Undervisningspersonale 2015-2017

Forfatterutdanning i skrivekunst og litteraturformidling

ewo-selfie

Jon Ewo, veileder
Forfatter. Utdannet som bibliotekar. Har arbeidet som biblioteksjef i Vestby kommune. Og innen forlagsbransjen som manuskonsulent, redaktør, og forlegger. Han debuterte i 1986 med novellesamlingen Det sies at oktober er en fin måned. Har vært frilanser og levd av forfatterskapet siden 1991. Har gitt ut over ett hundre bøker, hvorav de fleste er barne- og ungdomsbøker.

Hagerup-Hilde

Hilde Hagerup, forfatter i undervisningsstilling ved NBI
Forfatter med førsteamanuensiskompetanse. Debuterte i 1998 med ungdomsboka Bølgebiter. Har siden utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Hun har også oversatt og skrevet filmmanus. Hilde har lang erfaring som formidler og har holdt skrivekurs over hele landet. Bøkene hennes har mottatt flere priser og er oversatt til mange språk, blant annet svensk, dansk, tysk, fransk, hollandsk, koreansk og tyrkisk.

HANNE KIIL-1834-FOTOGRAF ANNE E S ENGER copy

Hanne Kiil, litteraturpedagog ved NBI
Cand. philol. med hovedoppgave om barne- og ungdomslitteratur. Utdannet lærer/lektor med flere års praksis fra grunnskole, videregående skole, høgskole og universitet. NBIs fagansvarlige for litteraturformidlingsprosjektet Teksten i bruk. Har publisert flere artikler om norsk barne- og ungdomslitteratur. Medlem i Norsk kulturråds vurderingsutvalg for bildebøker, for periodene 2012-2013 og 2014-2015.

Dag Larsen

Dag Larsen, utdanningsleder ved NBI
Forfatter, debuterte 1977, har utgitt 18 bøker for barn og voksne, og skrevet flere scenestykker. Forlagskonsulent for barne- og ungdomslitteratur i Aschehoug 1984-1998, lærer ved div. skrivekurs i grunn- og videregående skoler 1982-2006, medlem av Det litterære råd i Den norske Forfatterforening 1994-1998, leder av Norske Barne- og Ungdomsbok-forfattere 1998-2004, samt flere tillitsverv og oppgaver tilknyttet forfattervirksomheten.

Synne Lea, veileder
Forfatter, debuterte i 2003 med diktsamlingen Alt er noe annet, har utgitt poesi og prosa for voksne og barn. Lea var student ved NBIs forfatterutdanning 2009 – 2011 og senere ved NBI-prosjektet Studium i scenetekst for barne- og ungdomsbokforfattere.

mini-helene-3

Helene Uri, veileder
Forfatter, debuterte i 1995 med ungdomsromanen Anna på fredag. Hun er for tiden professor II i kreativ skriving ved Norges Kreative Høyskole. Uri har hovedfag i nordisk, doktorgrad i lingvistikk og arbeidet i tolv år ved Universitetet i Oslo. I tillegg til sin skjønnlitterære produksjon for barn, ungdom og voksne har hun skrevet en rekke fagbøker innen lingvistikk. Bøkene hennes er oversatt til flere språk, blant annet dansk, svensk, tysk, engelsk, fransk, spansk og japansk.

KRISTIN ORJASAeTER-1698-FOTOGRAF ANNE E S ENGER copy

Kristin Ørjasæter, direktør ved NBI
Doktorgrad i litteraturvitenskap, med undervisningserfaring fra universitetene i Oslo og Århus. Har publisert seks fagbøker og en rekke forskningsartikler om nordisk litteratur, inkludert barnelitteratur, og har arbeidet som barnebokredaktør og som redaktør for nettstedet barnebokkritikk.no. Som direktør for NBI har hun blant annet etablert Barnelitterært forskningstidsskrift BLFT, det første nordiske forskningstidsskriftet for barne- og ungdomslitteratur.