Et evig tema

Kronikken er publisert først i Bergens Tidende 21.12.2014, kl.11.38

 

Anne fra Bjørkely

Foto: Anne Fra Bjørkely. Transit forlag 2014.

Da forfatter Lucy Maud Montgomery døde i 1942, ble hun erklærte for å ha vært en av de mest betydningsfulle personer i Canadas historie. Hun hadde vært innvalgt i Royal British Society of Arts og mottatt en orden på vegne av det britiske imperiet. Det var ikke mange kvinner som fikk den æren. «Anne of Green Gables» (1908) er hennes mest kjente bok. Den handler om en foreldreløs ungpike som løftes ut av barnearbeid og får anledning til å begynne på skolen.

På norsk heter boken «Anne fra Bjørkely». Den kan leses inn i debatten mot barnearbeid og sosiale forskjeller og som et argument for en lekende fri barndom i naturen. Men Anne fra Bjørkely er fremfor alt et innlegg i diskusjonen om betydningen av å gi skolegang til alle.

 

 

 

Malala

Foto: Jeg er Malala. Cappelen Damm 2014.

Det er en problematikk som verdensnyhetene dessverre gjør stadig mer aktuell. Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi mottok nylig Nobels fredspris for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom, og for barns rett til utdannelse. 17 år gamle Malala er utdannings-forkjemperen som overlevde et Taliban-attentat. Under en uke etter at hun mottok fredsprisen, ble 132 barn og 12 ansatte drept i et terrorangrep mot en skole i Pakistan.

Les hele kronikken i Bergens Tidende

 

 

 

 

Les også:

Anne fra Bjørkely 95 år i år – barnebokkritikk.no

Malala Yosafzai – Store norske leksikon

 

 

Relaterte innlegg

Stikkord: