Hopp til innholdet

En superhelt uten superkrefter

NBBK 2015: Parallellsesjon med Josef Yohannes.

Superhelten heter Urban Legend, skaperen heter Josef Yohannes. Og han har et mål om å ta over verden. En god gjerning om gangen.

 

Afrika som inspirasjon

En av parallellsesjonen på konferansen som foregikk på Sølvberget i Stavanger i begynnelsen av februar, var med tegneserieskaperen Josef Yohannes som ble intervjuet av Liv Gulbrandsen, daglig leder av Leser søker bok. Og hun ville starte med begynnelsen og spør Yohannes om hvordan han skapte en superhelt.

– Jeg dro på tur i Afrika, for å blant annet oppleve guttedrømmen om å dra på safari. Mens jeg var der, i Botswana, møtte jeg to fattige gutter , som jeg snakket med. Jeg ga dem ti dollar så de kunne kjøpe is. De hadde sikkert ikke spist is på lenge. Så sa de ha det og jeg fikk tårer i øynene mine fordi jeg visste jeg ikke ville se dem igjen.

Josef Yohannes og Liv Guldbrandsen

Møtet med guttene satt igjen hos Josef og han ble sint på seg selv for at han ikke hadde gitt guttene mer. Tre måneder etter turen fikk han en åpenbaring om at han kunne lage en superhelt. Han kunne ingenting om å lage tegneserier, men kunne fortelle publikum at han er glad i utfordringer.

 

En mindre overfladisk superhelt

Det er mange superhelter, men dette er noe annet mente Gulbrandsen. Hun vil vite hvordan Yohannes bygde opp karakteren.

– Jeg syns superheltene er veldig overfladiske, så jeg ville lage en menneskelig helt med feil. En som sliter med hverdagslige ting. Så derfor skulle han ikke ha superkrefter, sa Yohannes.

Urban Legend

Helten Urban Legend heter i det sivile Malcolm Tzegai Madeba, og jobber som lærer. Det var lett å velge lærer som yrke for Malcolm, når Yohannes selv jobber som lærer, et yrke han mener er undervurdert. Men heller ikke heltens navn er tilfeldig. Malcolm er fra Malcolm X, Tzegai er hans fars navn og Madeba er Nelson Mandelas afrikanske navn. Johannes liker å bruke historiske navn, så leseren også kan lære om historiske personer når de leser. For eksempel er det en journalist som heter Sarah Parks, oppkalt etter hans niese og Rosa Parks. Også titlene på episodene i seriene er tatt fra dikt av Maya Angelou eller sanger fra Sam Cooke.

 

Superhelt på godt og vondt

Responsen på boka har vært enorm, fortalte både Guldbrandsen og Yohannes. Mye er takket være Yohannes sin egen innsats. Han dro blant annet til Comic Con i USA for å få tilbakemeldinger på serien. Og det var bare gode tilbakemeldinger å få, i tillegg til en avtale med et selskap. I dag trykkes stripene i USA Today, verdens nest største avis med 70 millioner lesere.

 

Ambisjonene til Johannes er også grunnen til at byen Urban Legend lever i, er en multikulturell by, og helten selv reiser mye. Dette gjør nemlig boken til et slags verdensalbum, og den er oversatt til alt fra japansk til swahili. – Jeg er ambisiøs og gjort han så universell som mulig, for jeg vil at serien skal ta over verden, sier Johannes og smiler lurt. Og han er godt i gang. For Johannes er allerede blitt den første Mandela-ambassadøren i Norge og har vært tilbake i Afrika, nærmere bestemt Sør-Afrika, og møtt den sør-afrikanske politikeren  Winnie Mandela, Nelson Mandelas enke. Hans møte med henne vil bli vist på NRK senere i år.

 

Men responsen på boken har ikke kun vært positiv, kan Johannes fortelle. Han fikk en del hatefulle meldinger om det at helten hans er mørkhudet. Spesielt var det en scene i serien, der Urban Legend redder en hvit dame fra en hvit skurk som førte til mange rasistiske meldinger. Så da gjorde Johannes det han tenkte var den beste responsen han kunne gi til slike lesere, og gjorde heltens hud enda mørkere. Noe publikummet på Sølvberget jublet til. Guldbrandsen avsluttet med å påpeke det flere av oss tenkte, kanskje det ikke bare er Urban Legend som er en helt. Kanskje Johannes er en også.

Du kan lese mer om Urban Legend her. Under ser du også en trailer av samleboken.

 

Relaterte innlegg