Hopp til innholdet

Ingeborg Mjør 1962 – 2014

 

Barnebokforsker Ingeborg Mjør er død etter kort tids sykdom. Ingeborg Mjør har gjort en betydningfull innsats for å bygge opp barnelitteraturforskningen i Norge. Hennes faglige engasjement var unikt, og som person hadde hun et helt spesielt nærvær, på én gang både lyttende og reflektert. Hun vil bli dypt savnet i det norske barnelitteraturmiljøet.

 

Nekrolog

Ingeborg Mjør (28. november 1962 – 27. september 2014).

Ingeborg Mjør fikk en kreftdiagnose tidlig i høst og døde 27. september. Det er ufattelig. Hun var midt i livet med en ung datter, hun var midt i livet også som fagperson.

ingeborg_mjr

Ingeborg Mjør. Foto: HiB

Ingeborg Mjør har gjort en betydningfull innsats for å bygge opp barnelitteraturforskningen i Norge. Hun var opprinnelig utdannet førskolelærer og benyttet sin barnelitteraturkompetanse i førskolelærerutdanningen ved Universitetet i Stavanger, der hun i tillegg til å undervise skrev en doktoravhandling om hvordan barn lærer seg hva litteratur er: Høgtlesar, barn, bildebok. Vegar til meining og tekst (2009).

Barnelitteraturmiljøet vil også huske Ingeborg som forfatter av innføringsboka Barnelitteratur. Sjangrar og teksttypar som hun skrev sammen med Tone Birkeland og Gunvor Risa i 2000. Boka er blitt så viktig for barnelitteraturfaget at den kom i ny, revidert utgave både i 2006 og i 2012.

Ingeborg har vært en viktig stemme i den nordiske debatten om barnelitteraturens estetikk. Hun har deltatt i et norsk forskningsprosjekt om barnelitteraturens medialisering, sittet i styringsgruppa for et nordisk forskningsnettverk, og i redaksjonsrådet for Barnelitterært Forskningstidsskrift BLFT. Hun har bidratt med sin kompetanse i litteraturutvalget til Norsk kulturråd, anmeldt barnelitteratur i Dag og Tid og sittet i Norsk barnebokinstitutts styre. Det er hele barnebokfeltet som med hennes bortgang har mistet en viktig kraft, alt for tidlig.
De siste årene har Ingeborg Mjør vært ansatt som førsteamanuensis i lærerudanningen på Høgskolen i Bergen. Vi føler med hennes kollegaer der som har mistet en viktig kollega. Vi savner henne selv. Ingeborg Mjørs faglige engasjement var unikt, og som person hadde hun et helt spesielt nærvær, på én gang både lyttende og reflektert. Hun vil bli dypt savnet i det norske barnelitteraturmiljøet.
Vår tanker går til hennes etterlatte.

Kristin Ørjasæter, Norsk barnebokinstitutt

 

Nekrologen ble publisert på Aftenposten.no torsdag 2. oktober og i Aftenpostens papirutgave fredag 3. oktober 2014, og er gjengitt med avisens tillatelse.

Relaterte innlegg