Hopp til innholdet

Ber om hjelp fra bokelskere – 101 barnebøker skal velges ut

 

Foto: barnebokkritikk.no

Foto: barnebokkritikk.no

Guri Fjeldberg har fått statens kunstnerstipend  til prosjektet «101 barnebøker», der hun vil plukke ut de 101 beste barne- og ungdomsbøkene utgitt i Norge de siste 10 åra. Dette skal  resultere i en bokutgivelse, og målet er både å gi innsikt i mangfoldet på feltet, og å skape videre debatt om hvilke bøker som er viktig

Ved Nina Aalstad, barnebokkritikk.no

– Guri Fjeldberg, du har fått statens kunstnerstipend for et helt år, hva har du tenkt å bruke denne muligheten til? Av Nina Aalstad, barnebokkritikk.no

– Jeg har fått penger til prosjektet «101 barnebøker». Målet er å plukke ut de 101 beste barne- og ungdomsbøkene utgitt i Norge de siste 10 åra.

– Hvilken vinkling vil du ha i utvelgelsen av bøker?

– Jeg har funnet støtte hos en litteraturprofessor som heter Catharine R. Stimpson. Hun sier at en boks verdi kan måles i hvor høyt elsket den er. Jeg har fundert mye på hvor ulike måter vi elsker bøker på. Noen fester seg bedre enn andre – men hvorfor? Det første jeg vil gjøre, er å be alle der ute som arbeider med barne- og ungdomslitteratur om hjelp.

Kriteriene er følgende:

  • Foreslå fem titler du mener er verdt å elske.
  • Boka må være utgitt i 2005 eller seinere.
  • Den må fins på norsk, men kan godt være oversatt.
  • Den må ha barn eller ungdom som målgruppe.

Så langt har jeg ikke sett noen grunn til å avgrense meg i forhold til sjanger. Det betyr at man kan foreslå alt fra badebøker til diktsamlinger, lydbøker og sakprosa. Og det er ingen grunn til å være beskjeden. Jeg håper forfattere vil fortelle meg hvilke bøker de anser som de beste i sitt forfatterskap, og at redaktører tipser om sitt forlags beste utgivelser.

– Kommer du også til å involvere barn eller ungdom i dette?

– Ja, jeg reiser en del rundt til skoleklasser blant annet for å holde anmelderverksteder. Slike klasser kommer også til å bli oppfordra til å foreslå titler. Men epostinnboksen er i prinsippet åpen for alle. Husk dessuten at jeg er journalist, dermed er jeg forplikta til å holde mine kilder hemmelig.

– Og så?

– Så skal jeg lese og diskutere. Like viktig som at 101 barnebøker til slutt skal bli en bok, er å skape debatt både før og etter utgivelsen. En del av prosjektet er knytta til Facebook-sida «101 barnebøker» og bloggen «De101beste.wordpress.com«. Der skal det løpe debatter om bøkene. Det kan for eksempel være: Hvilke grøssere er de skumleste? Hvilke diktsamlinger er best illustrert? Fins det noen kategorier jeg bør utelukke? Er dette egentlig en kamuflert voksenbok som nesten ingen barn liker – og kan den i så fall få være med likevel? Jeg håper mange vil dele synspunkter med meg og hverandre, for det er fortsatt mye å lære.

Les hele intervjuet med Guri Fjeldberg på barnebokkritikk.no