge inn med en Google-konto, dersom du ikke har en Google-konto kan du opprette en ved å trykke logg på nedenfor, så opprett konto i neste steg.)

Du finner også skjemaet her

Her er kandidatene

Hva er ALMA-prisen?

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) ble opprettet etter forfatterens død i 2002 av den svenske stat, og administreres av kulturrådet i Sverige. Målsettingen er å styrke og øke interessen for den gode barne- og ungdomslitteraturen fra hele verden. Prisen er på 5 millioner svenske kroner, og deles ut til en eller flere forfattere, illustratører, fortellere eller lesefremmende organisasjoner som holder høyt kunstnerisk nivå og virker i Astrid Lindgrens ånd. I tillegg til juryen på 12 er det mange organisasjoner som har anledning til å sende inn sine nominasjoner, cirka 200 fordelt over hele verden pr. nå.

Hvorfor ønsker vi å sette fokus på denne prisen?

ALMA-prisen er blitt kalt barnelitteraturens nobelpris. Likevel har den fått til dels liten oppmerksomhet her til lands, og er lite kjent selv blant de som jobber med barne- og ungdomslitteratur. Vi ønsker både å heve kunnskapen om prisen og heve statusen til de som nomineres.

Hvem er vi?

Norsk barnebokinstitutt, IBBY (International Board of Books for Young) Norge, Norske barne- og ungdomsbokforfattere, Norsk bibliotekforening barn og unge, og Norsk Litteraturfestival er blant dem som har nominasjonsrett i Norge. Vi har bestemt oss for å benytte Bokåret 2019 til å gå sammen om å løfte ALMA-prisen i Norge.

Norsk avstemning

Gjennom harde diskusjoner er vi kommet fram til seks kandidater: to forfattere, to illustratører og to litteraturformidlingsorganisasjoner som vi ønsker at alle som er interessert i barne- og ungdomslitteratur skal engasjere seg i og stemme fram til en nominasjon.

Vi skal kun nominere to norske bidrag, så her teller hver stemme. De som vinner avstemningen vil bli invitert til et eget arrangement på Norsk Litteraturfestival.

Hvem nomineres?

Når man leser lista over hvem som er nominert fra hvert land er det en svært god liste av kandidater. Man blir nominert for hele sitt forfatterskap eller illustratørskap eller organisasjonsvirksomhet og må være fortsatt utøvende. Selv om det er mange gode utenlandske navn på lista ser vi ingen grunn til at ikke norske kandidater skal kunne gå helt til topps. Vi har mange kunstnere i verdensklasse innen barne- og ungdomslitteratur, noe som blant annet gjenspeiler seg i salg til utlandet for oversettelse og oppmerksomhet på internasjonale bokmesser.

Våre utvalgte kandidater har gjort seg bemerket i det norske landskapet over tid. De leverer verk av ypperste kvalitet, bidrar til å flytte grenser for historiefortelling for barn og unge, er opptatt av samfunnet og stiller seg på lesernes side.

Hva skal du gjøre? Om avstemningsprosedyren

Les om de seks kandidatene ovenfor. Lån bøkene på nærmeste bibliotek. Bestem deg for hvem av dem du synes fortjener prisen aller mest. Gå til stemmelokalet, her. Merk av for dine to kandidater. Trykk på send inn. Din stemme må sendes inn senest 1. mai 2019. Deretter lukker vi for avstemningen og teller opp resultatet. De to kandidatene som har fått flest stemmer vinner den norske konkurransen og vil bli sendt inn som våre kandidater til ALMA for 2020.

Hva håper vi på å oppnå?

Gjennom dette samarbeidet vil vi rette oppmerksomheten mot ALMA, og den skattkista av kandidater man finner der. Vi ønsker å øke engasjementet rundt en av de viktigste internasjonale prisene for barne- og ungdomslitteratur og sørge for at de nominerte kunstnerne og organisasjonene får den oppmerksomheten de fortjener. For det å være nominert til denne prisen er en stor seier i seg selv. Og likevel håper vi at en av våre kandidater skal få gleden av å motta prisen. Det mener vi nemlig de fortjener.

Norsk barnebokinstitutt, IBBY (International Board of Books for Young People) Norge, Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU), Norsk bibliotekforening barn og unge, Norsk Litteraturfestival.

Kontaktpersoner

Kristin Ørjasæter, Norsk barnebokinstitutt
Ragnild Malfang, IBBY (International Board of Books for Young People) Norge
Taran Bjørnstad, Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU)
Marie Louise Ask Moss, Norsk bibliotekforening barn og unge
Anne-Thea Haavind, Norsk Litteraturfestival